Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Matador stuurt brief aan winkeliers en klanten

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


De brief luidt als volgt:
"Tot onze grote verbazing bleek er in een in het voorjaar aangekochte partij raapzaad ook maanzaad te zitten. In één van onze mengelingen werd dit ontdekt door het laboratorium dat de dopingcontroles uitvoert voor de KBDB. Alleen bij Matador? Er werden van verschillende fabrikanten verschillende producten met maanzaad aangetroffen en dat is bij nader toezien niet zo verwonderlijk.

Aankoop

Zoals wellicht bekend worden raapzaad, millet, gierst, koolzaad enz. vaak per schip aangeleverd en wordt die lading uiteraard door meerdere fabrikanten afgenomen. Er zijn garantiecertificaten bij die tot 98% zuiverheid garanderen. Er is dus steeds een kleine afwijking.

Bij het oogsten staan vaak allerlei onkruiden en bloemen in de velden, zoals onder andere klaprozen. Er kunnen zo zaadjes in bijvoorbeeld het raapzaad terechtkomen. Ook kan er in een schip, of in een container of vrachtwagen nog een hoeveelheid zaad liggen van een vorig transport.

Vandaar ook dat de transporteur zich hiervoor indekt en niet een 100 % zuiverheidsgarantie kan afleveren.

Reiniging

Bij het opschoningsproces is het niet mogelijk gebleken raapzaad van maanzaad te scheiden. De zaden zijn nl. praktisch even klein en even zwaar. Bij navraag door ons bij zeer gespecialiseerde zaaigoedbedrijven blijkt dat deze hiertoe ook niet in staat zijn.

Positief

In de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek in een gespecialiseerd labo blijkt nu dat een duif die 2-3 maanzaadjes opeet al positief is. Of die nu uit een grit-mineraalmengeling komen, uit een voermengeling of van het veldvliegen, het opgepikte maanzaad is de oorzaak van het positief testen op morfine.
Volgens het huidige dopingreglement is de duif dan positief."

Aldus de brief van Eddy Noël van Matador, die besluit met de verdere ontwikkelingen af te wachten.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven