Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Jos De Belder: Nog eens een echte Quievrain speler!!!

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Jos De Belder (St.-Katelijne-Waver): een echte vitesse speler!!!

 

Op 20 juli 2015 lezen wij op Pitts : Jos De Belder uit St.-Katelijne-Waver (Antwerpen) wint de eerste prijs uit Quievrain op 19/07/15 van 766 jonge duiven in het samenspel Hombeek-Heffen-Waarloos-Duffel. Dit was maar één van de vele overwinningen op Quievrain (97 km)  van de snelheidsraketten van Jos De Belder. Niemand kon toen vermoeden dat dit echter het laatste succes zou zijn voor deze sympathieke liefhebber. In het voorjaar 2016 manifesteerde zich de gevreesde duivenlong en mocht Jos, op doktersbevel, zelfs niet meer in de buurt van zijn geliefde duifjes komen! Noodgedwongen werden de duiven  ondergebracht bij een goede vriend in afwachting van de verkoop door Pitts.

Jos De Belder was nog een “ouderwetse” melker met de kleine korf. 
Er werden hooguit een 25-tal duiven overwinterd. Er waren nooit meer dan 4 kweekkoppels. Samen met een ronde van de  vliegduiven zorgden zij voor de opvolging. Een 8-tal duivers op traditioneel weduwschap volstonden om jaarlijks bij de kampioenen te zijn. De duivinnetjes vlogen enkel als jonge duif. Om hier een plaatsje op het kweekhok te verwerven moesten er topprestaties worden voorgelegd. Inbreng van vers bloed kwam er door uitwisseling met andere melkers uit de regio of een enkele keer door aankoop van een bon. Eerder uitzonderlijk eens door de aankoop van enkele zomerjongen bij gevreesde snelheidsmannen.

De witte duivin van Dirk Van Dijck
Een van de leveranciers van beste duiven was Maurice Heylen uit Wiekevorst. Zo zit de fameuze “witte duivin van 2001”(ras Dirk van Dyck) nog steeds in pedigrees van de recente topvliegers. Ook werd er regelmatig duifjes uitgewisseld met dorpsgenoten Jan & Tom Iwens. Niet te verwonderen dat de Iwens-duiven veelvuldig vertegenwoordigd zijn in de duivenstam van Jos De Belder.  Dat de uitwisseling ook voor wederzijdse tevredenheid zorgt bewijst de recente nationale zege van Jan & Tom Iwens. Een van hun stamduiven komt namelijk rechtstreeks van bij Jos De Belder. De snelheid van de Heremans-duiven werd binnengehaald via o.a. Louis Thys uit Hulshout.

Nog meer Van Dijck........maar helaas
Omdat Jos zo succesvol was met de duiven van Dirk Van Dyck werd in 2014 opnieuw naar Zandhoven getrokken en werd weerom een pareltje meegebracht, met in de stamboom al het goede van de belgische duivensport (Kannibaal, Fenomenale Nulens, Van de Wouwer, ….) Helaas heeft Jos De Belder er vruchten niet meer van kunnen plukken en komen al de duiven in een totale verkoping via Pitts.
Iets voor de echte vitesse-mannen, maar ook, dankzij hun afstamming,  uitermate geschikt om snelheid te kweken in een halve fond stam.

Jos De Belder moet omwille van gezondheidsredenen, en met pijn in het hart, zijn geliefde duifjes van de hand doen. 

 

De veiling eindigt op woensdag 09/11/2016 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min.

 

Kijkdag in Heusden-Zolder op zondag 06/11/2016 van 10-13u.

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven