Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Maurice Casaert Jr. uit Néchin (Henegouwen) is op Bourges Nationaal de snelste van 43.962 d.

Geplaatst op 02/06/2017, Auteur: PHIL


 

Néchin is een dorp in Henegouwen en een deelgemeente van Steenput. Zoals de naam van de gemeente doet vermoeden behorend tot het Nederlandse taalgebied maar in de loop der jaren verfranst geraakt. Reeds in de 14de eeuw was daar een Frans-Vlaams conflict en meer recent werd de belangstelling van de pers voor het dorp Néchin gewekt door de komst van de France acteur Gérard Depardieu die zich daar kwam vestigen met als verre buren de bestuurders van de Franse warenhuisketen Auchan.

In duivenmiddens is Néchin vooral bekend omwille van de sterke kolonie van wijlen Maurice Casaert die, samen met zoon Gregory, maar liefst 6 nationale overwinningen op zijn palmares had staan.

En opeens is daar Maurice Casaert Junior, de jongste van de zonen Casaert die, met een eerder bescheiden kolonie, in de voetsporen van zijn illustere vader treedt en een nationale overwinning uit zijn mouw schudt. Hij is politie inspecteur en uiteraard slorpt de duivensport al zijn vrijde tijd op. 

maurice-casaert-jr.jpg | Pitts

Maurice Casaert Jr.

Maurice Jr. heeft nooit anders gezien dan het duivenspel, hij is daarmee opgegroeid, heeft veel van vader geleerd en overgenomen en is in 2007 op zichzelf begonnen naast de ouderlijke woning.

Maurice:”Tot vorig jaar speelde ik de zware halve fond. In 2016 heb ik dan de stap gezet naar de Fond en dat avontuur is goed afgelopen, dus ook in 2017 zal ik af en toe duiven op de fond inzetten.”

 

70% M&G Casaert

Zeventig procent van de kolonie bestaat uit duiven van vader Casaert. Daarnaast zitten er nog 3 duiven van Ivon Pipers uit Doornik, 3 duiven van Fréceric Beukenne (Bruyelle), 1 duif van Thierry Barrieux(Doornik) en 1 duif van Carlos Vandemeulebroecke (St. Léger).

Het kweekhok bevat 16 koppels kwekers waarvan 10 à 11 vast. Zij zorgen voor de opvolging in deze kolonie want de weduwnaars kweken niet

OP 1 december worden de koppels samen gezet om twee rondes jonge duiven groot te brengen.

Hokmanagement

De weduwnaars worden begin april in gang gezet. Ze kweken nooit maar krijgen dan wel hun duivin voor een 5-tal dagen.

Bij het inkorven voor een wedvlucht krijgen ze een nestschotel voor zo’n 20 minuten. Hun duivin wordt 5 à 10 seconden getoond en onmiddellijk weer weg gezet. Ze zit wel in de woonbak bij thuiskomst. Maurice gaat zo te werk omdat hij ervan overtuigd is dat dit de naijver tussen de weduwnaars verscherpt. Ze verdedigen hun woonbak veel heviger.

Momenteel zitten er 4 oude en 7 jaarse weduwnaars op het vlieghok. Zij worden om de 2 weken ingezet.

Maurice heeft ook 6 vliegduivinnen, 2 oude en 4 jaarse, die tussen de jonge duiven zitten. Ook zij worden ingezet op de nationale vluchten.

De jonge duiven worden verduisterd van begin maart tot eind mei maar niet bijgelicht en vliegen eveneens de nationaals. Zij worden vanaf juli op de schuifdeur gespeeld.

het-vlieghok.jpg | Pitts

De vlieghokken.

 

 

Casaert mengelingen en planten.

Uiteraard wordt in deze kolonie enkel gevoederd met de Casaert mengelingen van Vanrobaeys die vader Maurice in vroeger jaren samen met de voederfabrikant ontwikkelde.

De vliegploeg krijgt Zuivering Casaert en de vijf laatste voederbeurten voor inkorving Weduwschap Casaert.

Verder gaat er elke dag Mumm van Röhnfried in het drinkwater (Tijdens de winter vervangen door thee). Op donderdag en zaterdag wordt Mumm vervangen door HYP100, een nieuwe energiedrank van Vanrobaeys. Twee keer in de maand krijgt de vliegploeg ook Formplus en Phytopulmo van Alexandre Margris (FR), plantenextracten, in de drinkfontein.

Weinig kuren

In april is er 5 dagen gekuurd tegen Tricho, verder niets.

Maurice houdt de gezondheid van zijn kolonie zelf in de gaten met zijn microscoop en kuurt enkel als dat nodig is. Momenteel is nog niet gekuurd “voor de kop”.

 

Prestige BE16-1016809 : 1ste nationaal Bourges JL op 20.754 d.

Deze topper won niet alleen in eigen categorie maar was tevens de snelste van het totale deelnemersveld van 43.962 d.!

De 401,954 km werden afgelegd aan een gem. snelheid van 1458,5558 m/min en Prestige liep om 11u35’35” over de plaat.

be16-1016809-prestige-1ste-nat-bourges-mei-17.jpg | Pitts
vleugel-prestige.jpg | Pitts

Prestige

 

Vader: BE09-9076369 ‘The Black', origine Pipers Yvon, met als grootvader de “Kleinzoon Joost” , origine Joost De Smeyter, uit “Son Joost” die een 1ste Internationaal Perpignan won in 2003.

be09-9076369-vader-van-prestige.jpg | Pitts

Vader Prestige.

 

Moeder: BE12-9032628 “The Regular”. Deze duivin vloog 10 prijzen in 2012 en werd gekweekt uit “Mad Max”, een 100% M&G Casaert duif met een De Beukenne duivin. Dit koppel kweekduiven staat garant voor het voortbrengen van 1ste prijs vliegers. 

be12-9032628-moeder-van-prestige.jpg | Pitts

Moeder Prestige.

 

Palmares

Toury : 1ste/369 d.

Toury : 2de/286 d.

Toury : 4de/126 d.

Bourges : 7de/85 d.

Bourges : 1ste nat./20.754 d.

 

Klik hier voor de pedigree.

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven