Kampioen Johan Tant, of bloed kruipt waar het niet gaan kan!
Geplaatst op 10/01/2018, Auteur: Phil

Johan Tant
Bij Johan komt de liefde voor de duivensport niet van vreemden. Alhoewel zijn ouders geen interesse hadden in de duivensport, kriebelde het bij Johan wel want zijn grootvader was niemand minder dan wijlen Valère Desmet. De moeder van Johan is de oudste zus van Roger Desmet-Matthys.
De nu 49-jarige Johan startte als 18-jarige zelfstandig met duiven, niet met het ras van wijlen zijn grootvader, maar met duiven van vrienden duivenliefhebbers Lefevre-Dhaenens. Later werden daar nog Marc en Franky Vandewalle, Marc Verschelde, Roger van Colenberghe, Omer Bogaert en Philippe Dobbelaere aan toegevoegd. De focus lag bij Johan altijd op de zware halve fond en de fond.
Deze keuze won zijn vruchten af want reeds in 1991 vlogen zijn jonge duiven een 3de nationaal Brive, mede door de raad die hij kreeg van Gerard Mortier, gevolgd in 1999 door een 1ste nationaal op La Souterraine met een duivin in nestpositie. In 2006 was daar dan een 1ste nationaal Souillac tegen meer dan 6.000 duiven. Het orgelpunt kwam er in 2015 met een 1ste nationaal op Perpignan.
Johan is veehandelaar, runt een boerderij en dan nog het duivenspel daarbovenop, dat werd een beetje teveel van het goede. Plotse hartproblemen dwongen Johan bij het begin van seizoen 2017 om het duivenspel af te breken en hebben nu geleid tot de verkoop van zijn kolonie topatleten.

De weduwnaars zitten boven
Op weduwschap en schuifdeur
De laatste jaren speelde Johan zijn 15 duivinnen op weduwschap net als zijn weduwnaars. De weduwnaars behielden gans hun loopbaan hun zelfde bak, ze werden niet meer naar een ander hok over gewend.
De jongen speelde hij op de schuifdeur. Ze werden verduisterd (pikdonker!) van begin maart tot 21 juni maar niet bijgelicht. Op de laatste nationale vlucht stonden ze nog op 8 à 9 pennen!
Johan leerde de jonge duiven zelf op tot in Rekkem maar eens ze met de grote korf mee konden naar Arras reed hij er niet meer mee weg.

Het hok van de jonge duiven (r) en van de duivinnen (l).
Lefevre-Dhaenens mengelingen
De kolonie werd gevoederd met de mengelingen van Lefevre-Dhaenens. Tijdens de rustperiodes voornamelijk met zuivering, opgevoederd de laatste 3 dagen naar het inkorven toe met vlucht speciaal en kempzaad en vloeibare vitamines van de dierenarts in de drinkpot.
Tijdens die rustperiode kregen ze vooral thee te drinken. Gedurende de winter werd steeds een teentje look aan het drinkwater toegevoegd.
De duiven kregen na hun 3 à 4 weken rust 2 fondvluchten na mekaar te verwerken om dan weer uit te rusten. Er werd niets geforceerd, bewijs, Johan won een 3de nat. Pau met een 8-jarige weduwnaar!

Een weduwnaarshok
Niet zomaar kuren!
De kolonie kreeg wel een degelijke voorbereiding naar het seizoen toe, maar steeds onder het alziend oog van de dierenarts, die tijdens het seizoen om de 2 à 3 weken de kolonie kwam nazien.
Voor paratyfus kregen ze een 10-daagse kuur en inenting.
Bij inkorven en thuiskomst gaf Johan oogdruppels. Hij gebruikte ook de gele druppels van Jaap Koehoorn ter voorkoming van tricho.
Paar jonge duiven
Johan plant om toch nog enkele jonge duiven te houden, niet alleen voor zijn eigen plezier maar ook voor zijn nichtje dat hem zo veel als mogelijk vergezelt naar de beestenmarkt maar ook zot is van duiven. Dat er bij haar oom Johan geen duiven meer zouden zitten, dat zou ze niet kunnen bevatten.

KLIK HIER voor naar de veilingen te gaan.
KIJKDAG: Deze zal doorgaan zondag 07/01/2018 bij Gert Van Limbergen, Lange weestraat 51, 9340 Lede van 11:00 tot 13:00 uur.
De veiling eindigt op woensdag 20/12/2017 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 minuten.
Naar overzicht van reportages
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.