Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

KBDB Limburg: onverwacht grote consensus over nieuwe vluchtkalender

Geplaatst op 23/11/2016, Auteur:


In de uitnodiging voor de algemene vergadering KBDB Limburg had secretaris Eric Dubois gesmeekt om per vereniging maar één vertegenwoordiger af te vaardigen. Vruchteloos, zo bleek. Die smeekbede kan in het vervolg dus best achterwege blijven.

Voorzitter Jean-Louis Loix noemde het seizoen 2016 een erg moeilijk geval, voor de duiven, de liefhebbers en hun familie. Met veel verliezen van jonge duiven, maar ook van goeie oude en jaarse. In 2016 telde afdeling Limburg 71 verenigingen (72 in 2015, dus 1 minder) die 2.375 leden (2.501 in 2015, dus 126 minder) vertegenwoordigen. Deze 2.375 leden waren samengesteld uit 1.876 alleen spelende leden, 239 tandems (= 478 leden) en 7 tridems (= 21 leden). Zij kochten 144.416 (148.579 in 2015) ringen van het jaartal 2016 hetzij een daling van 4.163. Gemiddeld werden 61 ringen per aangesloten liefhebber verkocht, 2 meer dan in 2015. Gemiddeld werden 68 (2 meer dan in 2015) ringen per aangesloten hok verkocht in 2016 (2.122 hokken tegenover 2.226 hokken in 2015.

Hoofdmoot op de algemene vergadering was de nieuwe provinciale vluchtkalender. Volgens voorzitter Jean-Louis Loix is daarin zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de gewestelijke vergaderingen. Hij doelde op de vraag om zoveel mogelijk provinciaal te lossen ipv in vier beurten (per gewest). Die vier lossingsuren blijven alleen gelden voor alle Belgiëvluchten. 

De oude en jaarse duiven worden provinciaal gelost vanaf Frankrijk (Laon), de jonge duiven worden nog wat gespaard en in Vervins en Laon in twee beurten gelost. Dat wordt dan Midden en West enerzijds, en Oost en Zuid-Oost anderzijds. 

De nieuwe kalender is een gevolg van moeilijke denkoefeningen, die beginnen met de wetenschap dat je – zeker in de duivensport – niet iedereen tevreden kan stellen. Jean-Louis Loix was zich terdege bewust van het feit dat je, en zeker in de duivensport, niet iedereen kan tevreden stellen. “De ene helft wilde niet naar Sezanne, de andere niet naar Melun. Daarom hebben we gekozen voor Jouy-le-Chatel (dat in Antwerpen overigens Melun wordt genoemd). Sens heeft blijkbaar helemaal afgedaan, de duiven vertrekken er slecht,” zegt de KBDB.

Nog enkele bijzonderheden: de vluchten met de jaarduiven beginnen vroeger: al op 16 april staat er een Chimay gepland, dit om de liefhebbers de kans te geven om eventueel later in te springen afhankelijk van het weer. De enige La Ferté (oude duiven) staat gepland op zaterdag 29 april maar is dus een snelheidsvlucht, omdat nationaal niet toestaat dat er laatste weekend van april hafo wordt gespeeld. Belgische oplossing: vermits de PE zelf bepaalt welke vluchten er snelheid en welke hafo zijn, wordt die ene La Ferté van 2017 dus een snelheidsvlucht. Datzelfde weekend is er overigens op zondag 30 april ook een echte snelheidsvlucht uit Chimay (jaarse).

De provinciale Autovlucht zou voor zijn 50ste jubileumeditie in 2017 opnieuw naar het echte Orleans gaan. Dat had de Limburgse Fondclub gehoopt, en was eigenlijk ook door de KBDB beloofd. Maar het wordt Fay-au-Loges, niet het echte Orleans. Maar Fay-au-Loges ligt wel in het stedelijk gebied van Orleans. Als je Fay-au-Loges schrijft en er tussen haakjes Oléans bij zet, is het probleem van de baan…

De jonge duiven beginnen hun seizoen al op 14 mei uit Mettet. Limburg heeft daarvoor gekozen omdat ook de andere provincies dan al starten. De voorgestelde kalender blijft dus behouden, met enkele kleine wijzigingen: zo wordt de Chimay van 23/07 Vervins en wordt de provinciale vlucht uit Souppes van zondag 16/07 wellicht naar zaterdag 15/07 verplaatst.Eric Moors, de oudstrijder en voorzitter van Oost had al eerder een alternatieve kalender voorgesteld en kwam zijn geesteskind met vuur verdedigen. Volgens Moors is de vluchtkalender van de KBDB er gekomen op vraag van West. “West vreest immers dat er tot 40 procent van zijn liefhebbers het Brabants programma zouden gaan volgen als gevolg van die verderfelijke interprovinciale akkoorden,” zei Moors. Maar de Lanakenaar haalde zijn gram niet en bij West werd niet gereageerd. Gevolg: Eric Moors mag zijn huiswerk volgend jaar opnieuw maken, maar misschien dan toch best samen met Midden en de Limburgse Verzending.

Beurtrol

Volgens een stem uit Zuid-Oost heeft dat gewest in 2016 1 keer na West gelost, en Midden 16 keer. “U had ons nochtans een ernstige beurtrol beloofd,” klonk het richting KBDB-bestuur. Loix gaf ootmoedig toe dat het niet was verlopen zoals afgesproken en beloofde een echte beurtrol voor 2017. “We zijn benieuwd,” klonk het uit Zuid-Oost.
Al met al een degelijke algemene vergadering daar in Sint-Lambrechts-Herk. Een opgeluchte voorzitter Jean-Louis had nog een uitsmijter in petto. “Volgend jaar zijn er verkiezingen. Als ik lees wat er allemaal op de fora verschijnt, zullen er veel kandidaten zich geroepen voelen. Stel u daarom dan ook maar allemaal kandidaat, dan is er keuze genoeg.”

Zowel Jean-Louis Loix als Roger Bruninx en Jacky Custers kunnen door het overschrijden van de leeftijdsgrens geen kandidaat meer zijn.Het vierde provinciaal bestuurslid Wim Kempeneers is nog jong genoeg, maar kondigt aan dat hij zeker niet meer zal opkomen. Limburg krijgt dus vanaf februari 2018 een volledig nieuw provinciaal KBDB-bestuur.

Velen voelen zich misschien geroepen, maar of ze ook bekwaam zullen zijn, is een ander paar mouwen.

 

 

Klik hier voor de Limburgse vluchtkalender 2017.

Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven