Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Marcel Gielen (Herk-de-Stad) + (+veiling pitts.be)

Geplaatst op 20/02/2018, Auteur: pitts/PB


Voorliefde voor de Grote Fond
Na een succesvolle periode op de vitesse en Halve Fond, met vnl. de Jansen(Arendonk)-duiven, werd in de jaren ’80 resoluut overgeschakeld naar het zware werk. Aanvankelijk werden successen behaald met de Stichelbaut-duiven. Maar Marcel Gielen wilde de absolute top ! Met de nodige guldens op zak trok hij naar de gebrs. Kuypers in Neer (Nl). De broers scheerden toen hoge toppen met hun Vanderweghen-duiven.  Er werd gekocht uit de beste lijnen. Zo verhuisde er o.a. een halfbroer van de topduivin Beatrix (1e int. Barcelona) naar de hokken van Marcel.  Kruisingsmateriaal werd o.a. verkregen bij meervoudig Barcelona-laureaat Jef Carlens (ook via Jef Plevoets) en Emiel Matterne (Overhespen).
Met deze kleppers op het kweekhok bleven de successen niet lang uit ! Reeds in 1982 werd de Limburgse fondmarathon gewonnen. De volgende jaren waren de duiven van Marcel steevast present op de grote fonddrachten. Een karrevracht bekers zijn de getuigen van deze glansperiode.

 

Hoogtepunten
Vanaf 1990 gingen de prestaties nog naar een hoger niveau. Op de loodzware Barcelona van dat jaar werd het de 1e provinciaal,  2e Nationaal en 13e internationaal.
In 1991 werd het op Pau de 2e provinciaal, 2e nationaal (na Jaak Nouwen-Peer),16e internationaal.
Met de lijnen van deze topduiven als basis en via gerichte inteelt werd de volgende jaren een homogene eigen fondstam gekweekt, waarop zowel bij andere melkers, als op de eigen hokken te Herk-de-Stad, ieder jaar vele successen behaald, vnl. op de vluchten boven 700 km.

 

Kruisingsmateriaal
Vanaf de eeuwwisseling werd er doelgericht uitgekeken naar geschikt kruisingsmateriaal. Er werd aangeklopt bij hokken, welke ook top waren op de grote fond. Zo kwamen er de volgende jaren duiven van Robert Van Eycken, Nouwen-Paesen (Grote Brogel), Schreurs-Houben (As), Hubert Vanherck (Hendriken), ….
De stamduiver 5283045/96 (een halfbroer van de 15e int. Barcelona 89) werd de absolute vaandeldrager van het kweekhok. Gekoppeld aan vrijwel alle ingebrachte duivinnen komen er tot zelfs in de 3e en 4e generatie top prestatie- en kweekduiven uit.

 

Gezondheidproblemen en verhuis
De voorbije jaren werd het voor Marcel steeds moeilijker om de duivenkolonie nog te verzorgen en te trainen, zoals hij het zou willen. Er werd steeds minder gespeeld en de duiven moesten vaak in grote stappen naar grote fond. Toch belette dit niet dat er nog mooie successen werden behaald.
Zo gingen de duiven op 24/07/2016, waarbij een 6-tal onervaren jaarlingen van Gien(400 km) naar Narbonne(Carcasonne)(886 km):
Plaatselijk: 1-3-7-11-31(5/6) van 111 jl ;
Provinciaal: 6-8-18-24(4/6) van 349 jl ;
Nationaal 14-47-115-147-568(5/6) van 3192 jl.
In 2017 ging Marcel, ondanks minimale voorbereiding, nog met 5 oude duiven naar de inkorving van Barcelona. Door dringende hospitalisatie van de melker konden de duiven jammer genoeg niet worden geklokt. Alhoewel er op de meeste hokken grote verliezen waren, zaten van de 5 duiven van Marcel er 4 een week later veilig op hun hok te Herk-de-Stad !! Jammer genoeg werden de uitslagen niet bewaard. Enkel naar de toekomst kijken in de duivensport, was het moto van Marcel.
Door gezondheidsredenen en verhuis van de familie Gielen naar een praktische flat moeten, met spijt in het hart van Marcel, al de duiven te worden verkocht.
Een sterk ingeteelde duivenstam, rijp om in kruising excellente prestatieduiven uit te kweken. Oersterke duiven, uitermate geschikt voor het zeer zware werk, met een natuurlijke gezondheid. Getuige hiervan nog verschillende duiven van 2006/2007/… die nog op het kweekhok zaten, maar eerlijkheidshalve werden verwijderd voor de verkoop. Dierenarts en apotheker hebben nooit een goede klant gehad aan Marcel Gielen. Een duif die hier gedurende de voorbij kwart-eeuw wilde overleven diende een ijzersterke gezondheid te beschikken.

Unieke kans
Zeer zelden komt zo’n mooi lot duiven, jarenlang bikkelhard gespeeld en uitgeselecteerd op de zware fond,  binnen het bereik van iedere fondspeler. De duiven werden, samen met Marcel, nogmaals uiterst streng geselecteerd.  Een totale verkoop, waarvan iedere duif een plaatsje verdient op het kweekhok van iedere melker, wie ambitie heeft op de fond en grote fond.

Een 1e deel van de duiven van Marcel Gielen worden aangeboden via Pitts vanaf 05 tot 14 februari 2018, met een kijkdag te Lummen op zondag 11 februari.

dsc_0374.jpg | Pitts
dsc_0375.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven