Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Matador schrijft brief aan klanten over de Never ending maanzaad story

Geplaatst op 20/01/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


In het afgelopen seizoen werden drie liefhebbers positief bevonden werden op morfine. Die morfine staat op de dopinglijst is België, en als zowel het A als het B staal positief zijn kun je het schudden. Ook al zijn dit geen dopinggevallen volgens Piet Blancke van de WAC, maar dit terzijde.
Eén van de betrokken liefhebbers trok naar professor en specialist Maudens van de Universiteit van Antwerpen en meldde zich bij professor Maudens.
Eddy Noel: “Na allerlei testen werden duiven positief op morfine bevonden na het eten van Matador Turbo Energy. Dat feit staat dus zwart op wit. Raar, dat kan of zou alleen maar kunnen komen van maanzaad en dat gebruiken we helemaal niet in de mengelingen. Gelukkig wordt van elke badge in Recklinghausen een controlemonster bijgehouden bij Matador en daar werd na zorgvuldige controle door onze baas Michael Backs een zeer geringe hoeveelheid maanzaad in ontdekt. Daarop heeft Matador zijn verantwoordelijkheid genomen.
Kennelijk is er een partij raapzaad geweest waar een zeer kleine hoeveelheid maanzaad in zat. Importeurs geven namelijk nooit een 100% garantiecertificaat af. Ook Nederlandse en Belgische importeurs garanderen maximaal 98% zuiverheid. In 100 gram raapzaad zit dus maximaal 2 gram vervuiling. Stel dat dat allemaal maanzaad zou zijn... Dan zit er in 100 gram dus 2 gram maanzaad. Bij een mengeling met 5% raapzaad is dat dan 0,1 gram per 100 gram voer. Dat eet 1 duif niet op. Daar zijn 3 duiven voor nodig. Dus krijgt 1 duif dan die dag een derde deel daarvan binnen = 0,03 gram. En dat zijn amper een paar korreltjes maanzaad. Daar hebben we het dus over!!
Nu is onkruidzaad van bloemen en planten (waaronder klaprozen) prima uit de mais, tarwe of gerst te zeven. Met lucht en de juiste zeven wordt het voer geschoond en dat gaat prima. Lastiger wordt het evenwel bij zaadjes die even groot of bijna even groot zijn, zoals koolzaad, raapzaad, millet enz.
Als ze anders van kleur zijn zoals witte, gele of rode millet zou je het nog kunnen zien alvorens aangekocht wordt. Dat is evenwel een paar andere mouwen als het donkergekleurde maanzaad in zwart raap of koolzaad zit.”

noel.jpg | Pitts
10549-kopie-juist-voor-kop-croppedxs1.jpg | Pitts

Volgens Eddy Noel ligt de oorzaak van alle ellende in het feit, dat KBDB de dopingwet heeft aangepast. “Dit zeker wel met de allerbeste bedoelingen, maar volgens ons toch zonder de eventuele gevolgen te overzien. Men heeft het  dopingreglement van de paardensport genomen. Paarden mogen op de wedstrijddag niet meer dan 50 nanogram morfine in het bloed hebben. Een nanogram
is een tot het SI behorende afgeleide eenheid voor massa. De eenheid heeft het symbool ng. Een nanogram is gelijk aan 0,000 000 001 gram. Uit het onderzoek van Professor Maudens blijkt dat je al bij een paar van die maanzaadjes positief kan testen. Iets wat je pas wilt geloven als je het zwart op wit voor je ziet uit een rapportage van de Universiteit. Dan moet het dus wel zo zijn....”

maanzaad-2.jpg | Pitts

Alleen Matador?
Eddy Noel: “Neen, er werden verschillende stalen getest van bekende voerfabrikanten en ook van fabrikanten van gritemmers en mineralenmixen waar veel kleinzaad in zit. Ook hier werden niet geringe hoeveelheden maanzaad in ontdekt. De bewijzen daarvan liggen zwart op wit op de tafel. Geen enkele voerfabrikant kan zich hierachter verschuilen! Bij ons niet hoor... Bullshit!! Wij hebben vanaf het eerste begin recht door zee verteld hoe het zat en dat blijven wij doen! Eerlijkheid duurt het langst! 100% zuiverheid bestaat niet en dus kan het in het voer zitten van alle fabrikanten.”
Matador-directeur Michael Backs roept elke voederfabrikant dan ook op om ons raap- en koolzaad te leveren met een 100% garantie op de zuiverheid: “Tot nu toe heeft niemand positief gereageerd. Gek is dat niet, want 100% zuiverheid bestaat niet. We hebben het immers niet over kilogrammen maar over nanogrammen. Over een miljardste deel van een gram.” 
“Maanzaad zit al 50 jaar en meer in de voeding. Al die tijd hebben liefhebbers het onbewust aan hun duiven gegeven. Klaprozen groeien immers gewoon op het veld en komen mee met de oogst. Al 50 jaar en langer is er contaminatie via het voer en daar ontsnapt geen enkele voederfabrikant aan,” aldus Eddy Noel, die het vooral moeilijk heeft met de vele ‘specialisten op Facebook, twitter, discussiesites…’  Hij verwoordt het zo: “Kennelijk is er nu veel tijd en melden zich dan de ‘specialisten’ die het allemaal veel beter weten dan de wetenschap en dan mensen die dagdagelijks met die materie aan de gang zijn. Veel is suggestie en stemmingmakerij. Velen willen alleen maar dat de grote koppen rollen, schuldig of niet, maar Matador staat achter iedere liefhebber, groot of klein. Wij maken geen onderscheid. Het hadden per ongeluk evengoed jij of ik of wij kunnen zijn. We zijn ervan overtuigd dat de story nog wel even zal duren, totdat we weer met serieuzere zaken aan de gang gaan. Het  muisje zal echter nog wel een staartje krijgen.”

maanzaad.jpg | Pitts

Tenslotte:
“Elke medaille heeft 2 kanten en het goede nieuws er aan is dat geen enkele liefhebber meer bang hoeft te zijn om gewoon duivenvoer te geven. Dat hebben ze dus nu eindelijk wel ingezien. We hebben het hier over een paar maanzaadjes, en die zijn al zo klein. Over zo goed als niets dus.”

KBDB
Aan onze redactie liet Van Bockstaele nog weten: “Kijk als ik zie en hoor hoeveel contaminatie er nu allemaal opduikt dan stel ik mij daar toch grote vragen bij en krijg ik soms de indruk dat sommige fabrikanten bewust bepaalde zaden toevoegen. Ook de firma’s gaan verder en verder en willen steeds de beste zijn en voor lopen op hun concurrenten en dit moet dringend stoppen.”
Daarover kan u alles lezen in Duivenkrant van deze week. Als “premium lid” krijg je toegang tot alle artikels van zowel de Duivenkrant als LVC. Inschrijven is simpel! Het premium lidmaatschap kost €30 per jaar.
Je stort dat bedrag op rekeningnummer BE56 7350 0686 7988 met de vermelding “Premium lidmaatschap – je naam – je e-mailadres”. Daarna krijg je van ons je logingegevens toegestuurd per mail.
De abonnees van Duivenkrant en LVC kunnen hun premium lidmaatschap gratis aanvragen door een mail te sturen naar info@pitts.be.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven