Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Ophokplicht: nog geen versoepeling. Uitlaten blijft beperkt.

Geplaatst op 10/03/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


De KBDB heeft geen versoepeling verkregen van de huidige ophokregeling van reisduiven. Het onderhoud met minister van Landbouw Borsus heeft geen soelaas opgeleverd. Gezien het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, worden de voorzorgsmaatregelen vanaf 11 maart verlengd tot minstens 18 maart. Jeroen Rommelaere (KBDB) meldt intussen aan de liefhebbers en verenigingen van de PE Antwerpen – Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant dat alle geplande wedstrijden en leervluchten tijdens het weekend van 18 en 19 maart 2017 worden geannuleerd. .Ook West-Limburg laat weten dat er geen vluchten zullen zijn dat weekend. 

Minister van Landbouw, Willy Borsus: “Terwijl het aantal gevallen bij wilde vogels nog steeds zeer hoog is in de buurlanden, is de tendens iets gunstiger bij gehouden vogels. Een specifieke risicoanalyse laat toe om versoepelingen te bepalen voor de omstandigheden die weinig risico inhouden op contact met wilde vogels. Ik ben me volledig bewust van de verplichtingen die zo aan de hele sector werden opgelegd. De professionele houders gaan hun vijfde maand ophokken in. Dat is een onuitgegeven situatie in ons land, maar één die gerechtvaardigd is door de omvang van de situatie in heel Europa. De maatregelen ter bestrijding van vogelgriep worden voortdurend aangepast in functie van actuele epidemiologische gegevens. Als er geen nieuwe gevallen worden vastgesteld in België, kunnen eventueel nieuwe versoepelingen voorzien worden vanaf 18 maart. Ik moedig evenwel zowel de professionele houders als de hobbyhouders ertoe aan om alle maatregelen strikt te blijven naleven. "

De versoepelingen op de ophokregeling voor duiven en roofvogels, die vorige week beslist werden, blijven behouden. Tegelijk worden verdere versoepelingen toegestaan voor verzamelingen (tentoonstellingen, prijskampen, zangwedstrijden, beurzen, …) waaraan hobbyhouders deelnemen. Op deze verzamelingen zijn opnieuw alle pluimvee en vogels toegelaten. Blijven nog wel steeds verboden: verkoop door hobbyhouders op openbare markten (dit zijn de markten georganiseerd door de gemeenten en steden), alsook wedstrijdvluchten en trainingsvluchten voor duiven. Indien er in de komende week in ons land geen nieuwe besmettingen worden vastgesteld, zullen eventueel bijkomende versoepelingen mogelijk zijn vanaf 18 maart. Experts gaan immers uit van een periode van ten minste 3 weken zonder besmetting in ons land en houden ook steeds rekening met de situatie in de buurlanden. 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven