Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Pitts-veiling 2016: Totale verkoop Masset-Delaruelle (Veldwezelt)

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Pitts-veiling 2016: Totale verkoop Masset-Delaruelle (Veldwezelt)

 

Duivenspel zonder franjes

Door omstandigheden moet Erik Masset verhuizen en is daardoor gedwongen om zijn volledige duivenbestand van de hand doen.

Klik hier voor de veiling op Pitts.be

Een totale verkoop met amper 48 duifjes in de aanbieding maakt al meteen duidelijk dat de plaatsjes op het hok heel duur bevochten worden. De tandem uit Veldwezelt beoefende de duivensport dan ook zonder veel franjes. Geen grote hokinstallaties met massa’s duiven of bergen papier aan administratie. Wel een echte “duivenman” in hart en nieren en een zeer sterke band met zijn duifjes. 

Hoewel hij meestal met een zeer klein vliegploegje aan de inkorftafels verscheen wist Erik zich al jaren, zowel op lokaal als provinciaal vlak, in de kijker te spelen. Slechts een heel kleine greep uit de erelijst van de laatste drie seizoenen zegt meer dan genoeg. Bij de Zuiderbond werden Masset-Delaruelle in 2014 kampioen met de twee eerst getekenden bij de jonge duiven. In 2015 had het duo er de eerste en derde asduif bij de oude duiven alsook de tweede asduif bij de jonge. In het kampioenschap Lato ging Erik met de titel van eerste asduif bij de jaarse aan de haal. In Hoeselt behaalde men de tweede plaats in het algemeen kampioenschap. Resultaten die zich ook op de provinciale kampioenschappen K.B.D.B. vertaalden in talrijke ereplaatsen zoals de 4é kampioen jonge duiven halve fond 2013, 5e kampioen jaarse 2014, 7é kampioen jonge halve fond 2014 en 9e kampioen grote halve fond oude duiven in 2015.

Een tandem die zowel op de snelheid als op de nationale halve fond vluchten hun mannetje wist te staan.

In deze veiling alleen maar duifjes die de bikkelharde selectie als vlieger of kweker hebben doorstaan. Enkele uitschieters in dit kwaliteitsvol lot zijn ondermeer de topkweekster van het hok, de BE10-1983400. Een duifje uit de 'Orleans' lijn van Ad Schaerlaeckens gekruist met een duifje van Frans Rondags. Zij is de moeder van ondermeer 'De Tulle', 'Het Molderke', 'Het Vet Blauwke', 'Het Tigerke' en 'De Brede'.

Allemaal prima vliegduiven waarvan enkelen ondertussen ook al hun waarde als kweker bewezen hebben. Nog een topper is 'Het Karaktertje'. Ze won een karrenvracht aan prijzen, zowel op snelheidsvluchten als op de nationals, en werd eerste asduif fond in De Zuiderbond. Een topvliegster met ook kweekcapaciteiten want haar eerste jong was al meteen bingo.

Nog een toppertje is 'Het Reutelke'. Een duifje bekomen bij Juul Geukens, de snelheidsvirtuoos uit Mol. In 2013 werd ze tweede asduif bij de jonge en in 2015 werd ze derde asduif bij de oude met de meeste prijzen. Een duifje dat zelden of nooit mist.

Nog meer goeds uit de 'Purple Rain' lijn van Geukens is de BE15-2238676. Vloog als jonge duif 10 prijzen, maar ziet een beloftevolle vliegcarrière hier abrupt afgebroken worden.

Verder nog enkele zeer interessante bloedlijnen. Zoals via Jan Van Oenen uit de beroemde 'Figo' lijn van Antoon en Hilde Reynaert. Heremans-Ceusters via Rudy Vermeulen. 'De Teen' van Gommaire Verbruggen. Uit de beste kweekkoppels van G. Doek en zn. en Fernand Schroyen-Henderix. Uit een zoon van de tweede prov. Orleans van Ruben Hermans. Uit de lijn van de olympiadeduif Lucy van Koopman en zn.

Een hoop schoon volk bijeen dus. Maar laat er geen twijfel over bestaan. Enkel resultaten waren van tel bij Masset-Delaruelle. Het was de enige maatstaf om een plaats op het vlieg- of kweekhok te versieren. Niet meteen een grote naam, maar zonder de minste twijfel oerdegelijke duivenkwaliteit.

De veiling start maandagavond om 20u en eindigen op woensdag 28 september om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min.
Kijkdag in Heusden-Zolder op zondag 25 september van 10-13u.

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven