Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

NPO Toelichting op voorstel Invliegduiven

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


NPO Toelichting op voorstel Invliegduiven

 

Voor de ledenraad van maandag 12 december aanstaande stelt bestuur NPO voor om de regeling van het NPO Wedvluchtreglement Artikel 69 lid 3 inzake invliegduiven of trainingsduiven per 2017 te laten vervallen. Wij zijn bekend met het ontstaan midden jaren negentig van de vorige eeuw en historie van deze regeling.

Het is een feit dat onze duivensport er nu wezenlijk anders voorstaat dan tijdens het instellen van de genoemde regeling. Op talloze plaatsen staan de verenigingen onder druk door het dalende ledental. Als gevolg van onder andere veranderende maatschappelijke omstandigheden en specialisatie is de betrokkenheid van de leden bij de verenigingen minder vanzelfsprekend dan pakweg 25 jaar geleden. Ondanks het op enkele punten geautomatiseerde proces van wedvluchtberekening moeten onze verenigingsfunctionarissen veel werk verrichten. Minder mensen moeten ook meer werk doen door het toegenomen aantal wedvluchten als gevolg van de genoemde specialisatie. Alle disciplines vragen om meer vluchten waardoor de kleine groep werkers nog zwaarder wordt belast.

Een paar afdelingen laten al geen invliegduiven meer toe. Alle ingekorfde duiven staan in concours. Of de liefhebber deze wil constateren of niet is een keuze. De fondliefhebbers in deze afdelingen maken daar geen probleem van. Feit is toch dat de duiven die tot en met 2016 werden ingemand geregistreerd moesten zijn en tevens gecontroleerd op de verplichte inenting tegen Paramyxo. Het “over de antenne halen” van alle ingekorfde duiven als taakverzwaring weegt niet op tegen de voordelen van controle en registratie van deze duiven.

Deze duiven in concours zetten biedt kleine verenigingen ook de oplossing om op vrijwel alle vluchten in eigen huis in te blijven korven door boven het vereiste minimum te blijven benodigd om zelfstandig te mogen inmanden.

Uit het oogpunt van gelijkwaardigheid van alle afdelingsconcoursen, waarin dus alle voor de wedvlucht ingekorfde duiven in de uitslag staan en kampioenschappen of diverse competities biedt ons voorstel grote voordelen.

Het argument van fondspelers dat vitessespelers hun duiven ook niet verplicht op de lange drachten inzetten klopt feitelijk wel, maar zonder vluchten van vitesse, midfond en soms dagfond afstanden is een thuisreis van 900 km of meer niet overbrugbaar. Wij moeten ons ervan bewust zijn dat wij elkaar hard nodig hebben om de duivensport een toekomst te geven met oog voor elkaars problemen en bereidheid om eensgezind te werken aan een voor alle duivenliefhebbers aantrekkelijke en werkbare vrijetijdsbesteding.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven