Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Peter, Ria & Julie Allemeesch (Veurne): Top seizoen

Geplaatst op 20/10/2016, Auteur:


Top seizoen voor Allemeesch P. R. & J. uit Veurne (W-Vl)

Als je bij Peter en Ria in de Bulskampstraat op de bel drukt volgt normaal een enthousiast geblaf aan de andere kant van de deur. Echter, toen ik deze keer aanbelde volgde alleen een doodse stilte.
Het mysterie was snel opgelost toen Ria de deur opende en ik uitgebreid begroet werd door Juju en Nikki. De honden kenden de nieuwe bel nog niet !
Allemeesch P.R.& J. staat voor Peter, zijn vrouw Ria en hun jongste dochter Julie.

Dochter Julie was nog niet aangekomen. Even wachten dus met het maken van de foto tot de combinatie compleet is.
Wij gaan gezellig aan de keukentafel zitten en wanneer de koffie ingeschonken is begint Peter te vertellen.


Julie, Ria en Peter Allemeesch

Hoe het begon …

Als jonge knaap had Peter in de tuin van het ouderlijk huis in Koksijde een volière met kanaries en parkieten. Toen op een dag in 1974 een duif tegen de ruit vloog ontfermde Peter zich over het gekwetste dier, stak het in de volière bij de kanaries en verzorgde hem. Na 14 dagen was de duif weer hersteld. Maar toen kwam hun jonge Duitse Scheper roet in het eten gooien. Hij beet een gat in de draad van de volière waardoor alle kanaries en parkieten de vrijheid tegemoet vlogen. De duif, echter, kwam terug. In 1976 timmerde een oom een duivenhok voor zijn neef en enkele liefhebbers gaven duifjes zodat hij kon beginnen spelen. Toeval wilde dat Peter, die voor kok studeerde, zijn stage mocht doen in het restaurant van Robert Venus. Met de Venus soort op zijn hok en met als basis de Bernard Corteel duiven, was hij meteen goed gestart! Noodgedwongen moest Peter een onderbreking inlassen. Hij kreeg het te druk met zijn werk, huwelijk en kinderen en de duiven werden even op een zijspoor gezet.

Het gezin verhuisde naar Brussel. Door een klant die veel in de winkel kwam, wijlen de illustere Philippe Matton, lokaalhouder en duizendpoot in de duivenvereniging van Beersel, werd er toch weer een duivenhok in de tuin neergepoot. Maar Peter had een acuut gebrek aan tijd en in Beersel speelden veel specialisten zodat hij daar niet aan de bak kwam. Peter kwam met vrouw en kinderen terug naar de kust en ging in De Panne wonen. Daar had hij succes met een duif die hij gekocht had op de markt van Lier. Hij speelde in 1994 in de Fondclub van Ieper een 1ste prijs op Barcelona jaarlingen. Van de 10 weduwnaars die hij inkorfde op Barcelona kwamen er drie naar huis. Peter en Ria gingen zich toen permanent vestigen in Bulskamp en, zoals het een echte duivenpiet betaamt, stond er al lang en breed een duivenhok in de tuin vooraleer de eerste steen van het huis gelegd was!

1997 was een keerpunt in Peter’s leven. Hij ging bij zijn huidige werkgever, Teurlings, werken en werd via de BCK (Belgische Commissie van Keurmeesters) Kampioen van België bij de showers en de bevlogen klasse. Hij werd toen ook verschillende keren kampioen in de verenigingen van Roesbrugge en Veurne.

Basisrassen

Alle snelheidsduiven werden van de hand gaan. Toen restte alleen nog het oude basisras van Bas Batenburg uit Klaaswaal.
Hiermee boekte Peter goede resultaten, zoals bv. Op Bourges waar de 539 top vloog en 8ste werd op La Souterraine.

Peter haalt nu reeds voor het tweede jaar op rij, en met succes, duiven bij van Wim Logie uit Poperinge ( de bloedlijnen van Robert en Didier Bolle en van wijlen Marcel Goethals), Kurt De Keyser uit Staden (de bloedlijnen van Cools-Blancke, Gerard Koopman en Deschacht-Denduyver) en Harco Poelman uit Nederland. Het zijn voornamelijk duiven voor de Hafo die hij met goed gevolg inzet tot 750 km.
Kurt De Keyser gaf een 3de ronde om te testen, die Peter meteen verduisterde en met groot succes inzette. Zo zijn de 172/16-174/16-169/16 en de 165/16 tot nu toe de beste duiven gebleken.
De 1ste Zone A1 op Châteauroux werd gewonnen met een duif van Wim Logie.
De NL16-10697411 van Harco Poelman vloog regionaal een 1ste prijs op Bourges en was 20ste Zone A1 op 1.339d. Op Bourges hadden 18 van de 20 ingekorfde duiven prijs!


hokken

Hokmanagement

De kolonie telt 26 koppels kwekers en 30 weduwnaars (oude en jaarse duivers). Peter kweekte 60 jonge duiven en haalde er een 40-tal bij.

Hij kweekt een 1ste en 2de ronde uit kwekers en weduwnaars. De kwekers leggen wat later omdat ze in een volière zitten waar het voor een vroege kweek gevoelig kouder is dan op de hokken van de weduwnaars die verwarmingsplaten hebben (grondplaten en infrarood aan het plafond).


boven op het dak zijn schouwtjes geïnstalleerd voor de luchtverversing.

De jonge duiven worden verduisterd vanaf 15 maart maar niet bijgelicht. Peter speelt ze op de schuifdeur van 1 juni tot 10 september. Bij het opleren worden ze drie keer zelf weggevoerd maar dan moeten ze mee met de manden van de vereniging naar Arras. Van dan af worden de jonge duiven elke week ingekorfd.


Rolluik met timer voor het verduisteren van de jonge duiven

De weduwnaars worden midden april opgestart en krijgen hun duivin bij thuiskomst.


binnenzicht hok

Einde seizoen 2016 heeft Peter nog 16 jonge duivertjes en 20 duivinnen over. De duivertjes worden samen met een oude duivin overgewend naar het hok van de weduwnaars. De duivinnen verhuizen naar de volières of naar het kweekhok. In deze kolonie wordt wel onderscheid gemaakt tussen duiven voor de Hafo en duiven voor de Fond.


hok jonge duiven staat leeg

Tijdens het speelseizoen trainen de jonge duivers samen met de weduwnaars. Ze worden ’s morgens uitgelaten, ook op de dag van inkorving. De duivinnetjes gaan tijdens de week niet meer buiten.


zo leert Peter de jonge duiven drinken in de mand

Voeding

Aangezien Peter Export Manager is bij Teurlings zal het niemand verwonderen dat in de kolonie 100% Teurlings gevoederd wordt, ook de bijproducten zijn van Teurlings.
De jonge duiven krijgen het ganse jaar door enkel AS Junior – Ad Schaerlaeckens, een sportmengeling goed voor gans het jaar door.
De oude en jaarse weduwnaars krijgen 50% TQ Sport + 50% TQ Sport Light en worden de laatste drie voederbeurten opgevoederd met TQ High energy.
Na de training en bij thuiskomst ligt er een streepje Tovo kracht-en opfokvoer op de voederplank, dus geen pinda’s of snoep. Tovo is zo’n 40 jaar oud maar het is nog steeds het beste en de duiven worden van kleinsaf aan gewoon gemaakt om het te eten.
In de drinkfonteinen worden 4 keer per week TQ-Electrolytes (electrolyten) toegevoegd aan het water (van de zondag tot de woensdag). Het product is nieuw en nog niet op de markt. Het is gedurende seizoen 2016 getest door Peter zelf en ook in het Midden-Oosten met groot succes.

Samen met de electrolyten worden ook vitamines gegeven.

Gans de winter door krijgt de kolonie ‘De fles van Teurlings’
Verder verschaft Peter pikkoek, De Bak van Teurlings en Supralith. In die laatste twee zitten verschillende gritsoorten, mineralen, vitamines, spore-elementen enz. maar ook houtskool wat het spuiten tegen gaat bij jonge duiven.

Medische begeleiding

Peter: ”Dr. Vincent Schroeder is een persoonlijke vriend van mij en ik bel hem regelmatig op om te overleggen. Het is op zijn aanraden dat ik naar dr. Wim Boddaert ga voor regelmatig onderzoek van de duiven en mestonderzoek”.
De duiven worden ingeënt tegen Paramyxo en tegen de pokken met het borsteltje. geen inenting noch kuur tegen Paratyfus.
Voor de kweek krijgen de duiven een kuur tegen tricho met Tollisan Tricho-groen (Schroeder)- een buitengewoon effectieve behandeling tegen trichomonas - en een kuur tegen cocci met Baycox (Bayer).
Tijdens het vliegseizoen kuurt Peter om de 14 dagen tegen tricho, waarbij Tricho-groen wordt afgewisseld met BS van de Weerd om geen immuniteit van het product te kweken, en om de 14 dagen voor de luchtwegen met Soludox.

 

Enkele cracks van de kolonie

 

BE16-3059169 :1ste asduif HAFO jonge duiven – Roesbrugge

Duiver gekweekt bij Kurt De Keyser – Staden en gespeeld op de hokken bij Peter. Hij is een broer van de BE15-3049130, 1ste asduif in Langemark-Poelkapelle

  • Vader: BE13-3035199 – gekregen van Georges Bolle die deze duiver kweekte uit twee C&G Koopman (NL) duiven.
  • Moeder: BE11-3095266 – een directe Deschacht-Denduyver (Westkerke) uit de lijn van de ‘Calypso’.
Klik hier voor Pedigree van de BE16-169

Palmares van de BE16-305916: zie foto.

 

NL16-1069741

  • 1ste asduif jonge duiven op de natonale vluchten in Fondclub Vlamertinge.
  • 2de nat. Argenton Zone A1 op 1.545 jonge duiven.
  • 63ste nat. Bourges II op 1.339 jonge duiven
  • 80ste nat. La Souterraine op 1.107 jonge duiven
  • 1ste van het arrondissement Veurne jonge duiven op de In Flanders Fields Pigeon Classic 2016 uit Compiègne.

Peter verkreeg deze prachtduif bij Harco Poelman uit Nederland.

Palmares 2016 : zie foto

 

BE16-3059172:

won op Argenton de 22ste nat. Zone A1 op 1.545 d en 189ste nat. La Souterraine zone A1 op 1.107 d.

Duif gekweekt door Kurt De Keyser en gespeeld bij Peter. Het is een Cools-Blancke x Delbaere Sampers.

  • Vader: BE12-3060524 Hij won o.a. 1ste WVOU, 1ste Tours enz.Hij werd gekweekt uit de BE07-3195221, 'zoon Aske1', een rechtstreekse Cools-Blancke; 'AskeI' won o.a. 1ste prov. asduif KBDB W-Vl. in 2000.
  • Moeder: BE15-3128063, een rechtstreekse Delbaere-Sampers. Zij is een 'dochter van Froome'.Deze duiver werd o.a. twee keer 1ste prov. WVOU nl. Clermont 1ste op 14.887 d. en 1ste op 11.480 d. Haar grootmoeder is ‘Prvinciaalke’, goed voor een 1ste provinciaal op Pontoise op 9.373 d. in 2014.
Klik hier voor Pedigree BE16-172

Palmares : zie foto

 

BE16-3070892: 1ste zone A1 Châteauroux op 880 d.

Duif gekweekt bij Wim Logie (Poperinge) en gespeeld door Peter.

  • Vader: BE13-3107147 gekweekt uit de bloedlijnen van wijlen Marcel Goethals (Torhout) x Ivan Delrue (Bovekerke)
  • Moeder: BE13-3107188 gekweekt uit wijlen Marcel Goethals (Torhout) x Robert & Didier Bolle.
Klik hier voor Pedigree BE16-892

Palmares : zie foto

 

BE16-3059174:

  • 1ste kampioen 2016 Nationale vluchten fond jonge duiven Fondclub Vlamertinge
  • 1ste kampioen 2016 Hafo jonge duiven Roesbrugge

Duif gekweekt bij Kurt de Keyser en gespeeld door Peter.

  • Vader: BE12-3113586 : een rechtstreeks Rik Cools gekweekt uit broer ‘Molleke’ top kweek-en vliegduivin x ‘Semietje’, een volle zus van ‘Victor’.
  • Moeder: BE13-3162262: een dochter uit ‘Den Tours’, 7de prov.asduif zware HAFO.
Klik hier voor Pedigree BE16-174

Palmares : zie foto.

 

BE16-3071539 :

  • 20ste nat. zone A1 Bourges op 1.339d.
  • 61ste nat. zone A1 La souterraine op 1.107d.

Deze duif werd gekweekt door- en gespeeld bij Peter.
Het is een 100% Bas Batenburg uit Klaaswaal (NL).

  • Vader: BE08-3148110 ‘Witbuik Junior’. Een direct Batenburg gekweekt uit de NL01-1821241- stamvader x NL00-2446343 ‘Daughter Goliath’ (Jan Aarden) uit de bloedlijn van de 3-voudig auto winnaar in NL.
  • Moeder: BE13-3117893 ‘Zus Super Lisa’ die in 2013 won 1ste Bourges met 20 min. vooruit, 5de Châteauroux en 8ste Argenton.
    • De grootvader is ‘Da Vinci II’ BE04-3196108 uit de lijn van ‘De Bonte Kweker Junior’x ISA II.
    • De grootmoeder is ‘de 634’ (A&H Reynaert x Batenburg)
Klik hier voor Pedigree BE16-539

Palmares : Zie foto

 

Duivenplezier

Peter heeft een zeer drukke job en de werkdruk ligt hoog maar hij is blij dat hij besloten heeft ook halve fond te gaan spelen en niet enkel fond. Hij beleeft nu meer plezier aan het zien thuiskomen van de duiven en er is meer activiteit rond de hokken. Ria springt bij waar nodig want Peter moet voor zijn beroep ook veel op reis en dochter Julie steekt waar nodig ook een helpende hand toe. Deze drie mensen vullen mekaar goed aan en beleven plezier aan hun sport. Hun inzet is dit jaar zeker beloond want hun duiven hebben prachtprestaties neergezet.

Absoluut vermeldenswaard is ook dat Peter en Ria de drijvende kracht zijn achter de Fondclub De Zwaluw in Vlamertinge.

Zij hebben een zieltogende vereniging nieuw leven ingeblazen en runnen nu samen met Anne Leniere, haar echtgenoot Rony en enkele medewerkers, een bloeiende Fondvereniging.


Compositiefoto van de 6 toppers.


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven