Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Joran Gabriëls (Herenthout) toekomst verzekerd met het beste van Gaston Van De Wouwer

Geplaatst op 03/03/2021, Auteur: Pitts


Tophokken als De Belser, Wouters, Engels en grootmeester Gaston Van De Wouwer namen deze jonge kerel onder hun vleugels met als gevolg: een kweekhok om duimen en vingers van af te likken! In deze verkoping komt de volledige tweede ronde onder de veilinghamer uit alle kweekduiven van deze gouden bloedlijnen.

Joran (20) kreeg de duivenmicrobe te pakken in 2014. Elke zondag ging hij bij een buurman de duiven letten van de snelheidsvluchten. Op een tuinhuisje begon hij vanaf 2016 zelfstandig met de duiven te spelen. Zijn passie voor de duivensport combineert hij met een job als schrijnwerker bij een interieurbedrijf. De verzorging van de kolonie gebeurt uitsluitend door Joran zelf, aangezien zijn ouders weinig interesse hebben voor de duivensport. Als mentor kan Joran wel steeds beroep doen op een gevestigde waarde in de duivenwereld: Johan Van Herck, die ook het opleren van de duiven grotendeels voor zijn rekening neemt. In verband met het koppelen en inkorven kan Joran bovendien op het advies van grootmeesters Gaston Van de Wouwer en Johan De Belser rekenen.

unknown.jpg | Pitts

Hokbestand en spelsysteem

De kolonie telt 30 koppels kweekduiven, 15 voedsterkoppels, 20 oude en jaarse duivinnen en 80 jonge duiven van de eerste ronde. De rode draad door het hokbestand zijn bovenal de beste lijnen van Gaston Van de Wouwer aangevuld met duiven van De Belser Johan, Engels Jules & Yves, Thys Nick & Roger, Van Hertem-Schuurmans, en Wouters Marcel.

Voor 2021 werd er besloten om enkel met oude en jaarse duivinnen te spelen. De oude duivinnen worden 15 maart gekoppeld en mogen 10 dagen broeden waarna ze op weduwschap gezet worden. Vanaf 2021 zijn intussen ook de handen in elkaar geslagen met Johan Van Herck om tandem te gaan spelen.

Het jonge duivenhok bestaat uit een ren van 13 meter op 2 meter met windbreekgaas. Opvallend aan het hok is het blauwe zwaailicht waarmee de jongen worden binnengehaald. Het zwaailicht kan ingesteld worden om hoelaat en voor hoelang deze moet branden. Zo kan de lamp ook worden ingesteld om te branden als de duiven terug komen van leervlucht, zodat ze weten dat ze naar binnen kunnen als ze thuiskomen. De jongen duiven zullen op de schuifdeur gespeeld worden en enkele jonge duivinnen zullen een vaste (oude) partner toegekend krijgen. Joran: “Over het verduisteren zijn we nog niet uit, het is moeilijk doordat de jongen in een open ren zitten. In 2022 zal er een oplossing moeten komen om de jongen wel te kunnen verduisteren.”

De jongen duiven worden van in begin goed kort gehouden en mogen bijvoorbeeld niet op de grond gaan zitten. Als de jonge goed uitvliegen rond het hok is het enkel nog vliegen OF op het hok; valt er een duif op de nok van het dak, dan wordt deze eraf gejaagd zodat ze op de spoetnik valt. Na enkele malen de duif te verjagen, vallen ze allen doorgaans meteen op de spoetnik. Het opleren gaat traag en in kleine stapjes 1km, 2km, 5km, 7km, 10km, 12km, 15km, 25km, 40km , 60km en 110km. En indien nodig wordt er zelfs nog eens een stapje terug genomen.

 

Medisch en voeding

Vincent Schroeder en Trigenio worden op regelmatige basis geraadpleegd. Bij Vincent wordt er een jaarlijkse controle uitgevoerd en de schema’s overlopen. In 2021 zal er om 3 weken een mestonderzoek gebeuren. Als er een duif gekwetst raakt of plots ziek wordt, gaat Joran naar een dierenarts dicht bij huis. Er wordt nu enkel gecontroleerd als er zich iets voordoet dat niet normaal is of er een vermoeden is van een ziekte of aandoening.

Qua voeding worden diverse mengelingen van verschillende merken gemengd. Bijproducten worden voornamelijk van Vincent Schroeder gebruikt en in beperkte mate, want volgens Joran gaat er niets boven een sterke natuurlijk weerstand.

Voor de kweek wordt er een kleine routinecontrole gedaan. 2 maand voor de kweek worden alle duiven ontwormd en gedurende 10 dagen voor de koppeling gaat er elke dag tarwekiemolie over het voer en wordt er wat meer kempzaad aan toegevoegd. Tijdens de kweek wordt er elke dag eivoer, opfokkorrel, snoepzaad en tovo aangeboden. In voorbereiding van het vliegseizoen worden de oude duiven 15 maart gekoppeld en mogen 10 dagen broeden. Vanaf het stouwen tot het broeden wordt er opgeleerd: 1km ,5km 7km, 10km, 20km, 40km, 60km en wedstrijd vanuit Quiévrain.

 

Aan ambitie geen gebrek

Joran: “Ik ben begonnen op de snelheidsvluchten, al snel leerde ik Gaston Van De Wouwer kennen en ben ik overgeschakeld naar de halve fond. Nu bestaat het kweekhok enkel nog uit duiven die bestemd zijn voor de kleine halve fond en zullen in 2021 alle jongen gespeeld worden op de nationaals. De grote ambitie ligt om misschien wel prof te kunnen worden en vanaf halve fond tot Barcelona topuitslagen te kunnen neerzetten. Als jonge liefhebber is het niet simpel om er mee te starten. Je krijgt heel veel de reactie “Je weet niet waar je aan begint...” , “ Dat hou jij toch niet vol” of “Snotneus, ken jij wel iets van duiven?” Deze reacties kunnen soms heel hard aankomen. Daarom zou ik graag deze boodschap willen verspreiden aan de “oudere generatie”: Geef de jonge liefhebbers de kans om ze met duiven te leren omgaan en neem ze mee op je hok. Vertel hun de kneepjes van het vak. Deze hobby vraagt veel tijd en verantwoordelijkheid, maar je krijgt er zoveel voor terug, ondanks de tegenslagen die je kan hebben. Ik wens iedereen een gezond en sportief 2021 met knaluitslagen!”

 

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven