Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Pierre Conjarts (Berg en Terblyt-Maastricht, Nl.): De smaak van het zwaardere werk (+Veiling Pitts.be)

Geplaatst op 12/01/2017, Auteur: Pitts / Davy


De kranige 80-er Pierre Conjarts is reeds meer dan 50 jaar met groot succes met de duiven bezig.

De ambitie van Pierre Conjarts is nog zeer groot als hij over zijn duiven vertelt, maar door gezondheidsproblemen en zijn leeftijd is het onmogelijk om nog langer een fondkolonie te runnen en werd besloten om volledig te stoppen.

 

Kijkdag in Heusden-Zolder op zondag 15 januari van 10-13 uur

Klik hier voor naar de veilingen te gaan

 

Eerst op de vitesse, maar door aankoop in de jaren ‘80 van duiven bij de toenmalige topkolonie Tournier in Lommel werd reeds uitgekeken naar de hafo en fond.

En toen de nationale overwinning op Argenton werd behaald had Pierre Conjarts de smaak voor het zwaardere werk pas echt te pakken.

De definitieve doorbraak op de grote fond kwam er in 1990 met de aankoop van een ronde eieren van de kwekers bij Broers-Kaelen in het nabije Kelmis, waaronder broer en zuster van hun superduif 'El Toro' (wereldkampioen 1991). 'El Toro' was gekweekt door Broers-Kaelen uit duiven van de wereldberoemde kastelijn Jantje Theelen uit Buggenum. Het bloed van de (rode) 'broer van El Toro' stroomt nog rijkelijk door de huidige kolonie Conjarts.

Kruisingsmateriaal kwam er van Pierre Schreurs (Cadeer&Keer) uit de lijn van 'het Trutje', een supermoeder van verschillende toppers op de zware fond.

Vanaf de eeuwwisseling kwamen er nog duiven rechtstreeks van vriend Dr.Henk De Weerdt uit diens 'Samoeray'-lijn (Bram Walpot), waarmee Pierre Conjaerts bijzonder goed is gevaren. Ook werd er nog versterking gezocht bij Twan Huynen (3 duivinnen), bij Gebrs. Saya en bij Will Brouwers.

Dit resulteerde in topprestatie tussen 2000 en 2014, waarbij o.a. 2 x een 2e plaats werd behaald in het fel betwiste WEFO kampioenschap en diverse ereplaatsen op de provinciale en nationale fondvluchten.

 

De voorbije jaren werd door gezondheidsproblemen (o.a. verkeersongeval) nog slechts beperkt deelgenomen aan de wedstrijden. Toch bewezen de duiven van Pierre Conjarts hun klasse, door met een beperkte voorbereiding in 2016 toch nog mooi te presteren. Zo werd het op Bordeaux 3/5 ; Agen 3/6 ; St. Vincent 1/2 ; enz.

Pierre Conjaerts heeft in Berg en Terblyt een homogene fondkolonie gesmeed, met een ijzeren gezondheid. Aan kuren of medicatie werd hier geen tijd of geld besteed ; een duif die mankeerde werd onverbiddelijk naar de soeppot verwezen. Geen luxepaardjes hier ; iedere duif welke werd geringd, moest zijn zitje op het hok verdienen op de (grote) fonddrachten.

De duiven werden streng geselecteerd (wat niet goed is voor mij, verkoop ik ook niet, zegt Pierre) en de resterende duiven komen in een totale verkoping via Pitts van 9 tot 18 januari.

De veiling start maandag 9/01 en eindigt woensdag 19/01 om 20.00 uur. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min.


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven