Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Naast Vlaamse spelen ook Waalse melkers met de duiven in Nederland

Geplaatst op 17/04/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


Naast Vlaamse spelen ook Waalse melkers met de duiven in Nederland

 

Van zowat 15 liefhebbers uit Belgisch-Limburg is bekend dat ze in Nederland met de duiven spelen. Intussen blijkt dat er ook Waalse liefhebbers aan de Nederlandse vluchten deelnemen.

 

In de Nederlandse uitslagen vind je ze makkelijk terug: Belgische melkers uit onder meer wat Bocholt, ’s Gravenvoeren, Rekem, Vroenhoven en Maasmechelen spelen met de duiven in Nederland. Alleen al bij De Luchtbode in Meers (Stein) zijn vier Belgisch-Limburgse liefhebbers aangesloten. Zo speelde Ide Hoefs uit Rekem plaats 2 en 5 in District 8 tegen 2.183 duiven in het eerste weekend van april, en dit uit Isnes. Het tweede weekend werd Charleville gespeeld. In de algemene uitslag (17.717 duiven en 861 liefhebbers) staan ook opnieuw verschillende Belgisch-Limburgse liefhebbers.

Datzelfde weekend verwelkomde het samenspel Maasvallei (1.929 duiven en 98 liefhebbers) ook liefhebbers uit het Waalse Oupeye. Bekendste “overloper” is Jean-Marc Jacquemain-Humblet, de kampioenentandem uit Trooz (Oupeye). De tandem was vorig jaar algemeen provinciaal kampioen Luik bij de RFCB, en won vorig jaar 1ste semi-nationaal Agen oude duiven, Bourges jaarduiven en Bourges oude duiven en had aangekondigd om in Nederland te gaan spelen. Dat voornemen was ingegeven door de betere kwaliteit van het transport in Nederland en de mentaliteit van bepaalde liefhebbers in het Luikse. "Wat me hier ook stoort, zijn de kleine lossingen, dorp per dorp, daar waar in Nederland vanaf Frankrijk gezamenlijk wordtg gelost. Zo kregen ze in Charleville zopas een lossing van 17.500 duiven tegelijk. Zelfs al hebben we de ligging tegen, we zijn heel tevreden over onze keuze om in Nederland te spelen. Ik wil er hier graag aan toevoegen dat de ontvangst in Nederland, meer bepaald in Gronsveld, formidabel was," aldus Jean-Marc, die nog laat weten dat hij zich niet kon en kan verzoenen met de politiek van de RFCB, op het vlak van dopîngbeleid, kosten en informatieverstrekking. 

 

Tussen haakjes: in Nederlands-Limburg spelen ook ruim honderd Duitse liefhebbers met duiven.

Verzet
Dat Belgische en Duitse liefhebbers voor het Nederlandse spel kiezen, heeft meerdere redenen. Het gaat dan o.m. over de lagere reiskosten en goedkopere ringen in Nederland, oude en jaarse vliegen er samen, een provinciale uitslag vanaf de tweede vlucht (zelfs voor Charlevilles 148 km), enz.
De KBDB heeft zich met hand en tand verzet tegen de overstap van Belgische liefhebbers naar Nederland, maar dat heeft blijkbaar niks uitgehaald. 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven