Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Ophokplicht blijft voorlopig van toepassing. Dierenartsen werken aan dossier voor versoepeling.

Geplaatst op 04/02/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


De ophokplicht en het verzamelverbod gelden zowel voor pluimvee als voor andere vogels. Reisduiven worden gecatalogeerd als “andere vogels” en zijn dus ook betrokken door de maatregel. Het verzamelverbod betreft alle activiteiten waarbij duiven van verschillende herkomst samenkomen, dus onder meer tentoonstelling, prijskampen, verkopen, wedstrijdvluchten. Er is op dit moment wat onduidelijkheid betreft de maatregelen vogelgriep naar duiven toe, vooral naar het gewone buitenlaten van duiven bij de liefhebber zelf . En dit aangezien duiven een ongevoelige diersoort zijn, ondanks dat ze natuurlijk wel “vogel” zijn.
Binnen de fv van dierenartsen wordt op dit moment het dossier “vogelgriep en duiven” geüpdatet in overleg met virologen. In het verleden heeft dit al eens geleid tot versoepelende maatregelen voor duiven specifiek dan voor andere vogels omwille van de geheel andere betekenis in de epidemiologie.

De dierenartsen zijn van mening dat het niet mogen buitenlaten van  nu net gespeende jonge duiven later voor veel verliezen kunnen zorgen omdat deze onervaren duiven de omgeving niet zouden hebben kunnen verkennen. Het FAVV blijft bij de ophokplicht.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven