Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Maandag 28/11 zijn vier nieuwe veilingen gestart

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Veilingen van 28/11 t/m 07/12/2016

Maandgavond 28/11/2016 om 20.00 uur zijnde veilingen van: Hok Demely, Uwe Spath, Jos Vanbrabant en Foxwood Lofts van start gegaan. In de loop van de week krijgt u in de rubriek: 'reportages' nog extra informatie over de liefhebbers en de aangeboden duifjes.

Hok Demely Liliane

In deze veiling van slechts elf jonge duifjes en nog is het onbegonnen werk om alle toppers uit de pedigrees te belichten. We geven u slechts een heel kleine greep uit al de supervliegers en kwekers die de stambomen van het jonge grut bevolken. Vooreerst is er het topkoppel Ronaldo X dochter van Zorro (Norbert Ally). Ronaldo van Hugo Vlaeminck is een fenomenale vlieger die 9 overwinningen behaalde waaronder liefst drie provinciale zeges: Argenton (1/3161), Gueret (1/2829) en Bourges (1/1150). Met ook nog heel dichte ereplaatsen op Chateauroux (3/2202), Montlucon (4/3550) en Bourges (5/2473)!!! Een indrukwekkend palmares.
Nog cracks in de bloedlijnen zijn: Lisbeth (5 zeges waaronder 1ste provinciaal St Junien). Den Tulle, 1ste zonaal La Souterraine, 6de nat./6817 op Tulle en 6de nat./9548 op La Souterraine. Hazard uit De Schicht-Figo lijn die grootvader is van de 1ste prov. en 2de nat. asduif halve fond in 2014. De 1ste nationale asduif kleine halve fond 2014 van L. Deprez. ’t Zwartje (2é asduif West-Vlaanderen), Den Johny (1é Asduif beide Vlaanders in 2015), David, Eminent (11 x 1ste en 21 prijzen per honderdtal!).

Uwe Spath: Totale verkoop satelliethok van Twan Bongers
De Duitse liefhebber Uwe Späth (Bexbach) kampte al geruime tijd met een zeer ernstige longaandoening maar moet nu op dokters advies onmiddellijk stoppen met de duivensport. Om te begrijpen welke duiven de hokken bevolken moeten we even terug in de tijd. Rond de eeuwwisseling besluit Twan Bongers uit Odiliapeel om zich te gaan toeleggen op het lange afstandswerk. Hij begint de uitslagen te bestuderen en komt tot de slotsom dat hij duiven van Jan Aarden en Jan Van Wanrooy moet in huis halen om zich met succes te kunnen meten met de specialisten van het zware fondspel. Daarvoor klopt hij ondermeer aan bij Cor de Heide (Made) en de Gebroeders Saya (Maastricht). En succes blijft inderdaad dan ook niet lang uit. Na eerst enkele jaren kweken wint hij reeds in 2005 de 1ste prijs Internationaal Perpignan met zijn NL02-0260950 Kimlynn. Daarna volgen er nog een hele reeks van topresultaten. In het voorjaar van 2011 moest ook Twan op doktersadvies echter zijn complete hokbestand verkopen.Omdat spelen met de duiven voor Twan op gezondheidsvlak niet meer verantwoord was ging hij op zoek naar collega duivenliefhebbers, en dit zowel in binnen- als in buitenland, die enkel met zijn duiven aan de wedstrijden zouden deelnemen. Eén van die satelliethokken werd het hok van Uwe Späth. De kwekers bleven wel steeds bij Twan waar hokverzorgers de jongen kweekten om hun bijhokken van duiven te voorzien. Uiteraard zul je in de stambomen van de hier aangeboden duifjes dus vaak de al eerder geciteerde bloedlijnen van Aarden, Van Wanrooy en Saya zien opduiken. Inclusief afstammelingen van de internationale Perpignan winnares Kimlynn. Nog een zeer belangrijke pion op het kweekhok is ondertussen ook Jelle Jellema uit Steggerda geworden. Een liefhebber die de laatste jaren, en dat in de heel verre achtervlucht, enorme prestaties neerzet op de internationale zware fondvluchten. Tussen 2005 en 2009 verhuisden een vijftigtal duifjes van deze topliefhebber richting kweekhokken van Twan Bongers. Vandaar dus ook ondermeer afstammelingen van toppers zoals: Saffier, Nice boy, Little Thin, Wet Girl, White feather en Eifel. Een veiling die de liefhebbers van het ultrazware werk zeker zal weten te bekoren.

Kwekers uit de allergrootste toppers van Luc-Bart-Jurgen Geerinckx en Michel en Linda Baertsoen
Het Engelse ‘Foxwood lofts’ begon rond de eeuwwisseling aan de uitbouw van een commercieel duiven kweekcentrum. Alleen het allerbeste zou goed genoeg zijn. Een enorme boost kwam er in 2009 toen de initiatiefnemers gingen aankloppen bij Michel en Linda Baertsoen. Die hadden ondermeer het wonderbaarlijke kweekkoppel 'Cippollini' X 'Sonka' onder de pannen. Grootouders van de 1é en 2é nationale asduif KBDB Hafo in 2007 en 2008 bij Henri en Danny Van Avondt. Cippollini vloog 27 keren prijs op evenveel inkorvingen. Daarvan maar liefst 22 keer per tiental. Zijn partner was zo mogelijk nog straffer. Vierenzestig prijzen waarvan zes overwinningen, twaalf prijzen per honderdtal en zesenveertig prijzen per tiental!!! Afstammelingen van dit topduo verhuisden naar Engeland samen met nog een hele schare jongen van de toppers uit het tophok van Brasschaat. Frodo, Matador, Miss Unicum, Tommeke, Bobbytje, De Silvester, Kapetin, enz…. Nog een hele resem andere topduiven bevolkten er de hokken waaronder ook de 'Vale Dalton', 'Lady Gladiator' en 'Donker Willyke'. Allemaal zuivere Geerinckx duifjes. De managers van de loft waren zodanig onder de indruk van de kwaliteit van deze duifjes dat ze in 2010 richting Wommelgem trokken in de hoop om daar materiaal uit de toppers op de kop te kunnen tikken. De hype rond het kampioenenhok Geerinckx uit Wommelgem zou in de daarop volgende jaren mythische proporties aannemen. De prijzen rezen de pan uit tot hoogtes die voor de modale liefhebber niet meer te betalen waren. Soms moet je dus het geluk hebben om ergens in geïnvesteerd te hebben net voor het hek helemaal van de dam gaat. Het lijstje met afstammelingen uit de allerbeste lijnen van Geerinckx die richting U.K. verhuisden is zondermeer indrukwekkend. Ondermeer van de inmiddels wereldberoemde 'Gladiator' stamvader van een hele rij formidabele vliegers, en ook superkwekers zoals 'King Gladiator' en ‘Lady Gladiator’. Het rijtje met namen die veel duivensportliefhebbers zullen doen wegdromen is schier eindeloos: Wittekop Sylvester, Het Willyke, Champion National, De Blauwe IJzeren, Argento, Chipo, Miss Black, National Willy, den Ijzeren, Bonte Witney, Super Blauwe Miricle,…enz. Deze veiling is een mix van duifjes uit het beste van de twee kampioenenhokken. Een buitenkans om iets uit die wereldberoemde bloedlijnen in huis te halen.

Jos Vanbrabant: Duivensport in zijn puurste vorm

Soms lijkt het erop dat je minstens één nationale overwinning per seizoen moet behaald hebben om een beetje serieus genomen te worden in de duivensport. Maar laat ons wel wezen. Vijfennegentig procent van de duivenspelers zullen nooit een reportage in de krant of op het internet krijgen. En toch zijn zij het die de duivensport laten overleven. Elk op hun eigen niveau en met hun eigen doelstellingen. Jos Vanbrabant is zo iemand die zich perfect gelukkig weet met zijn hobby. Omwille van nog enkele jaren werken, en een vaste zaterdagdienst, moet hij zich noodgedwongen beperken tot het spelletje met de jonge duiven. In 2016 werd er aldus uitsluitend op zondag aan 17 snelheidswedstrijden deelgenomen en werden er 207 duifjes ingekorfd. Dat leverde per tweetal 82% prijzen op met tien overwinningen, zes tweede en zeven derde plaatsen en vijftig klasseringen in de top 10. In ‘De snelle duif Heusden’ met zijn 38 leden werd hij daardoor  voor het vijfde jaar op rij kampioen met de twee eerst getekenden. En ook voor de vierde keer op vijf jaar tijd ging Jos met de titel van asduif aan de haal. In deze veiling 14 doffers en 6 duivinnetjes. Wat opvalt zijn de enorm hoge percentage van prijzen per tiental. Zo zijn er ondermeer de '338'met 14/15 en 9 keer per tiental. De 320 met 15/15 en zeven keer per tiental. Dezelfde statistieken voor de '371'. De '317' met 14/15 en zes keer per tiental. En ga zo maar door……. In deze veiling naast zeven eerste prijsvliegers ook de 13/5035399 ‘De Fluwelen’. In 2013 9de nationale asduif KBDB. Als u denkt dat u hier met pure vitesse duiven te maken hebt, denkt u mis. Jos houdt alleen de eerste ronde voor zichzelf. De tweede ronde jongen gaan naar zijn vriend Verstraeten - Myny uit Zonhoven. Die zette dit jaar met een ploeg jaarse duiven een reeks bijzonder fraaie dingen neer en dit met bijna uitsluitend duifjes van Jos Vanbrabant. Op Bourges 23/44 beginnend met een 121ste plaats van 10.173 duiven. Op Nevers 20/40 met een 21ste plaats in het Centrum Oost. In de Koninklijke Duivenbond van Zonhoven was dat goed voor 1-2-4-5-7-9-…enz. Een mooie veiling van een liefhebber die met uitstekende duifjes de duivensport bedrijft op een niveau waar de meeste liefhebbers meteen zouden voor willen tekenen.

 

De veilingen starten vanavond 28/11/2016 om 20u en eindigen op woensdag 07/12/2016 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min.

 

Kijkdag in Heusden-Zolder op zondag 4 december '16 van 10-13uur

   


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven