Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Nl: zeer hoog percentage slachtduiven test positief op restanten verboden diergeneesmiddelen

Geplaatst op 25/12/2016, Auteur:


Nl: zeer hoog percentage slachtduiven test positief op restanten verboden diergeneesmiddelen.

     

Op 5 december 2016 heeft er op verzoek van de NVWA weer een gesprek plaats gevonden tussen de NVWA en de NPO.

Het blijkt dat er nog steeds een zeer hoog percentage slachtduiven positief test op restanten van verboden diergeneesmiddelen.

De positief geteste duiven waren meestal aangeleverd door oudere liefhebbers die niet van de regels met betrekking tot de diergeneesmiddelen wetgeving op de hoogte waren. Ze hadden echter wel in opdracht van het slachthuis een VKI ondertekend. Ook in de gevallen waar maar een paar duiven aan het slachthuis geleverd waren, waren de boetes hoog. De liefhebbers zijn hier enorm van geschrokken.

In het kader van de voedselveiligheid en de impact die de hoge boetes kunnen hebben op onze leden adviseert Bestuur NPO daarom om geen postduiven meer aan te bieden voor menselijke consumptie aan slachterijen of tussenpersonen en zeker geen VKI te ondertekenen. Boventallige duiven kunnen meestal kosteloos via de centrale hokken afgevoerd worden.

Is er een ouder lid in uw vereniging die deze nieuwsbrief niet krijgt, wijs hem hier dan op!

 

Hoe het zit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit oftewel NVWA is een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken dat verantwoordelijk is voor de voedselveiligheid. In 2013 is er overleg geweest met de NVWA over restanten van diergeneesmiddelen die teruggevonden werden in duiven die geslacht waren voor menselijke consumptie. Dit waren restanten van diergeneesmiddelen die verboden zijn voor alle dieren die in de voedselketen terecht komen. Het ging hier om medicijnen die tegen paratyfus en coli gebruikt worden. Deze medicijnen zijn nog lang na toediening in de duif aanwezig en dus aantoonbaar. Ook de meeste diergeneesmiddelen die tegen het geel gebruikt worden zijn verboden voor duiven die geslacht worden voor menselijke consumptie. Dit alles staat op de website van de NPO in het hoofdmenu Kenniscentrum.

Degene die duiven aanbied aan een slachterij moet hiervoor een formulier Voedselketen Informatie oftewel VKI invullen en ondertekenen. Hierop moeten alle medicijnen, inclusief vaccinaties, die de duif gedurende zijn of haar hele leven heeft gehad vermeld worden met partijnummer en datum. Dit formulier staat ook op de website van de NPO.

Het niet juist invullen van het VKI en het aanleveren van duiven voor de slacht die medicijnen hebben gehad die verboden zijn voor voedselproducerende dieren zijn economische delicten waarop hoge boetes staan. Deze boetes kunnen oplopen tot 2500 euro per delict. Ook al gaat het maar om één duif.

Bestuur NPO


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven