Norman Horemans (Wilrijk): 1e Provinciale asduif snelheid oude en jaarse 2015
Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:
Norman Horemans uit Wilrijk wint de 1ste provinciaal asduif snelheid oude en jaarse 2015
Een tijdje geleden trok ik naar de winnaar 1ste provinciaal asduif snelheid oude en jaarse 2015 in Wilrijk. Hier in deze Antwerpse randgemeente speelt Norman Horemans (56) schitterende uitslagen op de snelheidsvluchten. Norman is schrijnwerker van beroep wat ook meermaals te merken was tijdens de reportage. Van een handige Harry gesproken...
Hoe het allemaal begon.
Als 12 jarige werd Norman samen met zijn broer verplicht om de zondagse kerkdienst bij te wonen. Ze kregen zakgeld mee voor de offergave in de kerk, maar voor Norman lag de uitdaging niet in maar naast de kerk. Eerst werd er in de plaatselijke snoepwinkel voorraad ingeslagen en dan gewoon duiven letten bij Louis Vets, spelend onder de naam Vets-Luyten. Terwijl broertje voor het alibi zorgde werd hier een ware passie geboren. Haast wekelijks ging Norman samen met vader naar zijn stamcafé op de Antwerpse Groenplaats. Norman nam dan een zakje duivenvoer mee om de stadsduiven te voederen en de geringde exemplaren te vangen. Deze geringde duiven werden meegenomen naar huis en in een geïmproviseerd hokje geplaatst, een oude kleerkast.
Uiteraard betekenden deze duiven kwalitatief niets, het schetst enkel de passie en de wil om zelf liefhebber te worden. Via moeder kwam de eerste duiven lectuur. Vader timmerde noodgedwongen een hokje en Norman ronselde jonge duiven bij de bekendste liefhebbers uit de buurt. Destijds kon “gratis” nog heel veel. Uiteraard volgden de eerste prestaties snel. Systematisch wist Norman zich op te werken in de plaatselijke duivenmiddens.

het functionele en tot in de puntjes verzorgde hok
Marcelisduiven
In 1984 huwde Norman met Linda, er werd een woning gekocht in dezelfde straat waar ze nu nog altijd wonen. Achteraan in de tuin verscheen heel snel het eerste hok, de duiven werden van Hoboken Kiel over gewend en na 1 jaar speelde Norman al kampioen in “de Koninklijke moedige strijders Hoboken” met oude en jaarse duiven. In 1988 werd de titel koning binnengehaald in het samenspel HOWS “Hoboken, Wilrijk, Schelle en Hemiksem” de gemeenten naast de schelde voor Antwerpen. In 1996 werd er verhuisd naar het huidige adres. In dat jaar werd zoon Glenn geboren die als tiener al ingeschakeld werd om duiven te klokken, toen nog op de ouderwetse manier.
Destijds kwam de eerste versterking van de gekende duivenmarkt Lier, prijs kwaliteit werd het een voltreffer. Aan de hand van uitslagen in de duiven kranten viel Norman zijn oog op grootmeester “Albert Marcelis” uit Brecht. Er werden 15 zomer jongen aangekocht, die nu nog altijd de basis en de ruggengraat van de stam vormen. Zowel zuiver als in kruising is het topkwaliteit. Eerst werd er goed x goed gekoppeld (één van de eigen soort aan één Marcelis) dit heeft als grote voordeel dat er slechts één onbekende is, nadien werden de Marcelis duiven onderling gekoppeld om zo lang mogelijk van deze gouden inbreng te kunnen genieten.
Wesley De Graef
In 2007 leerde Norman Wesley De Graef uit het Wase Kallo kennen die toen op zoek was naar betaalbare Marcelisduiven, Norman had er 3 in aanbieding. Het klikte onmiddellijk tussen beide liefhebbers met een mooie vriendschap als gevolg. De laatste 5 jaar doen ze aan samenkweek zodat we zeker mogen stellen dat beide hokken momenteel op ruim 70% Marcelis terugvallen. Er komen jaarlijks jonge duivers van Wesley naar Wilrijk, terwijl er jonge duivinnetjes van Norman uitgetest worden in Kallo. De allerbeste gaan na het seizoen terug om het kweekhok te versterken.
.jpg)
Hokbestand en systeem.
Norman beschikt over 9 kweekkoppels, 16 weduwnaars en ca 40 jonge duiven (enkel van de eerste ronde). Het spel is hier puur snelheid, overwegend Quievrain (100km), terwijl de duivinnetjes bij Wesley uitgetest worden op de Noyon vluchten (200km) in het samenspel Beveren.
Wanneer het aantal duivers na het seizoen te groot is gaan de betere naar het kweekhok verdeeld bij Norman en Wesley. De samenkweek en het uittesten op verschillende locaties en vluchten is voor beiden een meerwaarde. Zo wordt er veel sneller ontdekt welk vlees er in de kuip zit. Er wordt ingekorfd te Hoboken voor het Schelde verbond Quievrain, enkel enkele duivinnetjes vliegen de Noyon vluchten te Beveren. Met alle duiven wordt hier aan winterkweek gedaan, de duiven worden dan half januari terug gescheiden om op 25 februari gekoppeld te worden. Na 5 dagen broeden, vertrekken ze definitief op weduwschap. Hier worden nooit duiven op broeden opgeleerd.
Norman rijdt zelf 4x met de weduwnaars tot Grimbergen ca 28km. Eigenlijk een verplicht nummer omdat de maatschappij geen mogelijkheid heeft een officiële verzender deze taak te laten uitvoeren. De weduwnaars krijgen altijd hun duivin voor het vertrek. Vroeger werd er nauwgezet toegekeken dat geen enkele duiver zijn duivin trapte. Nu mogen ze naar hartenlust 10 min stoeien. Bij thuiskomst blijft de duivin bij de duiver tot Norman terug komt uit het lokaal. Dan verdwijnen de duivinnen terug in hun volière. Norman heeft ondervonden dat de duivinnen veel beter in conditie blijven als ze wekelijks langer bij de duivers blijven, ze vergeten niet zo snel en paren ook niet onderling. Ze mogen samen met de duivers naar behoefte sport eten, uiteindelijk blijft dit regime 18 weken behouden.
.jpg)
Sport van herhaling
Jonge duiven, slechts één ronde uit vliegers en kwekers tegelijkertijd, nadien wordt er niets meer bijgeplaatst. Uiteraard past de regeling met Wesley perfect in dit plaatje. Zo komen er extra duivertjes bij de groep jonge duiven. Alles wordt grondig opgeleerd. Er wordt zelf gereden tot Brussel ca 38 km, zelfs tot 3 keer in de week. Norman blijft het herhalen: “Duivensport is een sport van herhaling” telkens dezelfde routine zodat het ritme er op dergelijke manier in zit dat de concurrentie hier het nadeel van vind.
Alle jonge duiven worden gelijktijdig gekoppeld, eventueel aangevuld met oude duivinnen. Alles wordt op eieren gezet en bij sommigen ’s avonds een truckje met een kunsteitje, wat haast altijd lukt. Wanneer alles 8 dagen later broed worden de eieren vervangen door kunsteieren. Alles kan tegelijk na 20 dagen broeden op weduwschap. De duivinnen gaan van het hok en de duivers mogen verder broeden tot ze zelf het nest verlaten. De duivertjes vliegen het ganse seizoen op weduwschap, meestal tot einde september. Het is in het verleden wel al gebeurd dat ze vanaf einde juli op nest en met een jong komen.
Uiteindelijk moeten deze duifjes toch 22 tot 23 keer de mand in. Alles wordt hier verduisterd, oud en jong, de oude enkel de eerste 3 dagen van de week van 18.00 tot 06.00 uur. Tijdens de dag blijft het gordijn open, gans het seizoen. Uiteraard is het hier nooit volledig donker op het hok. Hier primeert de rust. De weduwnaars zitten tijdens het seizoen de ganse dag opgesloten in hun bak. De jonge duiven worden verduisterd tot juni, belangrijk dat de forme tijdig op het hok komt. De mooiste vluchten komen er in juli aan. Na het verduisteren wordt er bijgelicht, doorgaans tot 20.00 uur, iets dat zeker belangrijk is op regenachtige dagen.
Voor het hok van de jonge duiven is een ruime volière waar de jonge duiven ganse dagen in vertoeven. Kopproblemen kennen ze hier nooit, de volière heeft dit opgelost. Bovendien is dit praktisch super gemakkelijk. Linda schuift kort na 14.00 uur de schuifdeur open, laat alles buiten gaan en Norman kan bij thuiskomst om 16.15 uur alles binnen roepen. Met een beperkte tussenkomst is hier veel extra werk opgelost. Het zijn hier sobere, droge en degelijke hokken van eigen fabricaat.
Het vernuft van de liefhebber is overal zichtbaar. De selectie na het seizoen gebeurd overwegend op prestatie, toch worden er jaarlijks duivertjes behouden uit de toplijnen, de plaatsen zijn hier beperkt en duur, selectie is dan ook geen loze term.
Voeding en medicatie.
Alle duiven, oud en jong volgen hetzelfde systeem. Vanaf dat de jonge duiven voldoende trainen komen ze op wedstrijd regime. Op zondag krijgen de duivers samen met hun duivin 2/3 sport met 1/3 zuivering. Van zondagavond tot en met woensdagmorgend krijgen ze een maatje zuivering 2x daags . Woensdagavond en donderdagmorgend half sport en half zuivering. Donderdagavond tot zaterdagmorgend 2/3 sport en 1/3 zuivering .. Opmerkelijk, hier nooit 100% sport, er wordt ook altijd met een vaste maat gevoederd, voldoende zonder overdaad. Er wordt wel iedere dag snoep verstrekt, iets waar ze echt naar verlangen en bovendien is het ook een lokkertje bij binnenkomst. Bij voorspeld warm weer worden er ook enkele zaadjes kemp bijgegeven.
Norman zweert bij zuiver drinkwater, het leidingwater wordt op kamertemperatuur gebracht in kannen zodat de chloor kan verdampen. Zijn ervaring is dat, duiven geen wekelijkse medicatie in de drinkpot nodig hebben om extra forme te verkrijgen in principe moet het kunnen met zuiver water. Voor de oude dons die eventueel al een achterblijft, helpt gekookt water perfect. Simpele trucs van de man met ervaring. 1 keer per jaar een controle voor coccidiose en uiteraard bij problemen een extra bezoek aan de man in het wit.
Doorgaans volgt het eerste bezoekje tijdens het broeden in februari, een mooie tijd om eventueel nog bij te sturen. De jonge duiven worden in mei gecontroleerd. Preventief krijgen de duiven een 5-daagse kuur tegen een trico op het voer, iets dat herhaald wordt in de week voor 21 juli. Hier krijgen de duiven nooit medicatie bij thuiskomst. De ervaring leert, hoe beter het seizoen, hoe minder kwaaltjes.
.jpg)
Het superhandige doorgeefluikje
Het vernuft van de (handige liefhebber), kleinigheidjes onderscheiden ons als mensen. Wanneer men sommige zaken ziet heb je telkens het idee “eigenlijk kan ik dat ook”. Norman heeft voor de duivinnenbakjes een luik in het plafond zodat hij de duivinnen rechtstreeks bij de weduwnaars kan plaatsen, dus geen gesleur met manden. Wanneer er al eens een duif met oogproblemen voorkomt kan hij dit perfect alleen behandelen.
Een simpel stukje pvc buis op een plankje houdt de duif rustig op zijn plaats. Tal van kleinigheden maken hier het onderscheid. Mensen als Norman steken altijd wel iets op wanneer ze ergens op bezoek, zijn alert en opmerkzaam, daarom onderscheiden ze zich ook als liefhebber/kampioen.
Kampioenschappen behaald in 2015 :
In het samenspel Scheldeverbond Quievrain : Algemeen kampioen oude, jaarse en jongen. Asduif oude, jaarse en jongen. Eerste provinciale asduif snelheid oude en jaarse.
Nationaal kampioenschap snelheid oude en jaarse 1 en 2 : 11de en 19de. Nationaal kampioenschap snelheid jongen: 21, 24 en 54ste.
32 eerste prijzen in 2015.

Norman met de provinciale asduif
De topper van dit seizoen was echter de blauwe duiver: BE14-6147333. Hij behaalde dit seizoen de volgende resultaten:
- 5/4: 2/362
- 12/4: 2/542
- 26/4: 1/448
- 19/4: 1/556
- 10/5: 1/174
- 17/5: 1/188
- 24/5: 12/ 200
- 7/6: 1/184
- 14/6: 1/182
- 21/6: 1/167
- 5/7: 1/134
- 19/7: 1/126
In 2014 was deze duif tevens 1ste asduif samenspel jongen .
Eigen mening
Voor de werkende mens is het moeilijk om alles rond te krijgen. Hulp in het gezin en specialisatie is dan ook noodzakelijk. Bij de beslissingen aan de top houdt men nooit rekening met de jeugd of de actieve klasse. Duivensport is een sport van ervaring, ze moeten er gebruik van maken en ten volle benutten. Medicatie en hulpmiddelen zijn bijzaak, kwaliteit liegt nooit, training, vertrouwen en een perfecte verzorging geeft gegarandeerd veel kans op succes. Het maatschappij gebeuren mag zeker nooit verwateren, het is de ziel en het verder bestaan van onze sport. Om te lukken als duivenliefhebber moet je haast vandaag zien welke problemen er morgen gaan aankomen.
Inzet
Volgens Norman is het sociale aspect binnen de duivensport onvervangbaar. Alles tot in de puntjes verzorgen om te schitteren op de mooiste vluchten is uniek en met niets te vergelijken. Hier ten huize Horemans heerst een gezonde regeling. Na het seizoen, rond oktober is er voldoende tijd voor een 14-daagse gezinsuitstap.
Tijdens het seizoen draait het bij Norman rond de duiven, hij is er van overtuigd dat je altijd terugkrijgt wat je investeert aan inzet. Zijn kennismaken met Wesley De Graef gaf een extra dementie aan zijn hobby. Hij werd mentor en ziet zijn inzet en raadgevingen omgezet in successen. Het geeft een speciale stimulans, kennis en ervaring doorgeven en een jeugdige liefhebber naar succes leiden, geef toe het heeft iets speciaal. Wat telkens weer een uitdaging is, is het onbekende, lukt het niet moet er gezocht worden naar een oplossing, ook hier komt telkens weer de meester boven.
Ten huize Horemans is duivensport een open boek, waar nog dagelijks nieuwe hoofdstukken bijgeschreven worden. Hier op bezoek komen is een unieke gebeurtenis. Duivensport in zijn zuiverste vorm.
Nog een recent resultaat in het samenspel Aartselaar-Boom-Kontich-Reet-Willebroek van 18/09/16:
- Quivrain: 343 jonge duiven: 1, 3, 4, 6, 8, 11, 18, 19, 23, 27, 40, 71, 73, 75! (14/16)
Naar overzicht van reportages
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.