Landsgrenzen dicht voor melkers?
Geplaatst op 08/05/2017, Auteur: info@pitts.be
Landsgrenzen dicht voor melkers?
Meerderheid vindt dat iedereen moet kunnen spelen waar hij wil
Uit onze Pitts-poll blijkt dat 58 procent van de liefhebbers van mening is dat er geen landsgrenzen mogen bestaan. Met andere woorden: in het Europa van vandaag moet iedere melker kunnen spelen in het land van zijn keuze. 36,5 procent vindt dat de liefhebbers in hun eigen land moeten spelen en 5,5 procent heeft hier geen mening over. Ondanks een meerderheid voor ‘vrije keuze’ willen de Belgische en Nederlandse duivenbond hun grenzen sluiten voor liefhebbers die nog willen aansluiten bij een federatie waar hun hok niet is gevestigd. Het is vooral de KBDB die daarop heeft aangedrongen, maar het lijkt erop dat de NPO de Belgen gewoon wat wil sussen.
De KBDB en de NPO hebben het al langer moeilijk met de leden die over de landsgrenzen gaan spelen. De landsgrens is de grens en de liefhebbers dienen zich aan te sluiten bij de federatie alwaar hun hok is gevestigd, zo stellen beide federaties. “Liefhebbers dienen zich aan te sluiten ofwel bij de NPO ofwel bij de KBDB. Een dubbele aansluiting (zowel KBDB als NPO) is onmogelijk en verboden,” zo staat in de gezamenlijke persmededeling. De Belgische liefhebbers die zich in Nederland hebben aangesloten, kunnen hun lidmaatschap verlengen ook al is hun hok in België gevestigd. Aan dat “verworven recht” wordt niet geraakt. Deze liefhebbers kunnen niet deelnemen aan de Nederlandse nationale kampioenschappen. Nieuwe aansluitingen zullen door de NPO worden geweigerd. De liefhebber, waarvan het duivenhok zich op buitenlands grondgebied bevindt, kan zich, onder geen enkel beding, aansluiten bij de KBDB.
Juridisch
Dat er bij beide federaties toch wel bijzonder knappe koppen zitten, mag blijken uit de juridische verantwoording van hun besluiten: “Deze regelgeving werd opgesteld in de overtuiging dat het vooropgestelde principe de toets aan het Europees recht zal weerstaan aangezien de beperking van vrij verkeer wordt gerechtvaardigd door niet-economische overwegingen die verband houden met het specifieke karakter en kader van de duivensport met als specifieke pijnpunten: de speelomtrekken, de internationale wedvluchten en de dopingcontroles.” Einde citaat.
Schijnvertoning
Toch lijkt het erop dat de NPO de KBDB heeft willen sussen, gewoon omdat er meer Belgische liefhebbers naar Nederland ‘overlopen’ dan andersom. In realiteit is het immers zo dat Nederlandse maatschappijen in de grensstreek de Belgen maar al te graag zien komen. Zo wordt bij voorbeeld iedere Belg die zich in het Nederlandse Meers aanmeldt, aanvaard... en eenmaal een club in Nederland je als lid aanvaardt kan de NPO niets anders doen dan "ja" knikken.
Trouwens de Afdeling Limburg maakt er zelf geen bezwaar meer tegen zolang je binnen een straal van 10 km van de grens woont.
Om het probleem aan te pakken kan de NPO alleen proberen dit reglement te veranderen ... zodat wanneer een club je aanvaardt je NIET automatisch lid bent van de NPO ... en zij alleen er mogen over beslissen.
Reacties
Uit de reacties op de Pitts-poll onthouden we vooral dat de duivenbonden zich beter eens zouden afvragen hoe het komt dat al die liefhebbers de grens willen oversteken. “Tevreden liefhebbers doen dat niet. Ofwel zijn die mensen terecht ontevreden en moet je daar iets aan doen, ofwel zijn ze onterecht ontevreden en kun je ze beter laten gaan. Het blijft tenslotte voor de meerderheid van ons een hobby” zo klinkt het. “Er worden almaar meer verplichtingen opgelegd. Er gaat nog een tijd komen dat ze gaan smeken om duivenliefhebber te worden! Waar is die mooie oude tijd gebleven?” zo schrijft een andere melker.
Verder: Bij De Grensduif in Hamont is een leegloop aan de gang, en dat heeft zo zijn redenen.,Dat ze naar Nederland gaan spelen laat ze toch doen. Ik woon in Hamont op 300 meter van het duivenlokaal en rij ieder weekend 10 km naar Overpelt om daar te gaan spelen. Omdat ik een moeilijke jongen zou zijn….” aldus Jos Vaneerdewegh.
PA
Naar overzicht van nieuws
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.