Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Marc Cooman (Uitbergen -O.Vl) 1ste nat. Barcelona en winnaar Gouden Vleugel 2017

Geplaatst op 14/07/2017, Auteur: PHIL


Voor een gesprek met de Gouden Vleugel winnaar Marc Cooman begeef ik mij naar Uitbergen, één van de oudste dorpen in het land van Dendermonde. De Kleine Kouterstraat is gelegen nabij de Sint-Pieterskerk waarvan de oudste gedeeltes dateren uit de 12de eeuw.

Ik parkeer mijn auto op het kerkplein en ga het kleine stukje te voet tot aan de ouderlijke woonst van Marc. Nog voor ik kan aanbellen gaat de voordeur al open. Christiana, Marc’s moeder, haalt mij uit de plensende regen, neemt mij een druipnat regenscherm uit handen en installeert mij met een kopje koffie aan de living tafel. De ganse ruimte is gevuld met de heerlijke geur van grote witte lelies, een prachtig boeket dat ze mochten ontvangen tijdens de viering van de Gouden Vleugel maandag ll. 

marc-cooman-met-moeder-christiana-en-dochter-annelies.jpg | Pitts

Marc Cooman met dochter Annelies en moeder Christiana.

 

Marc is een gretige verteller net als zijn moeder en het is duidelijk dat beiden nog altijd niet bekomen zijn van de storm die over hen en hun zware fond kolonie geraasd is bij het winnen van deze prestigieuze nationale titel.

Marc: “Ik besef het nog altijd niet goed, ik heb eigenlijk nog niet echt kunnen genieten van deze overwinning. Ik had er natuurlijk stiekem van gedroomd om ooit eens een eerste prijs op Barcelona te winnen in het Land Van Aalst, maar dit, neen dat gaat echt mijn petje te boven. Die duif was nog maar net gevallen en onmiddellijk is de telefoon onophoudelijk beginnen rinkelen, reporters aan de deur, het bestuur van de Barcelona Club, Van Cureghem Centre, het bestuur van mijn eigen club Het Land van Aalst, een delegatie van het gemeentebestuur … het duizelt mij nog altijd. Ik ben een pure hobbyist met een klein bestand aan zware fond duiven en dan overkomt mij zoiets. Het moet ongeveer zo’n 30 jaar geleden zijn dat een liefhebber, Herman van de Sijpe, deze nationale titel won in het Land Van Aalst. Zeven liefhebbers hebben hun eerste afgegeven duif gepakt en dat zou goed zijn voor het winnen van de wisselbeker van de Brugse Barcelona Club.”

Van snelheid tot zware fond

Het begon allemaal in Schellebelle. Grootvader had duiven en Marc’s vader was een duivenmelker en zo is Marc in de duivensport gerold. Maar het noodlot sloeg toe in Schellebelle, er brak brand uit en alle duiven gingen verloren.

Het gezin verhuisde naar Christiana’s huidige woonst in de Kleine Kouterstraat en daar kweekte vader eerste kanaries tot moeder erop aandrong om toch maar een klein hokje te bouwen om wat duiven te houden. Er werd toen op zeer besheiden basis Quiévrain en Noyon gespeeld en sporadisch Dourdan. Toen vader André in 2009 overleed speelde Marc alleen verder. Een neef, Staf De Coster, had de weduwnaars zien vliegen en gaf zijn ongezouten mening dat ze moesten ingezet worden op de verre vluchten. Door toedoen van Marc’s mentor Danny Vagenende uit Schellebelle ging hij zich toeleggen op de zware fond en met succes zo blijkt.

Marc : “Reden ook waarom ik naar de fond ben overgegaan is omdat je met oude en jaarse op de snelheid tegen half mei bijna nergens meer terecht kunt voor wedstrijden.  Het spel verlegt zich dan naar de jonge duiven en dan zitten die oude duiven daar op het hok, niets te doen tot het volgende seizoen.  Dat vond ik niet kunnen en ik ben het dus verder gaan zoeken.”

 

BE12-4084987 1ste nationaal Barcelona en winnaar van de Gouden Vleugel

be12-4084987-1ste-nat-barcelona-2017-en-gouden-vleugel.jpg | Pitts

 

de 1ste Nat. Barcelona en winnaar Gouden Vleugel.

 

Deze 5-jaarse weduwnaar legde de afstand van 1.077.62 km af aan een gemid.snelheid van 770,2377 m/min en werd geklokt om 14u26’21”.

 

Als jonge duif en als jaarling kwam hij altijd uren te laat thuis. Daarna vloog hij in 2014 Perpignan en in 2015 en 2016 werd hij ingezet op Barcelona. 2017 was dus zijn derde deelname en meteen ook de zwaarste.

vleugel-van-de-1ste-nat-barcelona-2017.jpg | Pitts

de vleugel.

 

 

Als voorbereiding naar Barcelona toe vloog hij :

1 x Quiévrain (Marc.”Ik voer mijn duiven altijd zelf naar Quiévrain, zo ben ik zeker dat ze in goed weer gelost worden”)

2 x Noyon

2 x Toury

Châteauroux I

Brive

En dan Barcelona.

Marc:”De drie duiven die ik ingekorfd heb voor Barcelona hadden alle drie geen prijs op Brive! Twee van de drie zijn nu thuis gekomen, de 2de heeft de 24ste prijs lokaal.”

 

Zijn afstamming is een verhaal op zich :

Vader NL09-1293560 was een Nederlandse “binnenloper”. Marc belde naar G. Van De Kruk, de eigenaar van de duif en vroeg hem of hij het eigendomsbewijs en de pedigree wilde opsturen. Het eigendomsbewijs wilde Van De Kruk wel opsturen mits Marc betaalde voor de kosten van het verzenden. Een pedigree wilde hij echter niet geven. Deze kweekduiver is ondertussen gestorven.

Moeder NL09-3939509 komt van Frans Van Den Heuvel, het bijhuis van Jantje Theelen. Frans heeft ondertussen zijn duivenliefhebberskiel aan de haak gehangen.

 

moeder-vande-1ste-nat-barcelona-2017.jpg | Pitts

de moeder van de Gouden Vleugel.

 

Marc: “Vader en ik hadden duiven ingekorfd voor Dourdan en bij thuiskomst gingen wij nog eens kijken naar het hok waar een duif zat die we hadden laten naaien. Op dat hok is vader toen plots onwel geworden en hij kon de dag daarop dus niet mee naar Frans Van Den Heuvel waar ik een 3-tal duifjes gekocht had. Daar aangekomen mocht ik drie duiven uit de mand kiezen. Ik had in eerste instantie die rode duivin afzonderlijk gezet omdat ze mij niet echt aanstond. Frans drong echter aan dat ik ze zou meenemen en zie, nu is ze de moeder van de 1ste nat. Barcelona geworden. Niettegenstaande Frans niet meer met de duiven speelt heeft hij mij toch al gebeld om mij te feliciteren!

Dit staaft mij in de overtuiging dat er waarheid schuilt in het gezegde: een goede moet ge krijgen!”

stamkaart-987-gouden-vleugel-barcelona-2017.jpg | Pitts

Pedigree van de 1ste nat Barcelona.

 

Prestaties van de BE12-4084987

Perpignan 01/08/14

Reg. 43/153 d.

FCD. 117/362 d.

 

Barcelona 03/07/15

Reg. 10/211 d.

FCD  53/565 d.

Nat. 567/7791 d.

Internat. 1160/19089 d.

 

Barcelona 02/07/16

Reg. 10/211d.

FCD  32/612 d.

Prov. 116/1620 d.

Nat.  529/7693 d.

Internat. 1366/17729 d.

 

Hokmanagement

 

De rassen waar in deze kolonie uit gekweekt wordt zijn Danny Vagenende, Van De Kruk en Frans Van de Heuvel (bijhuis Jantje Theelen).

Marc heeft 9 kweekkoppels, 8 oude duiven en 12 2-jaarse. Uit seizoen 2016 heeft hij geen jonge duiven overgehouden, ze waren niet goed genoeg.

De kwekers worden in januari samen gezet en ze brengen een 1ste ronde jonge groot. Uitbepaalde koppels wordt ook een 2de ronde gekweekt. Er zitten momenteel een 27-tal jonge duiven op het hok. Marc voert die zelf eerst tot Geraardsbergen en dat tot Quiévrain. De jaarse duiven gaan tot Toury en als de situatie goed zit én als ze goed thuiskomen van Toury gaan ze mee op de HAFO. De 2-jaarse gaan de mand in voor Brive- Limoges en Narbonne.

Uit de Barcelona winnaar heeft Marc maar 1 jong zitten, het is echter niet geringd omdat hij nooit verwacht had dat de dingen zo zouden lopen!

Er staan twee tuinhokken Oude en jaarlingen zitten afzonderlijk. De jonge duiven zitten op hetzelfde hok als de oude weduwnaars. Geen sprake van dus dat de oude duivers in een rustige omgeving zitten want ze kunnen de jonge duiven constant horen.

de-vlieghokken.jpg | Pitts

de tuinhokken.

 

Marc:”Ik ben een voorzichtige speler. De duiven moeten gerecupereerd zijn en met volle goesting trainen. Ik kijk vooral naar het aantal uren dat ze vliegen. Mijn eerste verwachting is dat ze naar huis komen, de rest is bijzaak. Zoals ik al eerder zei, ik ben een pure hobbyist.”

De dag voor de inkorving gaat het venster dicht bij de namiddag training. Marc zet dan de nestschotels op het hok met nestmateriaal en dan komen de duivinnen op het hok. Vervolgens zet Marc het venster terug open en kunnen de weduwnaars bij hun duivin. De dag daarop worden ze dan goed gemotiveerd ingekorfd.

 

Voeding en medische begeleiding

De vliegploeg krijgt Vanrobaeys.

Tijdens de rustweken is dat jonge duiveneten. Dan gaat Marc over op 50% Jonge duiveneten/50% non stop fond en 2 à 3 dagen voor het inkorven gaaft hij 100% non stop fond (vetrijk).

Marc:”Echt opvoederen doe ik niet. Ik ben van oordeel dat ze dan in de mand niet direct beginnen te eten omdat ze niet genoeg honger hebben en dan komen ze aan het einde van de rit kracht tekort. Het is zoals Danny zegt: de forme moeten ze in de mand krijgen.”

De weduwnaars krijgen twee keer daags een afgestreken soeplepel voer met als dessert een pinda. Dat aantal wordt de laatste drie dagen aangepast naar 5 pinda’s bij elke voederbeurt voor de eerste twee dagen en op de laatste dag een handvol. In de fonteinen zit op de dag van inkorving zuiver water.

Verder krijgen ze grit en vitamineral. Na de vlucht geeft Marc Sedochol en als voorbereiding op een grote vlucht krijgen ze de week voor inkorving ook Sedochol. Drie dagen voor inkorving krijgen ze Aminovit van Herbots.

Op dag van thuiskomst geeft Marc elektrolyten of druivensuiker en bij koud weer een lepel honing. Op het voer gaat dan biergist geplakt met een beetje citroen of met een zelfgemaakt look/ajuin preparaat.

Marc: “Het is een oud recept van Berke Willems uit Limburg. Je hebt nodig: lookbolletjes en rode ajuin die je in de centrifuge uitperst. Dan meng je 1 tas jenever met 1 tas looksap en 1 tas ajuinsap en je laat dat 14 dagen staan in een donkere fles. Daar geef je dan 1 soeplepel van op 1 ½ kg eten met biergist.

De dag na thuiskomst wordt Avifarm van Röhnfried gegeven en een trichopil.

Bij aanvang seizoen zit er alle dagen Naturaline (of appelazijn) in het water.

Marc is bij de start van het seizoen op bezoek geweest bij Dr. Wim Boddaert. De duiven zijn toen gekuurd voor de kop en verder hebben ze niets meer gekregen.

Bij extreem warm weer, zoals we dat recent gekend hebben, gaat Marc met een waterverstuiver het hok op om zo de vochtigheid op het hok rond de 60% te houden.

Marc: “We moeten werken aan de recuperatie, dat is belangrijk,  want het is de duif die het moet doen!”

 

 

De Brugse Barcelona Club op bezoek bij de Gouden Vleugel winnaar

 

Maandagnamiddag werd een drukke bedoening voor Marc Cooman en zijn familieleden. Het voltallig bestuur van de Brugse Barcelona Club bracht een bezoek aan de winnaar van de Gouden Vleugel 2017. Ook het bestuur van Cureghem Centre en de voorzitter van de maatschappij Het Land Van Aalst, waar hij inkorfde, en een afgevaardigde van het gemeentebestuur waren aanwezig.

 

Foto’s :  Brugse Barcelona Club.

 

bezoek-bbc.jpg | Pitts
bezoek-bbc1.jpg | Pitts
bezoek-bbc2.jpg | Pitts
groepsfoto-bezoek-bbc-juli-2017.jpg | Pitts
marc-en-zijn-echtgenote.jpg | Pitts
marc-met-koningin-en-eredames.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven