Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Kweekcenter DSB

Geplaatst op 25/03/2020, Auteur: Pitts


Het kweekcenter in Heusden-Zolder is een waar begrip geworden in de Belgische duivensport. Jaar na jaar worden er topduiven gekweekt die direct presteren zowel op snelheid, halve fond en op de Nationaals. Te veel om op te noemen maar top 10 plaatsen Nationaal, Provinciale winnaars en asduiven staan reeds op het palmares van het kweekcenter. Oprichter en bezieler Rudi Hendrikx selecteert er ieder jaar zorgvuldig de koppels. “Kijk het is simpel, er moet steeds gezocht worden naar beter zoals op ieder hok. De koppels krijgen drie jaar de kans om hun kweekcapaciteiten te tonen, als ze dan niks bewezen hebben gaan ze er onverbiddelijk uit. En er wordt aan lijnenteelt gedaan met af en toe een beetje inteelt, dat kan nooit kwaad. Ik kweek en selecteer ze alsof ze voor mij zijn. In de beginjaren werden ze hier in Heusden ook met succes gespeeld maar door mijn drukke werkzaamheden worden ze momenteel allemaal verkocht. Een kans voor iedereen om iets uit het beste te bekomen. Ik heb vooral een voorliefde voor grijze duiven, dat weten er al veel onder jullie maar prestaties staan op de eerste plaats. Bred to perform, zo simpel is het. “

 

De grijze duiven

De grijze duiven gaan terug op de oude stam van Julien Goeminne uit Zulte. In de jaren ’80 werden daar enkele topduiven gekocht en verschillende waren grijs en toe is de liefde voor het grijze soort begonnen. Nog steeds zit die oude stam in haast alle grijze duiven verweven. Ze werden in dezelfde periode aangevuld door duiven van Vos-Jennes uit Diest. Hij had destijds een sterke stam witte duiven en op een publieke verkoping van jonge duiven werden enkele exemplaren gekocht. Dat bleek een schot in de roos want de “witte” belandde zo op onze hokken en hij werd een formidabele kweker en vader van oa de “witte Bourges” die de 2de Nationaal Bourges vloog en nadien voor veel geld verkocht werd aan een Amerikaans kweekcenter maar ook van de “Witte favoriet” die keihard presteerde en nadien succesvol kweekte en nog steeds zitten directe nakomelingen hiervan op het kweekcenter. Ook bij dorpsgenoot Ludo Thijs werden grijze duiven gehaald. Ludo had van bevriend duivenmelker Romain Conings uit Kotem uit het oud stamkoppel grijze duiven gekregen en alles wat daaruit kwam presteerde bovenmaats. Op de verkoop van jonge duiven van Ludo Thijs op pitts werd dan ook een prachtig grijs duivinnetje gekocht en gekoppeld aan “broer bliksem” van Muurmans Claessens, ook weer een totale verkoping op pitts en er werd een nieuw stamkoppel geboren. Zij zijn namelijk de ouders van “de fenomenale grijze “die maar liefst 5x1ste prijs vloog. Een crack puur sang. En met deze lijnen wordt er gespeeld en gekruist met andere toprassen van de Belgische Duivensport om zo de perfecte grijze reisduif te bekomen. 

 

Koolzwarte duiven

Deze zijn eerder toevallig op de kweekhokken gekomen. Er werd verschillende jaren gekocht bij oud autowinnaar Leon Jacobs in Tremelo en daar zaten heel wat zwarte duiven tussen. Ook oa de “zwarte Spitse “ die zelf enorm sterk presteerde met oa 2x1ste op Gien maar zijn kweekcapaciteiten waren fenomenaal en hij werd vader van “de Goeie” die voor een geweldige lijst kopprijzen zorgde op de halve fond: 1ste prov Chateauroux 2665d.,1ste zone Nat Chateauroux 2985d,5de Nat Chateauroux 22 295d,2de zone Nat Argenton 1748d,44ste Nat Argenton 16325d,16de prov. Vierzon 3088d,27ste Zone Nat Montlucon 2424d,121ste Nat Montlucon 18568d,190ste Nat Chateauroux 4757d,15de Zone Nat Chateauroux 646d. Het was snel duidelijk dat deze lijn een kweeklijn op het kweekcenter zou worden.

 

Van Eynde Goovaerts

Toen de tandem Van Eynde Goovaerts duiven te koop aanbod op pitts was het duidelijk dat Hendrikx zou investeren in deze duiven. Het geloof was zeer groot in de Van Eynde Goovaerts duiven en dat vooral door hun sterke prestaties. De kweekresultaten bleven niet uit. De Van Eynde Goovaerts duiven presteerde direct op verschillende hokken en de vraag erna is groot. Dit jaar werden ze zoveel mogelijk zuiver gehouden maar ook werden enkele koppels gekruist. Heel wat duiven hebben de genen van het “Tornado koppel “van Van Eynde Goovaerts in hun aderen en ook de “Kaasboer” van Gaston Van de Wouwer. Hij is vriend des huizes bij Van Eynde Goovaerts en hij keurde ook alle duiven die in de verkoop zaten. Zijn advies werd gevolgd en het blijkt dat Gaston een echte kenner is. Deze duiven scheren hoge toppen. Een aanrader. 

 

Topduiven

Naast deze duiven werden er door de loop der jaren heen topduiven aankocht op verschillende Belgische hokken en deze of hun nazaten kweken in Heusden Zolder. Duiven van Dirk Van Dijck uit het topkoppel bijvoorbeeld of de Olympiade duif van Malfait om nog maar een op te noemen. In ieder geval prestatieduiven van pure klasse die enkel een plaats krijgen te Heusden Zolder. Zoals al eerder gezegd werd komt door tijdsgebrek van spelen zelf voorlopig niks in huis maar alle duiven worden aangeboden in pitts Veilingen. We hebben maar een leuze in Heusden Zolder “Bred to perform”, gekweekt om te presteren zo simpel is dat. Ijzersterke lijnen die het succes van het kweekhok bepalen. Veel succes ermee.

 

KLIK HIER VOOR NAAR DE VEILING TE GAAN VAN DEZE JONGE TOPPERTJES 2020

 

 

 

 

dsc_0039-kopie.jpg | Pitts
dsc_0049-kopie.jpg | Pitts

Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven