Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Oliva Lateste 88 jaar en nog altijd actief in De Verbroedering Sijsele (W-Vl)

Geplaatst op 21/11/2017, Auteur: Phil


oliva-lateste-2.jpg | Pitts

Oliva, geboren in december 1929, heeft tot haar 76 jaar in Moerkerke gewoond, gewerkt en geleefd. Als kind reeds zat ze thuis bij pa en grootvader tussen de duiven. Ook haar echtgenoot Roger Standaerdt was duivenmelker in hart en nieren. Zij heeft nooit een andere hobby gehad dan de duivensport. Oliva ademt duivensport en geniet er nog steeds met volle  teugen van om in de vereniging “haar” duivenpieten (gratis) van dienst te kunnen zijn.

Vader speelde op Arras, en Oliva fietste als tiener in ’t weekend van Moerkerke naar Sijsele, mand achterop de fiets, om de duiven te gaan inkorven. De konstateur mocht niet in de mand, want dat zou teveel schudden, dus vader had een riem gemaakt zodat Oliva die over haar schouder kon hangen om zo de konstateur veilig thuis te kunnen afleveren. Het was voor een 17-jarig meisje niet evident om elk weekend in het duivenlokaal te zitten terwijl haar vriendinnen plezier maakten…

Op 23 mei 1951 huwde Oliva met haar Roger die op dat ogenblik samenspeelde met een vriend uit Oedelem. Omdat het koppel in Moerkerke ging wonen ging Roger samenspelen met de vader van Guido Bekaert, die nu nog in de vereniging van Sijsele speelt. Na een jaar zette Roger zelf een hok en ging in Sijsele zijn duiven inkorven op Arras en Clermont. In 1952 werd hij bestuurslid van de Sijseelse vereniging en hij bleef dat tot aan zijn overlijden in 2000. Oliva ging steeds mee naar het lokaal en stak een handje toe als er “personeelstekort” was.

Oliva:”Paul Van Dille was toen voorzitter en hij vroeg mij om in plaats van mijn echtgenoot in het bestuur te komen. Ik heb met plezier toegestemd. Alles werd toen nog met de hand geschreven. Ik hielp ook inkorven en loodjes aan de manden doen, de bulletins invullen, opschrijven bij het openen van de konstateurs enz…  en heb de overgang naar het elektronisch konstateren van dichtbij meegemaakt. Sijsele en Moerkerke speelden toen samen en het was normaal dat ik “postbode” speelde tussen beide verenigingen aangezien ik in Moerkerke woonde en in het bestuur zat in Sijsele.”

Toch is haar leven niet over rozen gegaan… Het echtpaar had 3 kinderen. Oliva’s echtenoot werd reeds in 1972 werkonbekwaam door een trombose in zijn been en zij zag zich genoodzaakt lange werkdagen te maken om het gezin een comfortabel leven te kunnen geven.

Oliva:”Ik werkte van 7u30 tot 22u00 in en rond Moerkerke, in een bedrijf dat verse frieten verkocht aan de horeca, in de  serres van een groentenkwekerij waar ik tomaten en sla oogstte en in een grote tea-room waar ik opdiende. Thuis kweekten wij dan nog prei en boontjes om te verkopen.”

Oliva speelde na het overlijden van haar echtgenoot nog 5 jaar zelf verder met de duiven. Zij had 4 speelhokken, een volière en een kweekhok en bleef op Arras en Clermont spelen.

Toen ze 76 jaar was en in de winter met haar auto op het niet- gestrooide gladde wegdek bijna van de baan geraakte, besloot zij dat het tijd werd om van het eerder afgelegen erf te verhuizen naar de dorpskern van Sijsele. Zij verkocht de boerderij en de duiven en woont nu in een knus huisje, alles gelijkvloers met een tuin rondom.

Oliva: “Er was bij de kinderen geen opvolging voor de duivensport. Ik heb twee zonen en een dochter, 5 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. Mijn oudste zoon is op 50-jarige leeftijd overleden aan kanker. Had hij blijven leven dan had ik hem gevraagd om hier in de tuin nog een hokje te zetten om een paar duifjes te houden maar ja… Ik had ze van ver kunnen zien komen want achter de tuin ligt nog een open veld….”

Deze kranige dame staat nog steeds op om 6u30, maakt zelf eten klaar en is fier dat ze tot nu toe geen enkel pilletje voorgeschreven kreeg voor bloeddruk of cholesterol. In het weekend is ze nog steeds present in “De Verbroedering Sijsele” voor “haar” duivenliefhebbers waar ze de laatste 5 jaar instaat voor de uitbetaling van de wedvluchten, het ontvangen van de hoklijsten, de ringen bestellingen, het klaarmaken van de boterhammen met hoofdvlees bij de bonverkoop en het organiseren van het kampioenenfeest”.

50-jaar-toegewijde-duivensport-ereteken-kbdb.jpg | Pitts

De KBDB schonk haar een medaille als teken van erkentelijkheid voor 50 jaar trouwe inzet voor de duivensport.

Oliva:” Ik ben trots op die medaille. Ik heb altijd met plezier in de vereniging gewerkt en zal dat blijven doen zo lang als dat gaat.”

oliva-lateste-1.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven