Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

PAUL EN GILBERT HEIJNEN TOP ALLROUNDHOK UIT GRONSVELD (NL)

Geplaatst op 03/02/2024, Auteur: Pitts


In Gronsveld, aan de de poort van het mergelland wonen Paul en Gilbert Heijnen in het Nederlandse Zuid- Limburgse Mergelland. Ze stammen uit een Limburgse duivengeslacht met meer dan 100 jaar duiven. De duivenbacil zit als het ware in hun DNA. Ze zijn lid van de Gronsveldse PDV L Hirondelle met nog een 45 tal leden. Hier komen vaker meer dan 1000 duiven binnen en ze behoren dan ook tot de 3 grootste duivenclubs van Nederlands Limburg.

barcelona.jpg | Pitts

Afgelopen seizoen 2023 behaalde de combinatie prachtige resultaten. Waarbij in het oog sprongen :

-              1e Generaal Kamp nat inkorfcentrum 2444

-              1e Generaal Kamp jeugd Afdeling Limburg

-              2e Generaal Kamp prov. Afdeling Limburg.

-              12e nat marathon Kamp ZLU.

In verschillende diciplines  : vitesse, midfond, grote fond werden prestaties gemaakt.

HISTORIE :

Het Hok Heijnen en Zn is na WO2 opgebouwd met FABRY duiven uit Luik. Grootvader Hubert Heijnen verkreeg 12 eieren bij het Tophok Georges Fabry. Dit was een schot in de roos. In de jaren 50 kwam hier het vermaarde Witveertje uit met 8 nat. Kopprijzen op Dax en St Vincent. In de 70 tiger jaren kwam Gilbert zijn vader ondersteunen. In 1972 werd de 1e Prov. Beaune gevlogen. Na zijn studie in Nijmegen kreeg Gilbert meer tijd met de duiven. In 1986 Nat bekendheid met de RAKET: 1e nat asd Eend Fond. Een europees topjaar was 1993 : 1e nat Bordeaux, 1e nat en 1e int asd, 1e int Fondkamp DE DUIF. Na het overlijden van Hubert stond Gilbert er alleen voor. Dit was 1996 maar het visitekaartje was de 1e prov Argenton (overnachting). In 2000 werd de 1e nat Pau verspeeld door een te late melding maar het werd wel nog de 1e intprov Euregio, In 2002 werd de loodzware Limoges gewonnen: 1e intprov Limoges met NL/b/D.  De nadruk kwam ook te liggen op de zware dagfondvluchten. In 2007 werd de 1e nat Narbonne (duivinnen) gewonnen. In 2016 de 1e prov. Valence met de snelste duif in NL/D. Het winnen van Barcelona staat altijd hoog aangeschreven. In 2020 de 1e prov Barcelona(fondclub) met de 19e nat. In 2023 1e Gen. Kamp en 2e Alg Kamp Afdeling Limburg.

barcelona-hogere-resolutie.jpg | Pitts
fon-56.jpg | Pitts
limoges-376.jpg | Pitts

SPELSYSTEEM:

Er wordt hoofdzakelijk Totaal Weduwschap gespeeld. Zowel de doffers als duivinnen moeten aan de bak. Er wordt gespeeld in verschillende ploegen. De programmaduiven vliegen de vitesse, midfond en de eendaagse vluchten.  Ze worden rond 5 maart gekoppeld en krijgen 1 maal eieren tot overbroeden toe. In het verleden was dat 2 maal eieren. Maar met name de jaarlingen gingen dan wel sneller pennen stoten. Op eieren krijgen de duiven nog een 6 daagse geelkuur. Tijdens de koppeling moeten de jaarlingen overgewend worden. Dit geeft meestal stress i.v.m de roofvogel. Het hok Heijnen en zn ligt maar op 400 m van het Savelsbosch. De programmaduiven bestaan uit een ploeg van rond de 40 duiven. De programmaduiven worden doorgespeeld op de natour. Dan brengen deze duiven wel een jong groot.

 

DE FONDDUIVEN :

Deze ploeg bestaat uit rond de 50 duiven.  Deze worden ook rond 5 maart gekoppeld. Maar ze krijgen 2 maal eieren. Ze brengen net als de programmaduiven geen jongen groot. Bij het totale weduwschap worden op de fondvluchten de koppels zoveel mogelijk ingezet. Als de belangrijke prov. En nat vluchten komen worden de duiven altijd samengezet. Dit verloopt tussen 10 en 30 min. Dit in tegenstelling bij de programmaduiven waar ze in het begin NIET getoond worden. Het invliegen is voor Paul en Gilbert heel belangrijk. Voordat het grote werk begint moeten de fondduiven zeker 1200 km onder de vleugels hebben. Belangrijk is ook de observatie bij de duiven. Kijken hoe ze trainen. De weduwnaars 20 min. Wegtrekken en dan van alle kanten terugkomen en spelen in de lucht. De duivinnen vliegen anders ! Die zijn soms een uur weg. Je moet je dan niet laten zien want dan komen ze als een speer naar beneden.

 

JONGE DUIVEN :

Er zijn 2 groepen jonge duiven : de vroege jongen en de late jongen. De vroege jongen worden sinds een paar jaar verduisterd. De late jongen niet en gaan al ruiende toch mee.

Ervaring opdoen is volgens Paul en Gilbert Heijnen zeer belangrijk. Elke km is belangrijk. Ook kunnen de liefhebbers ook meer doen aan het LEREN. Bijv leren drinken in de mand. Minder stress opbouwen.  Op het duivenhok is de verluchting ontzettend belangrijk. De rennen voor het hok zijn een must volgens de Heijnens. Hier bouwen de duiven weerstand op en kunnen ze genieten van de zon. Hun rode hok is afkomstig van wijlen Harrie Winkens uit Itteren bij Maastricht. Jarenlang was hij de Generale Kampioen van de afdeling Limburg. Vermeldenswaardig was de verandering die hij op zijn duivenhok toepaste. De verluchting per compartiment, per afdeling tot bovenaan de nok en niet over de gehele lengte van het hok. Motivatie bij de jonge duiven is naast de gezondheid zeer belangrijk. De jonge duiven gaan zoveel mogelijk het gehele programma

Mee.

 

BOUWWERKZAAMHEDEN IN 2023 :

Achter hun woning en duivenhok kwam in 2023 een heel nieuw complex. Een zorgcentrum voor Ouderen. De werkzaamheden verlieoen van maart tot october. Al om 07.30 begonnen de werkzaamheden. Bijna elke dag stond er een hoge kraan bij het hok en er was veel bouwonrust. De duiven werden heel vroeg uitgelaten of pas na 17.00. Nadat Gilbert terug was van zijn werk. Opvallend was dat de oude duiven redelijk snel gewend waren aan de bouwactiviteiten. Alleen met het uitwennen van de jongen gaf het wel nog wat problemen.

VERZORGING :

Paul en Gilbert stammen uit een duivenfamilie waar de duivensport  al meer dan 100 jaar in de genen zit. De sport is ook veel meer geprofessionaliseerd. Maar de beleving de ontspanning maar ook de spanning voor de vluchten is geweldig om mee te maken. Voor Gilbert die docent ak/gs is het een mooie uitlaatklep van een drukke werkdag. Paul die in Gent studeert kan in het weekend er zijn energie in kwijt. Zo vullen ze elkaar aan bij de duivensport hobby.

FEBRUARIE

Hun verzorging is relatief eenvoudig. Waarbij ons opviel de goedkope maand FEBRUARIE. Dit is de ontslakkingsmaand. Aan de vliegduiven tot 80% gerst. Veel thee met muitzaad, karnemelk over het voer met piksteen, de hele dag in de open ren  en het sneeuwt dons.  Dit systeem wordt al meer dan 30 jaar gevolgd.

DUIVENOLYMPIADE MAASTRICHT :

Op 26/27/28 jan zijn in Maastricht de 800 beste duiven van de wereld te aanschouwen. Paul en Gilbert vinden het heel speciaal dat het letterlijk in hun achtertuin plaats gaat vinden. Te weten in het MECC congrescentrum in Maastricht. Het is een unieke gelegenheid voor de mensen uit de Euregio om hier een bezoek aan te brengen. Er zullen verschillende huldigingen plaatsvinden. Paul zal hier ook gehuldigd worden als 1e Generaal Kampioen van de Afdeling Limburg categorie Jeugd 2023. Er zijn verschillende stands aanwezig en ook de nodige activiteiten  voor de jeugdleden. Het is pas voor de 3e maal dat de Olympiade in Nederland gehouden is. De laatste maal was in Utrecht 1995.

OPMERKELIJKE UITSPRAKEN :

-              Om te winnen moet je eerst leren verliezen.

-              Gerst is een geweldige graadmeter.

-              Stamkaarten vliegen niet !

-              Kijk bij een slechte vlucht eerst naar jezelf en geef anderen niet de schuld

-              Goed Hok, Goed Systeem, Gemotiveerde liefhebber , Goede Duiven daar draait het om.

-              We hebben elkaar nodig : vitesse, midfond, fondliefhebbers.

-              Gun en waardeer de prestaties van je mede liefhebber.

-              We hebben elkaar nodig in de Euregio. Prima dat het spel weer nieuw leven ingeblazen wordt.

-              We hebben een mooie sport ! Draag deze ook uit als ambassadeur.

 

PRESTATIES /KAMPIOENSCHAPPEN :

NAT. INKORFCENTRUM 2444 SEIZOEN 2023 :

1e GENERAAL KAMP

1e ASD. VITESSE

1e ASD  MIDFOND

1e ASD  OUDE.

1e ASD JAARLINGEN

1e GET  KAMP.

1e GEKLOKTE KAMP.

1e ASD. FOND MORGENLOSSING

1e ASD FOND JAARLINGEN.

 

PROVINCIAAL AFDELING LIMBURG (NL)

1e GENERAAL KAMP JEUGD.

2e GENERAAL KAMP PROV.

3e ASD JAARLINGEN FOND

4e HOKKAMP VITESSE  LADIES LEAGUE

5e DUIFKAMP MIDFOND LADIES LEAGUE

 

NATIONAAL ZLU

12e NAT. MARATHON KAMP ZLU.

10e  NAT. ASD MARSEILLE 3 jaar.

11e NAT.ASD AGEN  4 jaar

14e NAT. ASD NARBONNE  4 jaar.

Meer info op

www.heijnenpigeons.nl


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven