Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Roger Keynen (Nijlen)

Geplaatst op 15/02/2023, Auteur: Pitts


Roger Keynen (Nijlen) TOTALE VERKOOP

 

Omwille van gezondheidsproblemen dient Roger afscheid te nemen van zijn volledige kolonie. Na zeer strenge selectie, biedt hij nog slechts 52 duiven aan, stuk voor stuk duiven waar Roger het volste vertrouwen in heeft, inclusief zijn 6enationale asduif fond jaarlingen van afgelopen jaar, vergezeld van beide ouders!

 

Stamopbouw

Roger Keynen begon zijn duivenloopbaan via vrienden in 1980. Eerst op de snelheid en kleine halve fond, om later om te schakelen naar de grote halve fond, fond en zware fond. In de beginjaren waren het vooral duiven van Maurice Voets en K. Schellens waarmee hij wekelijks triomfeerde. Later kwam er nog extra kwaliteit op de hokken via Van Hove-Uytterhoeven, Marcel Aelbrecht via Mermans, G. Van Hassel en Walter Roziers.

 

Weduwschap met doffers

Roger kweekte met 18 kweekkoppels een 1ste, 2de en 3de ronde jonge duiven. De eerste ronde werd helemaal opgeleerd en gespeeld tot volwaardige vliegduiven, terwijl de tweede en derde ronde enkel ervaring moest opdoen op de kortere vluchten. De jongen werden verduisterd van maart tot einde mei, maar nadien niet meer bijgelicht.

Voor de jonge duiven begon het opleren met enkele lapbeurten van kortbij, nadien richting Vilvoorde en zo naar Quiévrain. De oude duiven startten op ongeveer 20km, dan 2x Vilvoorde en naar Quiévrain.

Bij de oude en jaarse duiven werd enkel met doffers gespeeld op traditioneel weduwschap met een thuisblijvende duivin, vandaar dat er slechts een 13tal duivinnen de selectie voor verkoop hebben doorstaan.

 

Voeding en supplementen

Bij de vliegploeg gebruikte Roger doorgaans een lichte Vandenabeele-mengeling en naar de vluchten toe werd opgevoederd met Weduwschap van Beyers. Dierenarts Kristof Mortelmans kreeg de eer deze topkolonie te begeleiden en voorzag ook in de supplementen: vooral Hepatoveto en vitaminen en bij de inkorving gele druppels. Bij de aanvang van het seizoen een 5-daagse kuur met ronidazole en nadien een vijftal dagen Soludox om te koppen zuiver te zetten. Dit laatste werd ook doorgaans midden in het seizoen nog eens herhaald. Zijn droge tuinhokken met Boomse pannen waren volgens Roger van groot belang voor de basisgezondheid.

 

Resultaten en referenties

Jammer genoeg was Roger omwille van gezondheidsperikelen niet meer in de mogelijkheid om de individuele prestaties van de duiven op te lijsten. De gedreven bieders en kopers kunnen deze uiteraard wel terugvinden. In grote lijnen werden volgende belangrijke overwinningen geboekt in de laatste jaren:

1ste prov Lourdes

1ste prov Perpignan

1ste prov Bourges jaarse

1ste prov Bourges oude

1ste prov Limoges jaarse

1ste prov Tulle jaarse

6de nat asduif 2022 fond jaarse

Meerdere tweede, derde en andere vroege prijzen bij de nationale top 10!

 

De 6330401/05 won 3e provinciaal en 6de nationaal Bourges. Roger had kandidaat kopers, maar ging hier niet op in. Hij plaatste hem op het kweekhok met het verwachtte resultaat: deze klepper werd de absolute stamvader en bracht meerdere topvliegers voort. Hij werd vader van oa een 1e zonaal en grootvader van de 2e nationaal Bourges. Deze lijn is nog steeds aanwezig.

 

Meerdere liefhebbers lukten ook reeds met de duiven van Roger. En zeker niet de minste: zo had Van Hove-Uytterhoeven met “Miss Sharapova” 6294249/09 de moeder van de 1ste nationaal Valence te pakken, ook de grootmoeder van de 1ste nationaal Limoges en gaf meerdere kampioenenduiven! Verder lukten ook Etienne Everaert, Mario Vincke (NL) en Walter Roziers met duiven van bij Roger Keynen.

 

 

roger-keynen.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven