Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Met de neus op de feiten gedrukt..het komt uit een kindermond.

Geplaatst op 24/05/2018, Auteur: Pitts Magazine


Dat duivensport echt geen simpel spelletje is om uit te leggen aan een jonge gast die wil starten met de duivensport wordt snel duidelijk. Als onze startende melker (van waar komt dat woord immers ?) even op zijn smartphone kijkt bij de KBDB en dan wil doorklikken naar de reglement is dat al geen lachertje maar als je dan deze reglementen vindt en begint te lezen wordt je er echt helemaal bleekjes van. Je zou dan eerst kijken als starter naar de sportieve regels maar hun oog viel onmiddellijk op ‘het duivenliefhebbers wetboek’ en dan zie je op de volgende pagina een gans gerechtshof verschijnen met ‘Kamers’met zelfs een ‘kamer van eerste aanleg’, iets verder staat er ook het openbaar ministerie en zelfs de Kamer van cassatie’.. Ja, maar daar heb je als liefhebber niet mee te maken, probeer ik hen van de smartphone te houden, hun interesse is echter gewekt, gelukkig vinden ze ook dat er verzoeningskamers bestaan en dat klinkt toch al iets vriendelijker dan de hele ‘duivenjustitie’. Het is wel duidelijk dat een starter nooit durft denken dat dit allemaal zo in mekaar zit en dan was ik blij dat hun mama terug naar de stallen was om de andere dieren te verzorgen. 

Een uitspraak van Svend blijft wel bij ;’ ik wou gewoon mij wat amuseren met de duifjes maar als ik dat allemaal lees begin ik schrik te krijgen’. 

Is er dan zoveel ruzie tussen de duivenliefhebbers dat dit allemaal moet bestaan, was de volgende vraag ?  Ik kon dat niet geheel ontkennen dat er nogal wat na-ijver is maar hiervan kan je in de maatschappij nauwelijks iets merken, gelukkig maar. 

We hebben het dan terug wat over het woord ‘melker’, zij die uit een boerenfamilie komen weten wel dat duiven niet worden gemolken en hebben ondertussen ook al gezocht en gevonden hoe men tot de benaming ‘melker’ is gekomen. We denken misschien allemaal dat het woord komt van duivenmelk die wordt geproduceerd wanneer de jonge duifjes uit het ei komen maar dat klopt niet want dat heeft onze gast reeds opgezocht en kwam met volgende verklaring die meermaals op internet is terug te vinden:“Iemand die duiven houdt wordt duivenmelker genoemd, maar dat heeft niets met duivenmelk van doen. Het woord melken is hier een nabootsing van het begrip geitenmelker, iemand die dieren kweekt om van de opbrengst te leven.”

Dus wij moeten als liefhebber kweken om van de opbrengst te leven terwijl ik met hand en tand heb uitgelegd dat dit een echte hobby is met liefde voor de dieren(duiven).Ja, dat internet countert tegenwoordig elke uitspraak snel en met jonge gasten in de omgeving is het dubbel oppassen geblazen want het gaat van klik..klik…klik en ze hebben het gevonden op het wereldwijde internet.

Natuurlijk willen ze spelen met een elektronisch systeem en niet met de ‘oude klok’ of wat dacht je wel. De aandacht van beide jonge starters was nu echt wel gevestigd op de uitleg hoe dat allemaal in zijn werk ging en na de toelichting waren ze toch wel wat verbaasd dat de duivensport ook zo modern kon zijn. Vooral de uitleg over het systeem dat alle klasseringen ‘op het moment van aankomst’ (briconweb)kan bijhouden was wel fascinerend en tegelijk uitnodigend om dit zoveel als kan te gebruiken, ook op de gewone vluchten waarom ook niet. 

Ik heb het in dit eerste gesprek even gehad over elektronisch klokken  over de prijzen van het geheel, 1.50€ voor één chip, al gauw een 500 € voor het systeem en dat was iets wat ik met de mama op een later moment zou bespreken. Ik zag echter reeds de ‘smartphone’ naar boven komen en er werd duchtig gezocht op tweedehands site en als bij wonder is er geen probleem om voor de helft van de prijs reeds een systeem aan te schaffen. Toch wel even moeten duidelijk maken dat de chipringen in België, die soms mee worden aangeboden, niet kunnen worden gebruikt als ze door een andere liefhebber reeds zijn gechipt op hun lidnummer. Uiteraard is dit voor de jonge gasten iets waarvoor er heel veel aandacht is en ook interesse en daarom heb ik ze uitgenodigd om ook eens te komen kijken in het lokaal als we de duiven van hun chip voorzien. Samen bekeken we de verschillende systemen die er gangbaar zijn op de Belgische markt en het blijkt dat er niet zo’n groot prijsverschil is als je werkt met het basismodel. Het blijft zelfs voor de internetfreaks niet simpel om de systemen te vergelijken want echt hetzelfde vinden is niet makkelijk om niet te zeggen onmogelijk. 

Als we dan even naar hun hokje gaan kijken met een ingang die buiten de stallen ligt zien we dat we met de kleinste installatie, zelfs die tweedehandse,  kunnen starten en dat een antenne van 30 cm voldoende moet zijn. Maar..dan kwamen we toch weer een probleem tegen om uitgelegd te krijgen want moet die antenne nu echt binnen liggen? Ja en nee want als de ingang kan afgesloten worden hoort die bij het hok en daardoor kwamen we toch weer terecht in een nieuw overleg. Gelukkig was er dit keer internet want hier waren voldoende voorbeelden, op foto, te vinden van het plaatsen van een antenne onder een ingang die kan worden gesloten en er werden plannen gesmeed om de ingang zo te maken dat de antenne reglementair werd geplaatst maar dan de duiven niet noodzakelijk de meer donkere stal dienen binnen te lopen. 

Wat wel opvalt is dat er bij de liefhebbers een grote solidariteit hoort om een starter in de duivensport te helpen, zij moeten zelfs geen vraag stellen en toch worden zonder problemen reeds toezeggingen gedaan om jongen te komen afhalen. Voor dat we toch wat kwaliteit proberen op hun hokje te krijgen moeten we natuurlijk nog voorbij een grote hindernis want wat voor een duivenliefhebber een mooie duif is zegt deze starters niks. Een mooie duif is een duif met een mooie kleur of een duif die iets speciaals heeft zoals pikzwart, gans wit, een molder (zwart-wit), een witte vleugel en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan maar dat is natuurlijk niet de ‘mooie duif’ die een liefhebber bedoelt. Dit is de volgende opdracht, een duif echt leren bekijken vanuit het oogpunt van een liefhebber en we zullen zeker beginnen met de mooie (kleur)duiven want een combinatie van de twee is natuurlijk ook mogelijk. Bij ons afscheid krijg ik nog de vraag of mijn duiven allemaal een naam hebben want dat vinden ze belangrijk en dat geeft wel aan dat ik te maken met erg betrokken jonge starters en dit houden we ook weer voor een volgende keer want natuurlijk hebben ze al gelezen van de schitterende namen van sportmensen die aan de duiven worden gegeven. Een zeer aangename voormiddag die iedereen die dit doet ook eens laat nadenken over de zaken die voor ons allemaal vanzelfsprekend zijn…maar het is niet simpel met duiven spelen !

 

Tot een volgende keer,

Columba


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven