Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Johan Van Herck (Herenthout)

Geplaatst op 18/03/2021, Auteur: Pitts


Jaarlijks dé te kloppen man op verschillende afstanden! Johan boetseert al jarenlang aan zijn eigen duivenstam waarbij de selectie puur op prestaties gebeurt. Deze tweede ronde jonge duiven uit de kwekers brengt Pitts exclusief en integraal in veiling voor U!

Reeds in zijn tienerjaren was Johan (54) gebeten door de duivensport, doch omwille van een aantal andere hobby's kwamen de duiven eigenlijk nooit op de eerste plaats. Het was pas rond de eeuwwisseling dat Johan écht van start ging, dit met de tweede ronde van zijn neef Leo Smedts uit Morkhoven. Via goede vriend Wim Van Thielen, zoon van wijlen Louis van Thielen, die een bejubeld snelheids- en halve fondvirtuoos was, bekwam Johan de eieren van de weduwnaars van dit tophok. Met deze basis werd er de eerste jaren enkel vitesse gespeeld, hoewel vanaf 2010 de focus zich verlegde naar de halve fond en dagfond. Johan: “Met de vitesse-soort die ik had, lukte het van meet af aan zeer goed op de halve fond maar op de kleine fond aan snelheden van 1000m/min heeft me dat veel pluimen gekost... Op die manier heb ik spijtig genoeg verschillende zeer goede halve fondduiven verspeeld.”

photo-2020-12-13-19-23-05.jpg | Pitts

Totaal weduwschap

Johan krijgt veel hulp van dorpsgenoot en ook fervent duivenliefhebber Joran Gabriëls. Tijdens de kweek verdelen zij de taken zoals het beiden best uitkomt. Joran zal vanaf dit jaar het spel met de jonge duiven voor zich nemen, terwijl Johan de oude duiven zal spelen. Deze laatsten zitten op totaal weduwschap. De duivers zitten op drie verschillende secties: een ploeg van 10 stuks voor de vitesse, 12 duivers voor de kleine fond en 18 duivers voor de halve fond. Hetzelfde aantal duivinnen zitten allemaal samen in een ren waarin ze in- en uitvliegen om te trainen. De duivinnen komen binnen op de weduwnaarshokken als ze van de vlucht komen. Er zitten ook steeds duiven los op het hok als de eersten van de vlucht komen. Als voorbereiding op het vliegseizoen worden de vitesseduiven op 15 maart gekoppeld en mogen ze 10 dagen broeden. Vanaf het stouwen tot het broeden wordt er opgeleerd. De secties voor de verdere vluchten worden later gepaard en opgeleerd zodat ze de eerste vluchten ook op eieren kunnen doen.

 

Stamopbouw

50 koppels kwekers brengen jaarlijks twee rondes groot. Een eerste ronde van een 100 stuks voor eigen gebruik en de tweede ronde wordt al jaren verkocht naar geïnteresseerde liefhebbers in Engeland. Omwille van de Corona-maatregelen en de Brexit, is het dit jaar niet mogelijk om ze daar te krijgen, dus worden ze aangeboden op eigen bodem!

De kortere afstanden worden gespeeld met het oude ras van Karel Laenen / Eric Vercammen-Verhaert, Raf Claes en van Herentals en Maris uit Berlaar. De voorbije jaren werd er ook een paar keer aan samenkweek gedaan met Paul Wijns (Herenthout). Ondertussen zijn er ook al wel enkele duiven gekomen van vrienden uit Engeland. Voor de verdere afstanden zitten er duiven van Sylvain Verherstraeten, Stefaan Lambrechts en Rudi Van Eynde (Putte).

 

Verzorging

In het begin van het seizoen wordt Vincent Schröeder bezocht. Daar gebeurt een jaarlijkse controle en worden de schema’s overlopen. Ook Trigenio in Nijlen wordt geraadpleegd als er iets hapert. Voor de kweek staat er steevast een kleine routinecontrole gepland. Johan: “Oude duiven hebben dikwijls minder medische bijstand nodig dan de jongen en houden zich makkelijker gezond. Een teentje look en appelazijn in het water doet al veel goeds. Enkele bijproducten van Tollisan zorgen voor de recuperatie na zwaardere vluchten. Qua voeding worden diverse mengelingen van verschillende merken gemengd en er wordt lange tijd zeer licht gevoederd met veel gerst van de bulk van een naburige maalderij. Ik denk dat de meeste mengelingen te zwaar zijn om door de week te voederen als ze niet moeten voorbereid worden op een zware vlucht. Door het voer gaan geregeld ook pinda's en P40 korrel en ook tijdens de kweek wordt deze korrel aangeboden.”

 

Resultaten en referenties

 • 1e algemene kampioen hafo club VMK 2017, 2018 en 2019
 • 1e kamp oude duiven hafo club VMK 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020
 • 1e kamp jaarling duiven hafo club VMK 2017, 2018, 2019 en 2020
 • 1e asduif oude duiven hafo club VMK 2017 en 2020
 • 1e asduif jaarse duiven hafo club VMK 2017, 2018, 2019 en 2020
 • 4e en 13e Asduif jaarse Regio Mechelen 2020
 • 5e Algemeen kampioen Regio Mechelen hafo 2017
 • 7e Algemeen kampioen Regio Mechelen hafo 2018
 • 13e Algemeen kampioen Regio Mechelen hafo 2019
 • 6e Algemeen kampioen Regio Mechelen hafo 2020
 • 15 eerste prijzen in 2017
 • 13 eerste prijzen in 2018
 • 16 eerste prijzen in 2019
 • 9 eerste prijzen in 2018 op hafo in de club van 27 leden
 • 14 eerste prijzen in 2017 op hafo in de club van 27 leden
 • 12 eerste prijzen in 2019 op hafo in de club van 27 leden

 

Referenties in Engeland:

 • 1e Nationaal NRCC jonge duiven 2017 gewonnen door Roger Hallsworth  
 • 1e en 2e Nationaal MCC Great Nationaal Midlands jonge duiven 2020 gewonnen door Brian Leadbeater

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven