Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Mededeling FAVV – vogelgriep in Zoutleeuw

Geplaatst op 22/06/2022, Auteur: Pitts


Er is een nieuwe besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld, ditmaal bij een vogelhandelaar in Zoutleeuw, Vlaams-Brabant. De besmetting werd ontdekt bij een gerichte controle van het FAVV.

Het bedrijf wordt geruimd en de klassieke beschermingszone (3 km) en bewakingszone (10 km) zijn afgebakend.

In de beide beperkingszones zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht: zie hiervoor de beide instructies in bijlage. Gezien de handelaar enkel dieren heeft bestemd voor het hobbycircuit, zijn de derogaties voor afvoer van slachtpluimvee en broedeieren onmiddellijk van toepassing. Er zijn een 15-tal houderijen in de zones.

De bron van de besmetting is nog in onderzoek. De besmetting is niet van tel voor onze vrije status voor commercieel pluimvee, die ons land begin deze maand opnieuw verkregen heeft van de WOAH (voorheen OIE). Aangezien sommige derde landen ook rekening houden met besmettingen bij hobbyvogels, zullen er mogelijk toch embargo’s volgen.

Ik geef nog mee dat er in de afgelopen 2 weken bijkomende besmettingen zijn vastgesteld bij wilde vogels. Behalve de ganse kust, zijn er ook gevallen vastgesteld in OVL, in de omgeving van Gent.

 

Alle informatie wordt op de webpagina’s vogelgriep geplaatst:

 

Er wordt later deze namiddag ook een persbericht verspreid.

 

De duiven in de beschermingszone moeten opgehokt worden en mogen niet deelnemen aan verzamelingen.

In de bewakingszone mogen de duiven lokaal rond de duiventil vliegen MAAR ook deze mogen niet deelnemen aan wedstrijden en andere verzamelingen.

 

Vogelgriep in onze regio waarbij tussen de 450 en 500 liefhebbers betrokken zijn

Na de jaren van corona krijgen wij als duivenliefhebber opnieuw een zware uppercut te verwerken.

In Budingen -Zoutleeuw is een haard vastgesteld van het vogelgriepvirus wat zware gevolgen heeft voor onze duivensport.

Door het FAVV werd er een beschermingszone ingesteld met een omtrek van 3kilometer in deze kring mag er niet gespeeld worden of een verzameling zijn van duiven en mogen ook de duiven niet uitgelaten worden

Eveneens werd er door het FAVV een bewakingszone van 10 km ingesteld waar er ook niet mag gespeeld worden en verzamelingen zijn van duiven.
In deze bewakingszone mogen wel de duiven rond het hok uitvliegen.

Ook alle lokalen die in deze bewakingszone liggen mogen voor een onbepaalde periode geen duiven inkorven, hierbij is ook ons lokaal te Geetbets betrokken

 

Hopelijk kunnen wij jullie binnen een korte periode beter nieuws brengen

Eddy - De Ware Liefhebbers Geetbets


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven