Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Jos Vanbrabant: duivensport in zijn puurste vorm

Geplaatst op 01/12/2016, Auteur: Superuser


Pure duivensport: eenvoudig maar supergoed 

 

Soms lijkt het erop dat je minstens één nationale overwinning per seizoen moet behaald hebben om een beetje serieus genomen te worden in de duivensport. Maar laat ons wel wezen. Vijfennegentig procent van de liefhebbers zullen nooit een reportage in de krant of op het internet krijgen. En toch zijn zij het die de duivensport laten overleven. Elk op hun eigen niveau en met hun eigen doelstellingen. Jos Vanbrabant is zo iemand die zich perfect gelukkig weet met zijn hobby.

Omwille van nog enkele jaren werken, en een vaste shift op zaterdag, moet hij zich noodgedwongen beperken tot het spelletje met de jonge duiven. In 2016 werd er dus uitsluitend op zondag aan 17 snelheidswedstrijden deelgenomen en werden er 207 duifjes ingekorfd. Dat leverde per tweetal 82% prijzen op met tien overwinningen, zes tweede en zeven derde plaatsen en vijftig klasseringen in de top 10.

In ‘De snelle duif Heusden’ met zijn 38 leden werd hij daardoor  voor het vijfde jaar op rij kampioen met de twee eerst getekenden. En ook voor de vierde keer op vijf jaar tijd ging Jos met de titel van asduif aan de haal. In deze veiling 14 doffers en 6 duivinnetjes. Wat opvalt zijn de enorm hoge percentage van prijzen per tiental. Zo zijn er ondermeer de 338 met 14/15 en 9 keer per tiental. De 320 met 15/15 en zeven keer per tiental. Dezelfde statistieken voor de 371. De 317 met 14/15 en zes keer per tiental. En ga zo maar door…….

In deze veiling naast zeven eerste prijsvliegers ook de 13/5035399 ‘De Fluwelen’. In 2013 9de nationale asduif KBDB.

 

Als u denkt dat u hier met pure vitesse duiven te maken hebt, denkt u mis. Jos houdt alleen de eerste ronde voor zichzelf. De tweede ronde jongen gaan naar zijn vriend Verstraeten - Myny uit Zonhoven. Die zette dit jaar met een ploeg jaarse duiven een reeks bijzonder fraaie dingen neer en dit met bijna uitsluitend duifjes van Jos Vanbrabant. Op Bourges 23/44 beginnend met een 121ste plaats van 10.173 duiven. Op Nevers 20/40 met een 21ste plaats in het Centrum Oost. In de Koninklijke Duivenbond van Zonhoven was dat goed voor 1-2-4-5-7-9-…enz.

Een mooie veiling van een liefhebber die met weinig maar wel uitstekende duifjes de duivensport bedrijft op een niveau waar menig liefhebber meteen zou voor willen tekenen.

 Zo kan het dus ook. Met een bescheiden vliegploegje weet Jos Vanbrabant uitstekende statistieken voor te leggen. Duivensport zoals we het allemaal zouden willen bedrijven...... 

 

Kijkdag in Heusden-Zolder op zondag 4 november van 10-13uur

 

De veiling eindigt op woensdag 7/12/2016 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min. 

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven