Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Jos Cools (Grobbendonk): Nationaal én provinciaal kampioen snelheid jonge duiven 2015 !

Geplaatst op 23/11/2016, Auteur:


Als je de nationale uitslagen snelheid 2015 bekijkt bij zowel oude, jaarlingen én jongen, en er staan bij de eerste 10 in de uitslag 7 liefhebbers uit de "Kempen", dan denk ik wel dat we mogen zeggen dat in deze streek de allerbeste snelheidsduiven van het land zitten.

Als er dan gespeeld moet worden tegen kleppers als Leo Heremans, Stickers-Donckers, Dirk Van den Bulck, Staf Boeckmans enz.. en je kan dan nog nationaal kampioen én provinciaal kampioen worden met de jonge duiven, dan kan het niet anders dan dat je goede duiven onder de pannen zitten hebt! Daarom trok ik naar het nabij gelegen Grobbendonk, waar Jos Cools (69) zich een jaar lang terecht de nationale kampioen snelheid met de jonge duiven mag noemen.

Kleine melker

Ondanks het feit dat Jos al verschillende jaren sterk speelt, is hij voor het grote publiek misschien toch nog een vrij onbebende kampioen. Deze gepensioneerde schrijnwerker heeft eerst jarenlang voetbal gespeeld, waarin hij het vooral van zijn "karakter" moest hebben. Moet zijn dat dit toch niet afneemt, want tijdens het gesprekt blijkt regelmatig dat hij nog héél ambitieus is en dat we van hem het laatste nog niet gezien hebben.

Jos is pas in 1993 met de duiven gestart. Uitgezonderd van een drietal jaren, heeft hij altijd goed zijn streng kunnen trekken. Tot enkele jaren geleden had hij slechts plaats voor 6 weduwnaars, enkele duivinnen en een 40-tal jonge duiven. Deze jaarlijkse strenge selectie is volgens Jos de enige weg naar succes.

Ook heeft hij slechts een 6-tal vaste kweekkoppels en lijkt hij niet van plan om dit te veranderen, omdat hij van mening is dat er veel meer kans is om uit jonge kwekers of zelfs weduwnaars goede duiven te kweken. De oude kwekers worden dus snel vervangen, of het moest zijn dat hij echte toppers niet kan wegdoen en onder deze koppels worden dan eieren gestoken.

Rassen

Op zijn hokken zitten duiven van vriend Dirk Van den Bulck waarmee hij al verschillende jaren duiven uitwisselt, uit de Geerinckx lijn van Staf Boeckmans en een kleinzoon van 'Di Caprio' van Leo Heremans via Van den Brande-Hermans. Ook de lijn van de 'Kannibaal' van Dirk Van Dijck en het 'Goudhaantje' van Rudi Diels vinden we terug in de afstamming van verschillende duiven. Ook nog enkele duiven van Ludo De Weerdt, Charles Korthout en Danny Van Dyck.

Vliegploeg

Jaarlijks kweekt Jos een 40-tal jonge duiven van de eerste ronde en een 10-tal van de 2de ronde.. De kwekers mogen 2 ronden groot brengen, de weduwnaars slechts één. Ook de duivinnen mogen 2 ronden groot brengen, wat als voordeel heeft dat tussen het wegnemen van de 2de ronde en het begin van het seizoen slechts enkele weken zit en dat ze onderling nog niet paren.

Terwijl Jos de weduwnaars toch liever wat spaart, speelt hij met de duivinnen vanaf de eerste speeldag en zonder al te veel te trainen durven deze duivinnen al onmiddellijk kopprijzen vliegen. Zij beschikken over 2 hokken, waarbij het hokje met schapjes en volière de eerste helf van de week gebruikt wordt en het hok met de bakken op het einde van de week, waarbij de duivinnen opgesloten worden om het onderlinge paren tegen te gaan..Zowel de duivinnen en de weduwnaars, die dan enkele weken later beginnen, worden op klassiek weduwschap gespeeld.

De jonge duiven van de 1ste en 2de ronde zitten apart tot ze allemaal goed wegtrekken en worden dan samen gezet. Duivers en duivinnen zitten samen tot de 2de vlucht vanuit Quievrain, nadien worden ze apart gezet. Er wordt dan verder op de schuifdeur gespeeld tot ongeveer half juli. Nadien mogen ze al op nest komen omdat Jos maar verduistert tot begin mei.


één van de nieuwe jonge toppers 2016

Jonge duivers

Jos heeft het liefst dat hij veel jonge duivers kweekt, zoals ook dit jaar het geval was. Het hokje van de jonge duivinnen wordt dan aangevuld met jaarse of oude duivinnen. De jonge duivers kunnen dan sneller paren met de oude duivinnen en dat komt volgens hem het spel ten goede.

Aan het voederen hecht hij niet veel belang en is volgens hem sterk overroepen. Er wordt zelf ruimengeling gegeven tot half juni, nadien is dit 50% sport + 50% mengeling van dieet en zuivering. Alle duiven worden voldoende gevoederd maar wel lichte voeding. Dit is volgens hem de reden dat zijn duiven bij het thuis komen nog 1 of 2 toeren durven doen waardoor er regelmatig 1ste prijzen verloren gaan.

3 toppers

Het nationale kampioenschap is gewonnen met 3 jonge duivers, waarvan de absolute topper 'Speedy'. Hij won in het Tienverbond de 1ste asduif, 2de provinciale asduif en 4de nationale asduif.

 • Zijn vader is een 50% Geerinckx duif van Staf Boeckmans en een 50% Dirk Van den Bulck uit zijn super kweekkoppel.
 • Zijn moeder is een dochter van topper 'Winnetou', die zelf 21x per tiental vloog op 2 jaar tijd.
Klik hier voor pedigree 'Speedy'

'Speedy' zelf vliegt 1/1.962, 4/1.951, 4/1.450, 6/2.369, 7/1.759 en 21/2.637 op Quievrain! Hij vliegt verder 16 prijzen op 18 inkorvingen, waarvan 6x per 100-tal en 11x per 10-tal.

Een andere topper is zijn 'Favoriet' uit een kleinzoon van 'Di Caprio' van Leo Heremans x een kleindochter van de '4000' van Dirk Van den Bulck. Uit dit koppel kwam vorig jaar ook reeds de 6de nationale asduif oude duiven. Van een topkoppel gesproken!

De 3de topper is een zoon uit zijn 'Chipring' x een dochter uit de kleinzoon van 'Di Caprio'.

Medisch

De jonge duiven krijgen enkele weken na het spenen iets tegen tricho, voor de rest wordt de raad van dierenarts Mariën uit Tielen opgevolgd, waarover Jos alleen positieve dingen kan zeggen. Blind kuren wordt er dus niet gedaan. Hij is zelfs fier over dat hij kan zeggen dat de kwekers al enkele jaren niets meer gekregen hebben! Ook tegen Adeno wordt niets gegeven.

3-tips

Als Jos 3 tips aan beginnende liefhebbers zou moeten geven is dat het volgende:

 • haal enkele duiven of eieren bij kleine, sterkspelende liefhebbers
 • niet bij 5 of 6 verschillende liefhebbers, maar bij max. 2 sterkspelende liefhebbers
 • concentreer je op 1 specialiteit en hierop streng selecteren.

Sterk seizoenbegin

Ook dit seizoen is Jos uitermate sterk aan het seizoen begonnen. Met slechts weinig duiven gaat hij wekelijks de concurrentie aan tegen de "grote" hokken,

Enkele resultaten van 2016:

 • 8, 10, 12 en 18 (4/4) tegen 296 oude duiven Quivrain
 • 1, 127 (2/4) tegen 834 oude duiven Quivrain
 • 2, 82 (2/2) tegen 315 duiven Quivrain
 • 1, 48 (2/2) tegen 506 oude duiven Noyon
 • 5, 20 (2/2) tegen 1.224 jaarduiven Noyon
 • ...


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven