Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Op de korrel: Aminozuren

Geplaatst op 19/04/2024, Auteur: Pitts / Belgian Winners

op-de-korrel.jpg | Pitts

Aminozuren: de bouwstoffen van het lichaam

Het gebruik van aminozuren bij duiven kan om verschillende redenen nuttig zijn die verband houden met hun gezondheid, groei en prestaties. Duiven hebben, net als andere vogels, een uitgebalanceerd dieet nodig om te kunnen gedijen en aminozuren spelen een cruciale rol in hun algehele voeding. Hier zijn enkele specifieke redenen waarom aminozuren belangrijk zijn voor duiven:

 

1. Eiwitsynthese:

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor de spierontwikkeling, de groei van de veren en het algehele lichaamsonderhoud bij duiven. Aminozuren afgeleid van eiwitbronnen in de voeding worden door duiven gebruikt om de specifieke eiwitten te synthetiseren die nodig zijn voor verschillende fysiologische functies.

 

2. Gezondheid van de veren:

Veren bestaan voornamelijk uit eiwitten, met name keratine. Aminozuren zoals cysteïne, methionine en arginine zijn cruciaal voor de vorming, groei en kracht van veren. Aminozuursuppletie kan een gezonde ontwikkeling van de veren bevorderen, wat essentieel is tijdens het vluchtseizoen!

 

3. Spierontwikkeling en herstel:

Reisduiven, vooral die gebruikt om te presteren, hebben sterke en goed ontwikkelde spieren nodig. Aminozuren zoals leucine, isoleucine en valine (aminozuren met vertakte keten) zijn belangrijk voor spiergroei, herstel en herstel na zware inspanning.

 

4. Immuunfunctie:

Bepaalde aminozuren zoals glutamine en arginine hebben immuun versterkende eigenschappen. Ze ondersteunen het vermogen van het immuunsysteem om infecties en ziekten te bestrijden, wat cruciaal is voor het behoud van de gezondheid en prestaties van duiven, vooral tijdens stressvolle periodes zoals kweek- of vliegseizoenen.

 

5. Prestatieverbetering:

Aminozuren kunnen bijdragen aan betere prestaties bij reisduiven. Door de spierfunctie, het energiemetabolisme en het herstel te ondersteunen, kan aminozuursuppletie het uithoudingsvermogen, de snelheid en de algehele atletische prestaties verbeteren.

 

6. Voedingsbalans:

Het zorgen voor de juiste balans van essentiële aminozuren zorgt ervoor dat duiven alle noodzakelijke voedingsstoffen ontvangen voor groei, voortplanting en onderhoud. Aminozuursupplementen kunnen het dieet van de duiven aanvullen, vooral bij het ontbreken van specifieke essentiële aminozuren. De volgende aminozuren werden als essentieel geclassificeerd: histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine.

 

7. Reproductie en het uitkippen van de eieren bij duiven:

Degelijke eiwitinname, mogelijk gemaakt door essentiële aminozuren, is van cruciaal belang voor reproductief succes bij duiven. Een goede aminozuursuppletie kan de leg van de eieren, vruchtbaarheid en kwaliteit van jongen ondersteunen, waardoor gezonde nakomelingen worden gegarandeerd.

 

Het juiste aminozuursupplement kiezen

Door de opname van aminozuren te optimaliseren kunnen duivenliefhebbers hun duiven helpen hun volledige potentieel te bereiken en hun conditie te verbeteren en te behouden.

Belangrijk: de frequentie en de aanbevolen dosering van aminozuren bij duiven is afhankelijk van de periode (kweek-, sport -, rui-, rustperiode). Bij het overwegen van aminozuursuppletie voor duiven is het essentieel om een uitgebalanceerd product te kiezen dat een spectrum aan essentiële aminozuren levert. Het supplement moet worden toegediend in overeenstemming met de leeftijd, het activiteitenniveau en de specifieke voedingsbehoeften van de duif. We geven u graag enkele voorbeelden die we zelf hebben uitgetest:

 

*Aminotonic van Duivensport België (DSB) beschikt over een compleet gamma van aminozuren dat vooral zeer geschikt is bij de recuperatie na zware vluchten. De duiven komen snel terug mooi rond en het borstvlees wordt roze-rood, beiden tekenen dat het metabolisme van de duif gestimuleerd wordt. Ook de trainingslust wordt aangewakkerd. Wij gebruiken het zelf wekelijks gedurende anderhalve dag direct bij thuiskomst van de vlucht en bij (verdwaalde)duiven die we apart zetten om te herstellen nadat ze heel diep zijn gegaan. Het resultaat is doorgaans echt spectaculair in dit laatste geval! Door de toegevoegde vitamines A, D3, E en een aantal essentiële B-vitamines vinden wij het ook een meerwaarde om Aminotonic te gebruiken tijdens het kweekseizoen en het opgroeien van de jongen. Het is een succesformule die reeds jaren gekend is en nog steeds door vele kampioenen wordt gebruikt.

 

*Win-Amino Plus (Belgian Winners): qua samenstelling werd hier duidelijk niet over één nacht ijs gegaan want dit supplement bevat naast de aminozuren, ook electrolyten (mineralen en oligo-elementen) en er werden volgende kruiden op basis van etherische oliën nog toegevoegd:

  • Echinacea: ondersteunt immuunsysteem en helpt herstel na fysieke inspanning 
  • Rozemarijn en curcuma: zijn anti-oxidanten en werken ontstekingsremmend
  • Gember: vermindert spierpijn.

Win-Amino Plus heeft een aangename geur en smaak en wordt vlot gedronken. Wij gebruikten het ook reeds over het voer en ook dat wordt goed opgenomen. De duiven zijn snel terug levendig en gerecupereerd. Ook voor de inkorving in het drinkwater is dit zeker een aanrader!

 

*Tollyamin forte (Schroeder-Tollisan): bevat hoge doses aminozuren, elektrolyten en vitamine B in een optimale mengverhouding. Op basis van de samenstelling kunt u Tollyamin het hele jaar door tijdens de vluchten, de kweek en de rui gebruiken. Tijdens het kweekseizoen gebruikten we dit zelf nog niet, maar gezien de samenstelling is dit zeker het proberen waard. In het sportseizoen hebben we dit zelf wel uitvoerig getest met bevredigend resultaat. De hoge dosering aan B-vitamines zorgt ervoor dat Tollyamin zowel voor als na de vlucht voor een welgekomen opkikker zorgt. Zelf gebruiken we het omwille van deze reden ook graag tijdens kuren en rond de periode van inenting.

 

*Bt-Amin forte (Röhnfried): door zijn gelijkaardige samenstelling als de Tollyamin van Schroeder, kan je ook met dit product zeker naar de oorlog. We hebben zelf afgewisseld tussen beide supplementen en kunnen er eigenlijk een beetje hetzelfde over zeggen. Het vervangt ingewikkelde schema’s en een waaier aan producten doordat het een heel compleet gamma aan aminozuren, elektrolyten en B-vitamines bevat. De ideale ondersteuning tijdens antibiotica-kuren en vaccinatieperiodes door zijn snelle werking en goede opneembaarheid in het lichaam.

 

*Röhnfried K + K Protein 3000 is een licht verteerbaar eiwitconcentraat gemaakt van dierlijke en plantaardige eiwitten met een ruw eiwitgehalte van 65%. Naast spierontwikkeling ondersteunt K + K Protein 3000 de spijsvertering met de siliciumhoudende en helende aarde die het bevat. Dit hebben we zelf nog niet onder de loep genomen, maar we hoorden uit goede bron dat de duiven hier zeer snel een mooie “pump” door krijgen. De K + K Gold pillen geven hetzelfde effect en zijn vooral handig om individueel te gaan behandelen bij bijvoorbeeld achterblijvers of duiven die echt diep zijn gegaan.

 

 

Uiteraard vergeten we nog tientallen supplementen te vermelden, niet omdat we ze niet goed vinden, maar simpelweg omdat we hier (nog) geen of te weinig ervaring mee hebben. Maar wat niet is, kan nog komen! Check zeker onze Pitts Webshop en binnen enkele muisklikken heeft u het supplement gevonden dat u zoekt. Wij blijven in elk geval de zaken op de korrel nemen. Liefhebbers, haal er uw voordeel uit!

 

aminotonic.jpg | Pitts

Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven