Marius Cislaru uit Beernem (W-Vl) wint met “Eva” de 1ste Nat. Valence op 6.846 oude duiven
Geplaatst op 21/06/2017, Auteur: PHIL
De Spinsterstraat waar de 1ste nat. Valence viel ligt in een rustige tuinwijk langs het kanaal Gent-Brugge in de gemeente Beernem. Berneham, zoals de gemeente ten tijde van de Germanen genoemd werd, was eeuwen lang een verlaten streek van bossen, heide en moeras. Het bosrijke recreatiegebied Bulskampveld is daar nu nog een overblijfsel van. In het begin van de 20ste eeuw kwam Beernem vooral in het nieuws door de onrustwekkende “Moorden van Beernem”. Dat alles lijkt een ver verleden als je de gemeente nu aandoet.

Marius Cislaru
Het heeft Marius zeker niet belet hier in 2011 een huis te kopen. Deze bijzonder sympathieke 39-jarige liefhebber is Roemeen van geboorte en mekanieker van beroep. Het is ook in dat jaar dat hij in juni tijdens het schoolfeest van zijn kinderen in contact kwam met de zoon van duivenliefhebber Marcel Van Braeckevelt uit Oostkamp. Er werd wat heen en weer gepraat. Marius vertelde hem dat hij een huis wilde kopen en met de duiven wilde spelen. En zo gebeurde het dat Marius in november 2011 zijn huis kocht in Beernem en dat hij in december 2011 tien jonge duiven kreeg uit de eerste ronde van vader Marcel Van Braeckevelt.
Marius:”Ik maakte mij lid, vulde een hoklijst in bij de vereniging van St.Joris en kreeg daar van de voorzitter Hubert Depoorter en oud-voorzitter Maurice Traen elk 4 duiven. Eén van die duifjes heb ik onmiddellijk voorbehouden voor de kweek. Een goede zet, want samen met een bon van N&F Norman die ik kocht, is een jong dat ik in 2013 uit dat koppel kweekte, de beste duivin op de internationale vluchten geworden in 2014 en in 2015 won zij de 2de plaats. Zij vloog dan nog een 5de plaats op Perpignan, is zwaar gekwetst thuisgekomen (groot gat in de borst) en is onmiddellijk naar het kweekhok verhuisd. Die bon van Norman die ik kocht was een inteelt uit de befaamde Zorro. Gedurende seizoen 2012 speelde ik met die duifjes op Arras, Clermont en Fontenay. Mij werd toen verteld dat dit voor die jonge duiven voldoende was. Voor dat seizoen legde ik mij daar bij neer maar eigenlijk wilde ik grotere afstanden spelen. In dat eerste seizoen maakte ik ook kennis met Astère Vergotte uit Aalter die mij wegwijs maakte in het “duivenspel”. Ik had ook bijzonder veel geluk want een duivin uit die 10 duiven van Marcel Van Braeckevelt, een HAFO speler, is de moeder geworden van de 1ste Internationaal Agen 2015.”
Marius bleef jaar na jaar versterking bijhalen. Hij zocht niet naar oudere duiven om te kopen maar zocht vooral jonge duiven of laatjes bij succesvolle grote fond spelers, in bijzonder de Barcelona-lijn.
Op een Pitts-veiling van Roger Debusschere kocht hij 4 duiven: een zoon uit de 1ste nat St.Vincent met André Colbrandt bloed en een zuster van de 1ste nat.asduif grote fond 2010. De kweek daaruit won in 2014 de 14de nat.asduif grote fond JL met St. Vincent en Narbonne ! Filip Norman sprak Marius aan tijdens een inkorving en noemde hem een Kamikaze omwille van zijn harde beleid met de jaarlingen.
Het antwoord van Marius was: “Wat goed is komt naar huis. Ik hou van karakterduiven.”
Die duivin wordt nu nog gespeeld. Ze heeft al 6 prijzen op de Fond en gaat dit jaar naar Barcelona in nestpositie.
In 2013 haalde hij bij Ferdy Descheemaecker twee duiven, een laatje 2012 en een jong 2013, uit de Barcelona-lijn.
Nog in 2013 kocht Marius op een Pipa veiling een duivin van 2012 van Marcel Aelbrecht en ging hij bij Marcel rechtstreeks eieren halen.
Einde 2013 werd hij opgebeld door een landgenoot, Nicu Barbulescu, die loft manager zou worden bij Hubert Debaene. Omwille van het taalprobleem werd Marius tussenpersoon tussen Hubert en Nicu, die enkele dagen bij hem logeerde om de zaak met Hubert Debaene rond te krijgen. Nicu was al een succesvol liefhebber op de zware fond met de rassen Herbots, Frans Labbeeuw en Emiel Denys. Hij behaalde met zijn duiven verscheidenen nationale asduiftitels in Italië. Omdat hij zijn duiven niet in Roemenië wilde achterlaten bracht hij 26 kwekers mee om tijdelijk bij Marius onder te brengen. Marius mocht daar twee rondes jonge uit kweken en dan zouden ze op de hokken bij Hubert Debaene ondergebracht worden.
Zo kwam het dat Marius in 2014 ongeveer 40 jonge duiven uit die koppels had zitten. Als jonge duif werden ze niet gespeeld maar ze werden wel geselecteerd als jaarse duif. Zes duiven werden op het kweekhok gezet en met de rest werd gespeeld. Daarvan bleven er 6 over met goede resultaten in 2015, waaronder een 16de nat.Pau JL(100% Nicu), een 47ste nat. Agen JL (50% Nicu) en een 56ste nat. Agen JL (100% Nicu).
In 2015 ging Marius 5 duiven halen bij fondvedette Arjan Beens (Genemuiden, NL): late jonge 2014 uit “Olympic Miss Gijsje” en “Snelle Jelle”. Hij ging ook naar de Falco Ebben veiling om versterking bij te halen.
Ook het samenzetten van een duivin van Wim Boddaert, uit de lijn van Mortifer (Marc Pollin) met een duiver van Nicu bleek een succes want in 2015 won hij uit dit koppel 2 asduiven , een 15de en 16de plaats nationaal grote fond JL.
Recent bijgehaald bij Lothar Lessmeister (D), winnaar Barcelona Internat.: een kleinzoon uit Nadira (1ste internat. Carcasonne & 1ste internat. Perpignan in zelfde jaar) x Vento (1ste nat Dax) en een dochter uit Codona (de vader is de halfbroer van de 1ste internat. Barcelona.
Nog in 2016 werd bij Gino Clicque (Wevelgem) een broer van Gabriëlla gehaald. Gabriëlla won de 1ste nat. Agen 2016.
Op de verkoop van Filip De Prol kocht Marius “Tieke Narbonne” en de broer van “Rambo” (6de nat. asduif 2016 en 2de prov. asduif 2016).
Bij Danny Vagenende (Schellebelle) werd een duif uit de Barcelona-lijn gehaald.
Dit jaar neemt Marius voor de eerste keer deel aan One loft races : de Algarve Golden Race (met 15 duiven) en de Sun City Race (met 8 duiven). Om deze races te spelen haalde hij een duif bij van Willem de Bruijn (NL) en van de SYLT one of race (D) kocht hij de winnaar en de asduif duivin op de veiling.
Hokmanagement
De kweekkoppels brengen twee rondes groot.
Nog een quote van Marius:” Eerste ronde eieren van nieuw bijgehaalde duiven zijn niet goed genoeg om de beste te zijn want die duiven moeten nog acclimatiseren. De beste kweek krijg je vanaf een tweede ronde.”
De vliegduiven worden gekoppeld de 1ste april. Momenteel heeft Marius 60 jonge duiven die buiten komen en een 2de ronde die nog in de nestschotel ligt en die in juli gaan uitvliegen.
Focus ligt nu bij de vliegploeg. Tot aan Valence wordt deze op weduwschap gespeeld, daarna gaan ze samen.
Na Perpignan worden de vliegers en de beste kwekers samengezet en neemt Marius meer tijd voor vrouw en kinderen.
De jonge duiven vliegen gewoon uit en worden ingezet op Compiègne, Pontoise en Brionne.
“Zelfs zonder pluimen. Als ze sterk genoeg zijn doen ze het, anders gaan ze van het hok”, aldus Marius.
Voeding en medische begeleiding
Het huismerk hier is Matador, echter niet de Turbo en de “Super” mengelingen omdat, volgens Marius, zijn duiven dan te vlug klaar zitten. Hij geeft voor een lange periode “Start” en de laatste twee dagen Vlieg & Fond voor de rest Start. Ook de laatste 2 dagen krijgen de vliegers Bordeaux- en kleine cribbs maïs en een beetje pinda’s.
Ze hebben 15 minuten om te eten, dan neemt Marius alles weg. De laatste dagen blijft het voer langer staan, zelfs ’s nachts. Ze krijgen ook één keer per dag water na het eten voor 15 à 20 minuten en dan neemt Marius de drinkfonteinen weg. Zo rond 21 uur gaat hij terug op de hokken met vers water en krijgen de duiven de mogelijkheid om nog eens te drinken.
Marius:”Het is niet goed als het water daar een ganse dag staat in de warmte. Waarom 5 liter geven dat niet uitgedronken wordt als je twee keer kort 1 of 2 liter vers water kunt geven?”
Op de hokken staat Vitamineral en grit De Patagoon, wat Marius de beste gritmengeling vindt.
Om de jonge duiven te leren drinken hangt hij blauwe drinkgootjes aan de buitenkant van de volières.
Bij thuiskomst zit er honing met bruine suiker en citroen in het water. Op het voer krijgt de vliegploeg dan biergist van Natural geplakt met olie (keuken).
Door de week geeft Marius appelazijn of gaat er een teentje look in het water.
Geen thee tijdens de rui. De duiven krijgen 2 weken karnemelk. “Ze lusten dat wel niet maar als ze dorst genoeg hebben drinken ze er toch van”, aldus Marius.
Voor de vluchten op de grote fond maakt deze gedreven liefhebber gebruik van gele druppels, oogdruppels en neusdruppels, als daar tijd voor is.
De inentingen voor paramyxo zijn gecombineerd met herpes.
Voor paratyfus wordt het eerste jaar ingeënt, het tweede jaar gekuurd gedurende 10 dagen.
“Eva” BE15-3043547: 1ste Nat. Valence op 6846 oude duiven
Deze topduivin werd geklokt om 15u12’23” en was 1337.85 m/min snel over een afstand van 699,094 km.
Vader: BE13-3059412 ‘Kras’. Deze duiver vloog als jonge duif 3 keer de hokken aan de Spinsterstraat binnen en werd 3 keer teruggebracht naar Hubert Debaene. Omdat hij bleef terugkomen bezorgde Hubert het eigendomsbewijs en kon Marius hem spelen. Hij haalde prachtresultaten op de internationale vluchten en pas heel recent bezorgde Hubert hem de pedigree. Het bleek een A&L Vanderweegen duif te zijn!!
De vader van 'Eva'
Moeder: BE13-3153875 ‘Gris’: een dochter uit de topduivin die Marius overhield van de duiven die hij van Marcel Van Braeckevelt kreeg in 2012 bij de start van zijn duivenliefhebberscarrière gekoppeld aan een duiver uit de Nicu-lijn.
Mooie prijzen van “Eva”
1ste nat. Valence op 6.846 d.
1063ste internat. Agen op 9.043d.
201ste prov. Narbonne op 629 d.
2.127ste nat. Châteauroux ’15 op 17.250 d.
Enkele mooie resultaten van de kolonie in 2016
13de nat. Châteauroux tegen 29.000 duiven. Hier is de moeder de Norman duivin.
Pau : 16de en 62ste nationaal met 1 & 2 en de 1ste serie nationaal.
Montauban : 16de en 116de nationaal met 1 & 2 en de 1ste serie nationaal.
In de Pipa ranking won Marius daarmee de 5de en 7de nationaal over 2015 en 2016.
Barcelona : 79ste nat. met de Hubert De Baene duif(een 100% Vanderweegen.)
Bekijk hieronder de pedigree van deze topduivin.
Naar overzicht van reportages
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.