Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Paramyxovirose bij duivenliefhebber in Bornem (Antwerpen) bevestigd

Geplaatst op 21/03/2018, Auteur: duivenkrant@hotmail.com


Via een persmededeling laat het Voedselagentschap (FAVV) weten dat een uitbraak van paramyxo werd vastgesteld bij een duivenliefhebber in de Antwerpse gemeente Bornem.

Paramyxo is de mildere vorm van Newcastle disease (ND) bij duiven. Omdat het gaat om een “aangifteplichtige” ziekte hebben de gemeentelijke overheden van Bornem alle vereiste maatregelen getroffen:

  • beschermingsgebied van 500 meter,
  • verbod op verzamelingen in het gebied,
  • vaccinatie van alle pluimvee en duiven…

Deze maatregelen blijven van kracht gedurende 21 dagen. 
Newcastle disease is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig. Bij dieren besmet met een erg agressieve stam treden soms zenuwsymptomen en massale sterfte op.
Voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven en pluimvee en duiven die aan verzamelingen deelnemen, is vaccinatie tegen de ziekte altijd verplicht. Voor dieren van hobbyhouders wordt vaccinatie sterk aanbevolen.

De mens is niet gevoelig voor deze ziekte. De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen enkel risico in. Er bestaat dus geen gevaar voor de volksgezondheid.

Het volledig dossier over NCD is terug te vinden op de website van het Voedselagentschap: www.favv.be, volg FAVV > Beroepssectoren > Dierlijke productie > Dierengezondheid > Dierziekten > Newcastle disease


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven