Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

KBDB: Duiven preventief ophokken

Geplaatst op 15/11/2020, Auteur: Persbericht / Davy

199687-unknown-croppedxs.jpg | Pitts

14-11-2020 Persbericht van de KBDB

In navolging van de richtlijnen ontvangen van het FAVV op zaterdag 14/11/20, vraagt ​​de KBDB haar duivenliefhebbers om hun duiven preventief op het hok te houden.

Deze strengere maatregelen in de strijd tegen vogelgriep, verordend door de AFSCA, treden in voege op 15-11-2020.

 

Voor de KBDB
De Nationale President
Pascal Bodengien

 

14-11-2020 Persbericht FAVV

Het referentielaboratorium Sciensano heeft vandaag de eerste besmettingen met het hoogpathogene H5N8 vogelgriepvirus gemeld bij wilde vogels in ons land. Het gaat om een knobbelzwaan, een kolgans en een wulp gevonden in de kustgemeenten Oudenburg, Bredene en Middelkerke. De dieren waren ter verzorging aangeboden in een vogelopvangcentrum en zijn via het netwerk, dat het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos heeft opgericht om verdenkingen van vogelgriep bij wilde vogels in Vlaanderen te monitoren, aangeboden voor een analyse.

Gezien de verschillende vindplaatsen, is het waarschijnlijk dat de er in de ganse kuststrook en mogelijk ook elders in het land vogelgriep circuleert bij wilde vogels.

Minister Clarinval heeft daarom op advies van het FAVV beslist om de ophokplicht, die al verplicht is voor pluimvee van commerciële houderijen, uit te breiden tot de hobbysector. Daarnaast worden ook alle verzamelingen en markten van pluimvee en vogels strenger gereguleerd. Hou er rekening mee dat deze door de coronamaatregelen sowieso op dit ogenblik verboden zijn.

Deze bijkomende maatregelen zullen ingaan op zondag 15 november.
Jullie vinden ter informatie in bijlage het persbericht dat de Minister en het FAVV verspreiden.
Onze webpagina’s over vogelgriep worden vandaag nog bijgewerkt.

Ik benadruk nogmaals dat het risico op insleep bij pluimvee vanuit wilde vogels met dit virus erg hoog is. Het is daarom belangrijk dat de bioveiligheid tot in de puntjes verzorgd en toegepast wordt.

Ik geef jullie verder nog kort de toestand op Europees niveau weer:

  • Voor wat betreft pluimvee, zijn er in Nederland nu 4 uitbraken vastgesteld, waarvan 3 op commerciële bedrijven. Daarnaast telt ook Duitsland nu 4 besmettingen in het noorden van het land, alle op kleinere houderijen. In het VK staat de teller voorlopig op 2 commerciële bedrijven.

 

  • Voor wat betreft wilde vogels, hebben het VK en Ierland hun eerste besmettingen gemeld. Vooral in Duitsland en Nederland zijn ondertussen tientallen locaties gemeld waar besmette dieren zijn aangetroffen.

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven