Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Roofvogels, de nachtmerrie van duivenmelkers - Update

Geplaatst op 05/04/2020, Auteur: Pitts


We krijgen op onze Facebook Community van Pitts.be en op onze redactie regelmatig meldingen van aanvallen van roofvogels.

Facebook Pagina Pitts.be https://www.facebook.com/groups/670222756433361/

Opgelet: hieronder kan u ook enkele expliciete foto's terugvinden !

 

Update 4/04

mijn duiven worden  aangevallen door slechtvalken en die  hun prooi meenemen naar hun broedplek (watertoren in baasrode) 
Ben er tot nu toe nog maar 12 kwijt
Is de natuur zeggen de mannen van natuurpunt .

Gustaaf

roofvogel-0204.jpg | Pitts

Update 2/04

Het zoveelste slachtoffer van de sperwer 2 minuten na het loslaten v/d duiven gisteren.
Wat zal het worden als de slechtvalken in de kerktoren van Haacht jongen hebben en als ze dan op jacht gaan naar jonge duiven als voedsel.

Frsn Wouters Wouters
Tremelo

20200331_201738.jpg | Pitts
20200331_201658.jpg | Pitts

Update 1/04

twee slachtoffers van roofvogels.

Luc Van Coppenolle
Kruisem 

20200324_153615.jpg | Pitts

Update 31/03

vorige dinsdag hadden mijn jonge duiven getraind in een groepje van 20.
Toen ze op de nok van ons tuinhuis landden werd 1 duif onverwachts aangevallen door een vrouwelijke sperwer.
De sperwer sleurde de jonge duif mee tot op de grond. Gelukkig hadden wij de aanval gezien en liep ik al schreeuwend naar de sperwer toe. Deze reageerde door de duif los te laten en zo kon de duif aan de dood ontsnappen.
De duif was op de rug gekwetst en bloedde. Ze kon nog juist het duivenhok veilig bereiken. Ik heb de wonde ontsmet en de duif voor een week afgezonderd om te herstellen.
Mijn duiven en ook deze van mijn gebuur (eveneens duivenmelker) hebben geregeld last van aanvallen door zowel slechtvalken als sperwers. Ook de havik wordt in de buurt geregeld gespot. Het is een pest aan het worden door de hoeveelheid aan roofvogels die geregeld onze mooie duifjes aanvallen en soms in de lucht meesleuren. 


Kubben Jean
wonende in Overijse

roofvogel.jpg | Pitts

Update 30/03

déjà le troisième jeune attrapé + 1 vieux blessé ces 15 derniers jours .

olivier Hannart
7180 Seneffe

rogier-duif-roofvogel.jpg | Pitts

Update 27/03

Ik heb eergisteren en gisteren weer een aanval van een roofvogel gehad tijdens het uitvliegen van mijn duiven.
Al voor de 5 de keer.
Er zijn hier nog veel duivenmelkers in de buurt die er last van hebben.

Rogier Ingels
Laarne 9270 

img-20200318-wa0000.jpg | Pitts
img-20200318-wa0001.jpg | Pitts

Update 25/03

vorige week aanval gehad van een roofvogel bij van hecke - van hecke uit Zwalm.

img_5161.jpg | Pitts
img_5162.jpg | Pitts

Upate 23/03

Daarnet heb ik een 3-jaarse duivin opgehaald die gelukkig door dierenvrienden in de tuin werd opgeraapt op 10 km van het hok.

Op de foto's is duidelijk te zien dat het gaat om een aanval van de roofvogel.

De achtervleugel is volledig weg en de zwelling op de vleugel is het gevolg van de impact van de aanval. Gelukkig heeft deze duivin deze aanval van de moordenaars overleefd! Het gaat hier dus niet om een traag jong, maar om een oude duivin in volle voorbereiding op het hopelijk komende seizoen.

Voor de middag werden de duivinnen thuis los gelaten en iets later, nog voor de middag zat de duif reeds in de tuin bij deze mensen. Gelukkig hebben ze de duivin iets later kunnen vangen, waarvoor oprechte dank.

Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen voor Natuurpunt terecht wordt gewezen? Gisteren heb ik een sperwer en een havik op bezoek gehad en zodra ik buiten kom zie ik steeds ergens wel een buizerd hangen!

Steven Noël
Gijzegem

img_5163.jpg | Pitts
img_5164.jpg | Pitts

Jan Vanermen uit Gent is deze winter reeds 10 volwassen duiven kwijtgeraakt door de roofvogels, vermoedelijk (ook) door een koppel slechtvalken  die uitgezet werden op 150 m van zijn duivenhok (op het Virginie Lovelinggebouw aan het Sint-Pieterstation te Gent ).

Klik hier voor Roofvogel getuigenis met video's

 

261043-roofvogels-thumbm1.jpg | Pitts

Actueel Probleem: Roofvogels

Een heel actueel probleem bij de duivenmelkers zijn de roofvogels die met regelmaat tussen hun kolonie duiven duiken.

Jonge duiven die net het luchtruim verkennen, maar ook oude ervaren duiven vallen regelmatig ten prooi aan de roofvogel. 

 

Het is zo dat in de lente ieder jaar deze problematiek voor de duivenliefhebbers de kop op steekt.

Duivenmelkers die dicht bij bosrijk gebied wonen, klagen steen en been, omdat op dit ogenblik de jonge duifjes hun eerste stappen in de buitenwereld zetten.

Duivenhouders, waar de roofvogels al een 10-tal jonge duiven hebben gedood rond het hok, zijn zeker geen uitzondering. De grote boosdoeners zijn de sperwer, de slechtvalk, de havik, ….  Waar deze vleeseters vroeger in natuurgebieden en bossen leefden en op jacht gingen, ver van de bewoning, heeft hun habitat zich nu (noodgedwongen door voedselgebrek in de bossen ?) uitgebreid tot de woonkernen en steden. Sperwers leven nu in stadsparken ; slechtvalken nestelen op kerktorens en appartementsgebouwen.

Duivenmelkers en natuurbeschermers staan lijnrecht tegenover mekaar. Zo vangt het natuurhulpcentrum (Opglabbeek) ieder jaar heel wat gekwetste of verzwakte roofvogels op.  Tijdens hun revalidatie verorberen deze gasten honderden muizen, kuikentjes, duiven, …. Dit zijn vaak diertjes die speciaal worden gekweekt, om te dienen als prooi voor de rovers. 
Na hun herstel worden de roofvogels weer uitgezet in de natuur. Deze dieren zijn eraan gewend dat hun voedsel wordt verstrekt door mensen en blijven dan ook vaak in de omgeving van woongebieden rondvliegen. Tot groot ongenoegen van de duivenliefhebbers die in de buurt wonen. "We kunnen amper nog duiven uitlaten, onze duiven vallen ten prooi aan de constante aanvallen van o.a. de roofvogels die Natuurhulpcentrum uitzet”.

Het fabeltje dat roofvogels voor de natuurlijke selectie zorgen door enkel zieke, oude, zwakke prooien op te ruimen, geldt in onze ogen al lang niet meer. Ongetwijfeld zijn er al heel wat liefhebbers zo gedemotiveerd geraakt dat ze de duivenmelkerskiel aan de haak hingen". 

Wie ooit bvb een sperwer een prooiduifje heeft zien afslachten, zal getuigen dat dit zéér brutaal schouwspel is. Het slachtoffer wordt vaak reeds opengereten, terwijl het nog leeft ……

 

Afschrikmiddelen

In feite is zelfs het afschrikken van roofvogels, door middel van allerlei hulpmiddelen, niet toegelaten. “In het kader van het vrijwaren van de natuurlijke habitat der vlaamse vogelpopulatie is het verboden om roofvogels te verjagen uit hun territorium.” Enkel de aanwezigheid rond het hok van de liefhebber is in feite toegestaan als afschrikmiddel.

Sommige liefhebbers proberen dan toch allerlei afschrikmiddelen om de roofvogel ver van hun hok te houden.
Zo zetten sommige liefhebbers een vogelverschrikker aan het hok, andere proberen dan weer de roofvogel met een spiegel, spiegelbol of lichtflits te verjagen. Nog andere liefhebbers zweren dan weer bij aan afspeelbandje met het geluid van een Oehoe, de natuurlijke vijand van de roofvogel. En zo zijn er nog tal van (effectieve, maar soms ook lachwekkende) afschrikmiddelen. 

Wie een afdoende oplossing heeft voor het probleem van de roofvogels, mag gerust reageren en misschien kunnen er andere liefhebbers mee geholpen worden.

 

sperwer.jpg | Pitts

Reacties

REAGEREN KAN als U aangemeld bent en over een Facebook-account beschikt gewoon door commenaar te posten !

REAGEREN KAN ook door uw bericht te bezorgen via info@pitts.be !

 

20200308_091626.jpg | Pitts

Wíj staan machteloos tegen die monsters die onze mooie lieve duiven aanvallen en wij kunnen er niets aan doen!!
en hoe kunnen wij die Roofvogel plaag  bestrijden!? 

 

20200308_111753.jpg | Pitts

Voor den 7de maal bezoek gehad van de sperwer....dat is de natuur zeggen dan!!!

Er zijn er teveel !!!!!!!!!

Marja W

 

258265-dsc_0051-thumbxs.jpg | Pitts

Duif aangevallen door roofvogel, Greifvogelabwehr spray biedt een oplossing!

De spray kan rechtstreeks op de duif worden aangebracht.

U kunt eenvoudig, bij voorkeur op de vleugels of op de staart de spray aanbrengen.
2 bollen / ogen in bovenaanzicht is vaak effectief als afschrikmiddel.

De kleur, onbekend in het wild, kan een afschrikwekkende en irriterende werking hebben op roofvogels en kan geen verdere verliezen tot gevolg hebben.

Meer info: https://shop.pitts.be/nl-BE/duiven-1/duivenbenodigdheden-12/preventie-18/greifvogelabwehr-spray-200ml-784/

 

KBDB-dossier:

Met de problematiek rond de roofvogels kunnen we melden dat De Nationale voorzitter KBDB Bodengien Pascal in contact is met de voorzitter van Natuurpunt Dhr Gerald Driessens!

Wij als KBDB zijn daar zeer bezorgd over en zullen daar constructief aan werken en op de gepaste manier over communiceren !

Wij vragen vooral via onze gepaste weg :

Strijdduivenaanval@outlook.com of KBDB.Nationaal bewijsmateriaal met foto’s door te sturen zodanig dat wij dit aan ons dossier kunnen toevoegen !
(Bewijsmateriaal: een gedateerde foto of foto met document met datum bij het slachtoffer, gegevens duif)

Wij vragen beleefd rustig te blijven en geen ongepaste uitspraken te doen via social media !!

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven