Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Oudste duif blijft de melkers beroeren

Geplaatst op 13/03/2017, Auteur: info@pitts.be


Ongelooflijk hoeveel reacties er blijven komen over ‘de oude duif’.  In vorige Duivenkrant en op Pitts brachten we nog verhaal van ‘Den Turbo’ van Marcel Gielen uit Herk-de-Stad, die ‘De Tik’ van Georges Vandenrijn uit Heers klopte op gebied van ouderdom.
Een van de reacties komt van Jozef Uyttendaele. Hij meldt dat zijn vriend Mario Brondeel uit Wanzele in 2012 de oudste duif had. Om familiale redenen verhuisde de duivenliefhebber naar een huurwoonst. Twee duiven waaraan hij bijzonder gehecht is, nam Mario mee: de ‘Chipo’ en de ‘Zwarte Wit Pen’. Die laatste was zijn lievelingsduif. ‘Hij mankt al een tijdje,’ zei Mario toen, ‘maar wat wil je, met zijn 23 jaar is hij de oudste duif van België. Althans, ik heb nog van geen oudere duiven gehoord.’ 

1.jpg | Pitts

Het verhaal van de oudste duif kreeg zelfs nationale belangstelling in het programma Manneken Paul. Te bekijken op youtube: https://m.youtube.com/watch?v=dBRvpBu-G_I&feature=youtu.be​
 

 

Stamduif

2.jpg | Pitts
3.jpg | Pitts

Ook van Koen Brackenier, voorzitter Recht & Plicht Zottegem mocht onze redactie een mooie reactie ontvangen. 

 

“Mijn stamduif (‘den Dax’) is eind vorig jaar overleden (oktober 2016) en heeft nog bevrucht tot en met 2009. Hij was geboren in 1994. Hij is vader geworden van tientallen topduiven die zowel top vlogen op de nationale uitslagen als provinciale en nationale asduiven geworden zijn. In 2012 heb ik de nationale overwinning behaald op Brive met een kleinzoon (zowel vader als moeder zijn kinderen van ‘den Dax’.

 

Vandenrijn en Gielen
Het (vervolg)verhaal van de oudste duif begon bij Georges Vandenrijn uit Heers. Die had trots laten weten dat zijn ‘Tik’ (5012695-97) 20 jaar is geworden. “Deze Tik is de beste duif die ik ooit heb gehad. Bijna alle duiven die ik heb, stammen van haar af. Ze maakte in totaal 106 prijzen per drietal, met dubbelingen zelfs 179,” zo bejubelde Georges zijn geschelpte witpen.

4.jpg | Pitts

Marcel Gielen (79) uit Herk-de-Stad was toen de eerste liefhebber die positief reageerde. “’Den Turbo’ hier is dit jaar 21 geworden: hij is geboren in 1996, vloog drie keer Barcelona. Twee zonen van hem vlogen 5 keer Barcelona, andere nakomelingen 4 keer. Samen met twee kleinzonen verblijft hij hier nu in het ‘rusthuis’.


 

Ladderke
Nog een mooie reactie ontvingen van Suzy Schollier (Decoster-Schollier) uit het West-Vlaamse Torhout: “Ik heb hier ook twee oude knarren zitten, van 1999 en 2000, dus ‘maar’ 18 en 17 jaar. De Oude Zwarten, stamvader van een hele rits nakomelingen en De Perigieux, die de eerste provinciale prijs won op die vlucht. Ze zijn gehuisvest in een tuinhuisje, speciaal voor hen omgebouwd. Ze hebben weer "goed" de winter doorstaan.”

“Deze oude knarren hebben wel een "ladderke" nodig om buiten te geraken. Ze beginnen blind te worden en er staan overal kleine drink-eetpotjes waar ze tegenaan trippelen en dan... eten en drinken. Maar ze genieten nog van in de zon zitten... en wij genieten van hen!”

5.jpg | Pitts

Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven