Roger Casier (Lissewege): 2de beste Pau-duif van België over 3 jaar (+Premium)
Geplaatst op 16/01/2017, Auteur: Phil / Davy
Het “witte dorp” Lissewege ligt tussen Brugge en Zeebrugge en is vooral gekend als kunstenaarsdorp. De enorme kerk, die in de 13de eeuw gebouwd werd, domineert de omgeving. En even voor die beroemde kerk, langs de drukke Zeelaan, wonen Roger en Martine Casier.
Roger runt met succes een kolonie waar topduiven zowel op de snelheid als op de zware fond hun talenten tonen. Deze 69-jarige liefhebber neemt graag deel aan de wedvluchten maar vindt kweken honderd keer leuker. Martine houdt er niet van om in de belangstelling te staan, zij blijft liever op de achtergrond, maar zij is een duivel-doet-al, niet alleen op de hokken maar ook bij het opleren, het inkorven en het binnenbrengen van de toestellen na een vlucht. Roger noemt haar “zijn soigneur”.
Roger stamt uit een duivenmelkers familie. Zijn grootvader en vader waren duivenpieten evenals enkele neven. In grootvader’s tijd werd nog gespeeld van Arras tot Angouleme, bij elke inkorving een stukje verder, die niet mee was, was gezien. Zo’n beetje het Hollands systeem. Vader speelde graag Dourdan. Roger begon in 1965 zelfstandig te spelen. Hij had een eigen hok in de tuin van het ouderlijk huis. Toen het gezin in 1970 verhuisde werd er gespeeld onder de naam Casier & zoon. De broers van Roger namen vervolgens zijn plaats in toen hij huwde. Uiteindelijk bleef hij als enige duivenliefhebber over, zijn broer hielden niet vol.
Duiven in vertrouwen uitwisselen onder vrienden

Roger heeft zijn rassen onderverdeeld in twee disciplines: kweekkoppels voor de zware fond en kweekkoppels voor wedstrijden tot 500 km.
Voor de zware fond beschikt hij over de volgende bloedlijnen: Jan Theelen via De Ceunick-Vanhoucke (Nieuwpoort): verschillende duiven die zich klasseerden in de top 100 nationaal zijn directe Jantje Theelen.
Voor de overnachtingsvluchten werden volgende bloedlijnen via verre vriend Tiest Van Turnhout (Raamsdonkveer-NL) naar Lissewege gehaald; Cor De Heyde, Steketee, Jan Polder, Van Wanroy, Ko Van Dommelen, allemaal liefhebbers die het ras Jan Aarden als basis hebben. Hij kreeg van Tiest ook nog de zuivere ingeteelde Hagens duiven uit de 'Sarina'-lijn.

Foto: 'Barcelona' (rechts) – vloog 3 keer Barcelona
Via Kurt Vergaerde-Denolf(Jabbeke) bekwam hij eitjes voor onderleg waar hij een 10-tal duifjes aan overhield, voornamelijk ras Jellema uit de Kleine Jade.
De Barca-lijn van Jozef Devriendt (Aartrijke) pakte ook goed aan.
Tenslotte bekwam hij via vriend Hendriek Van Kerkhove (Lissewege) nog duiven uit de beste bloedlijnen van Noël Pieren (Zedelgem).
Voor de wedstrijden tot 500 km kan Roger putten uit volgende kweekvijver:
Zijn 19-lijn, met ‘Rocco’ als topduif.Deze duiver was een schitterende vererver en een mix van de rassen Van Der Espt- R&X Verstraete-Verheye-Catrysse-Devriendt-vandaele-Decloedt. Door een gelukkig toeval koppelde Roger een kleindochter van De Wittenbuik ‘Marina’ van Gaby Vandenabeele (Dentergem) met zijn 19. Uit dit koppel werd ‘Rocco’ geboren, momenteel een stamvader en de beste kweker van de kolonie.
Foto: 'Rocco' uit de 19-lijn BE07-3026227
Roger:”Ik bekwam ‘Marina’ van een liefhebber die haar niet meer moest hebben omdat ze geen mooie duivin was. Ik vond dat eigenlijk ook maar toch nam ik ze mee om uit te kweken. Zonder het te weten had ik een topkoppel gecreëerd. De beroemdste nakomeling uit de Rocco-lijn is nu toch wel ‘Kleinzoon James’ die vliegt bij Gunther Smet (Lokeren), waarvan de moeder een duivin is uit de Rocco-lijn’. Hij won provinciaal op La Souterraine, Blois en Bourges en was daarmee de 3de beste jaarduif van België met 6 prijzen op de nationale vluchten.”
Hij bekwam Prange-Koopman duiven via De Ceuninck-Vanhoucke. 50% van de snelheidsduiven komen uit die bloedlijnen voort, vooral de lijn van de 'Ringlose' en 'Branco'.
Ook de inbreng van het ras van Marijn Laureyns (Maldegem), momenteel loft manager bij Team De Jaeger (Knesselare), was een voltreffer.
Klik hier voor pedigree 'De Prange Lady' BE16-3011305
Met de zuivere Roland Janssens duiven (Beveren-Waas) haalde hij topper ‘Johny Boy’ in huis. Een zoon uit deze stamduiver is de vader van ‘Johny Cash’ die samen met de witte duivin ‘Jo Cox’het snelheidskampioenschap won.
Foto: 'Johny Boy' - 'Jo Cox' - stamkoppel Roland Janssens uit Beveren-Waas - 'Johny Cash' met duivin 'Jo Cox 'in een kweekbox
In 2016 ruilde Roger toppers van zijn zware fond kwekers om voor witte duiven van Winny Masschelein uit Staden.
Roger:”Het is de eerste keer in 20 jaar dat vers bijgehaalde duiven in staat zijn om mijn eigen 19-lijn voorbij te steken. Die witte duiven zijn rechtstreekse Ameel-Vanlake duiven, die dit jaar de Algemeen Nationaal Kampioen geworden zijn.”
Verder zitten er op het kweekhok ook nog de rassen Gaby Vandenabeele, Willy Van Houtte (Wevelgem), Antoon & Hilde Reynaert (Passendale)en Flor Engels.
Via de combinatie Allemeersch-van Parys is ook het ras Marcel Aelbrecht op het kweekhok terecht gekomen met 3 duiven uit de lijn van de Uitbreker, nl. De Inbreker, de eigen broer van de Uitbreker, Meidje Alex, een kleindochter van de Uitbreker en Smarty, een kleinzoon van de Uitbreker.
Roger:” Dit jaar werden de drie beste jonge duivinnen geruild voor jonge duiven uit de asduiven van Theo Abst (Bierbeek)- Hoofdzakelijk ras Vanhove-Uyterhoeven . Ik geef er trouwens de voorkeur aan om duiven te ruilen IN VERTROUWEN. Transacties met “gesloten beurzen“. Zodoende doe ik al jaren aan samenkweek en ruil met mijn vriend Hendriek Van Kerkhove uit Lissewege . Met wel zeer goed resultaat want in het kampioenschap snelheid jonge duiven te St.Andries Brugge werd Hendriek als eerste afgevlagd en ik als tweede.”
Hokmanagement
Roger: “Uitslagen met jaarduiven zijn er niet. Er wordt enkel met oude duiven op de zware fond gespeeld. De jaarlingen worden enkel opgeleerd en de tweejaarse zijn voorzichtig behandeld. Naar de grote fond gaan we met de kleine mand. Medicatie krijgen de duiven pas als ze twee jaar zijn, een paar weken voor hun eerste deelname aan een grote fondvlucht. Dan moeten ze tip-top zitten anders zie je ze nooit meer terug.

Foto: De oude vliegduivinnen
Daarnaast is er nog de snelheid. Wegens plaatsgebrek wordt er niet meer met oude duiven op snelheid gespeeld, enkel met jonge duiven en de besten verhuizen elk jaar naar het kweekhok.

Foto: jongeduivenhok voor de snelheid
Hier wordt trouwens nooit een duif uitgewrongen. Na een topprestatie, vooral op de zware fond, volgt verdiende rust en verwennerij, soms wel tot het jaar daarop.”
De vliegploeg bestaat uit 25 oude en een 50-tal jaarlingen. De duivers en duivinnen worden op totaal weduwschap gespeeld.

Foto: van een kweekhok - nu voor de snelheidsduiven, in maart voor de fondkwekers.
Eind november zet Roger de snelheidsduiven samen en hij kweekt een 100-tal jonge duiven in een 1ste en 2de ronde. Deze worden verduisterd en op de schuifdeur gespeeld voor een 6 à 8 weken. Van dan af worden ze vanuit een nestpositie ingekorfd. Van zodra de 2de ronde grootgebracht is verdwijnen de kweekkoppels naar de volière. Op 1 maart komen dan een 20-tal kweekkoppels voor de zware fond op het kweekhok. Ook zij brengen 2 rondes jonge duiven groot. Voor de belangrijkste koppels gebruikt Roger kweekboxen.

Foto: kweekboxen
De kweekduiven krijgen geen medicatie. De vliegduiven krijgen pas op 2-jarige leeftijd, als ze voor de eerste fondvlucht ingekorfd worden, een behandeling met Linco-Spectin en een Trichopil bij het inkorven, zo zitten ze gezond in de mand. Duiven die een zware fondvlucht afwerkten krijgen 3 tot 4 weken rust.

Foto: De vensters die toegang geven tot de spoetniks die afgewerkt zijn met windgaas staan dag en nacht open
Omdat voor de zware fond op maandag moet ingekorfd worden, gaan alle vliegduiven op maandag een ganse dag samen, ook deze die niet mee moeten, dit om de moraal hoog te houden. Roger gebruikt de basismengelingen van Bonduelle en voegt daar de laatste voederbeurten voor inkorving nog zijn eigen mengeling aan toe, zijnde enorm veel kleinzaad, en 3 soorten maïs, waaronder cribs en bordeaux maïs van Vanrobaeys, die meer suiker bevat. Bij thuiskomst krijgen ze hetzelfde voer als bij de laatste voederbeurten voor inkorving.

Foto: van de eigen gemengde mineraalmix
Hij maakt ook zijn eigen mineraalmix bestaande uit: Finesse mineraalmix van Natural, piksteen, kleikoek, kleinzaad, dierlijke eiwitten onder de vorm van insectenpâté (cfr. vinken), extra roodsteen (goed voor de darmflora) en extra zeewier. Op alle hokken staan steeds potjes met deze mineraalmix ter beschikking van de duiven. De jonge duiven leren deze mix graag eten tijdens het voederen omdat er steeds een laagje mineraalmix onder het voer ligt.

Foto: Op alle hokken staan potjes met de zelf gemengde mineraalmix
Bijproducten, zoals Vitamineral, zijn ook van Bonduelle. Biergist wordt niet gebruikt, wel Naturaline op het voer samen met Vitamineral en thee van Natural. Voor behoud van een goede darmflora maakt Roger Waterkefir. Hij geeft daarvan 1 tas op 10 liter water. De mengeling die Roger geeft in de periode tussen de vluchten bestaat uit ½ zuivering en ½ maïs. Hij gebruikt een eigen zuivering mengeling bestaande uit 1/3 dari, 1/3 tarwe en 1/3 gerst.
Bij vermindering van de conditie geeft hij een paar dagen voor de inkorving Elixir van De Reiger.
Bij inkorving en thuiskomst dient Roger gele druppels van Koehoorn toe.
Om de duiven mooi slijmvrij te houden gebruikt deze vindingrijke liefhebber zelfgemaakt sliepzand. De formule: 100gr. natriumbicarbonaat (maagzout), 50 gr aluinpoeder en 10 ml 100% Haarlemmerolie, mooi samen gemengd.
Tijdens de rui krijgen de duiven nog 1/3 wilde zaden van Bonduelle aan de basismengeling toegevoegd, dan hebben ze geen thee nodig.
Tijdens de maand van koppeling krijgen de kweekkoppels legkorrels voor de hennen, zo’n 25% bij het voer. Deze korrels bevatten veel kalk en vit. E.
Begin van de week krijgen de duiven een bad. Roger voegt 30ml bleekwater toe op 10 liter water.
In deze kolonie begint de selectie al van in de nestschotel. Roger kweekt graag en test graag nieuwe kweekkoppels uit. Hij ziet graag jonge duiven uitgroeien en zich ontwikkelen tot talentvolle vliegduiven. Hier vliegen de duiven ook winter en zomer uit. Als ze op het hok zitten dan staan de vensters naar de spoetniks, die afgezet zijn met windvrij gaas, altijd open. Zo kweekt Roger natuurduiven met veel weerstand. Duiven die zich op deze natuurlijke wijze niet gezond kunnen houden gaan er onverbiddelijk uit. Roger heeft zijn hokken jaar na jaar aangepast tot hij tevreden was over de verluchting. Nu alles op punt staat kan hij zich volledig toeleggen op het klaarzetten van zijn toppers om er in 2017 weer voluit tegenaan te gaan.
Prestaties jonge duiven 2016

Roger : “Mijn 6 beste jonge duiven vlogen samen 80 prijzen per drie-tal waarvan 45 per 10-tal !!”
Premium leden kunnen hieronder pedigrees/prestaties & contactgegevens terugvinden
Tags:
casier
|
lissewege
|
west-vlaanderen
|
pau
Naar overzicht van reportages
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.