Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Persmoment Union & Liberté

Geplaatst op 27/03/2024, Auteur: Pitts

20240322_122645.jpg | Pitts

Op vrijdag laatstleden werd op de uitvalsbasis van duivenmaatschappij Union & Liberté te Merelbeke een infovergadering gehouden voor de pers. Dit naar aanleiding van de 5-jarige beleidsperiode van het nieuwe bestuur. Op hun inkorflocatie aan de Eurotuin / Bistro Jardin te Merelbeke werd het reilen en zeilen van één van de grootste duivenverenigingen van ons land toegelicht.

 

Historiek

“Union & Liberté” zoals deze nu bestaat, kende haar ontstaan meer dan anderhalve eeuw geleden in 1867 en werd als “Koninklijke duivenmaatschappij Union & Liberté Gent” boven de doopvond gehouden. In het najaar van 2018 nam huidig Erevoorzitter Daniël Aerens, na een beleidsperiode van ongeveer 50 jaar, ontslag en droeg het voorzitterschap met goedkeuring van de leden over aan Johan Devroe.

Als nieuwbakken voorzitter werd Johan meteen geconfronteerd met de sluiting van de toenmalige locatie “Melac” te Zwijnaarde en een dringende verhuis was onvermijdelijk. Mede door zijn goede persoonlijke relaties met de bestuurders van Eurotuin wist De Vroe de huidige droomlocatie te bemachtigen: containers + stockage ruimte op een geasfalteerde parking met plaats voor ca. 200 wagens met aansluitend een schitterende brasserie die voorziet in de nodige drank- en eetgelegenheid. De nieuwe voorzitter stond niet alleen in voor uitbreiding en verjonging van het dagelijks bestuur, hij zorgde ook voor een totaal nieuwe dynamiek binnen Union & Liberté. Zo werd hun inkorflocatie/container duchtig gerenoveerd en uitgebreid, het IT-materiaal en bijhorende programma’s werden gemoderniseerd en er werd een eigen bar geïnstalleerd om de liefhebbers zelf van een hapje en een drankje te voorzien. Ook het medewerkersbestand kende een exponentiële groei want momenteel staat een ploeg van zo’n 18 personen (bestuur en medewerkers) paraat om vanaf april de duivenliefhebbers verder te helpen bij het uitoefenen van hun geliefkoosde hobby.

 

20240322_122807.jpg | Pitts

 

VLNR: Schatbewaarder Eric Demeulemeester, Secretaris Nick De Vos, Adjunct-schatbewaarder Myriam Van Oost, Adjunct-secretaris Geert De Clercq en voorzitter Johan De Vroe

 

Evolutie 2019-2024

Vanaf 2019 kwamen er wekelijks leervluchten vanuit het Franse Niergnies of Maissemy met lossing op woensdagochtend en kregen ook de snelheidsspelers een volwaardig duivenspel aangeboden. Daarnaast werd er ook aan uitbreiding én samenwerking met omliggende maatschappijen gewerkt. Zo ontstond er voor de snelheids- en kleine hafo spelers het Scheldeverbond 1.0, een samenspel van 4 lokalen: Merelbeke, Eine, Kluisbergen en Ronse. Het bleek een schot in de roos want er werd massaal ingekorfd op de wekelijkse leervluchten vanuit Frankrijk en voor de wedstrijden werden zo’n 100.000 duiven per jaar genoteerd. Vanaf 2023 werd er ook op de grote fond naar een ruimer

samenspel gezocht en dit werd gevonden bij “Local Unique” te Ronse waardoor ook op de 7 Internationale wedstrijden zeer mooie aantallen duiven en deelnemers van de partij waren. Voor komend seizoen 2024 zal ook Union & Eiktak Eeklo dit samenspel vervoegen wat met zekerheid de aantallen binnen dit samenspel nog extra zal doen stijgen. “Onder het motto: “samen sterker” is dit een win-win voor iedereen!,” aldus voorzitter Johan De Vroe, die terecht een pluim op de hoed steekt van de liefhebbers: “Mede dankzij het geloof en de steun van de duivenliefhebbers in ons nieuwe Union & Liberté-project wisten we het ledenaantal van ca. 45 bij overname/start in 2019 uit te breiden, met op heden 115 leden waarvan 88 hoklijstleden. Qua ingekorfde duiven schoven er in 2021: 49.552, in 2022: 53.528 en in 2023: 56.593 duiven door de handen van onze medewerkers!”

 

20240322_122716.jpg | Pitts
20240322_122252.jpg | Pitts
20240322_122319.jpg | Pitts

 

Intenties voor komend seizoen

Voor de leden voorziet Union & Liberté in 2024 een voordeel ten bedrage van maar liefst € 26.350 dat zal terug gaan naar de liefhebbers in de vorm van diverse kampioenschappen, asduif-competities en ereprijzen. Maar ook bijvoorbeeld de gratis receptie tijdens de kampioenenviering en het jaarlijkse diner met “Gentse waterzooi à volonté” bij de kampioenenhuldiging van “Klokke Roeland”. Deze inkomsten worden gegenereerd door de verkoop in de bar, sponsoring, ledenbijdragen, winsten uit de ingerichte vluchten en de opbrengst van de bonverkoop via Pitts die dit jaar om precies te zijn 17.001 euro in het laatje bracht.

 

Programmaboekje 2024 Union & Liberté

 

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven