Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Rykx Kristin: Er zit nog meer moois aan te komen

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Mix met duifjes van Johny Jonckers, Jos en Jules Engles en Gaby Vandenabeele zorgen voor de doorbraak

 

In Donk, een deelgemeente van Herk-De-Stad, zijn Kristin Rykx en Rob Loomans al enkele seizoenen aan een gestage klim richting top van het nationale halve fond gebeuren bezig. De nationale zege op Argenton van 2014 zal meer dan waarschijnlijk niet het laatste exploot van de tandem blijven. De vaders van zowel Kristin als Rob waren fervente liefhebbers. In 2009 besluit Rob, die in een ver verleden al eens duivenmelker was geweest, om de draad weer op te nemen. Als eerbetoon aan haar overleden vader Roger werd onder de naam Kristin Rykx een nieuwe start genomen. Helaas, het werd zeker geen vliegende start. Met een samenraapsel van her en der verkregen duiven vlotte het voor geen meter. Er volgde een tabula rasa op de hokken en in 2012 werd er bij Johny en Yves Jonckers (Drieslinter) aangeklopt.


In 2012 kloppen Kristin Rykx en Rob Loomans aan bij Johny Jonckers. De resultaten volgen meteen!

Een nieuwe doorstart

Johny Jonckers was in 2011 nationaal kampioen KBDB op de zware halve fond geworden. Ook de derde plaats bij de jaarduiven en de zesde nationale asduif gingen naar het tophok uit Drieslinter. In het najaar van 2012 en kochten Kristen en Rob bij Jonckers de eieren van de weduwnaars die aan de kweekduivinnen waren gekoppeld. Dat bleek een regelrecht schot in de roos te zijn. Ondertussen is het zo dat het duivenbestand momenteel voor zeker 90% uit Jonckers duiven bestaat. Tel daar ook nog de begeleiding bij die de tandem er gratis bovenop kreeg en het zal dus geen verwondering wekken dat er tegenwoordig op een hoog niveau gepresteerd wordt. Een kleine greep uit recente uitslagen maken dat meteen duidelijk. Chateauroux (306 duiven): 1-2-4-6-8-21-36-48-85-92-100-102(12/14). Reims (146 duiven): 1-5-7-22-32-35 en daarmee tevens snelste van Limburg van 4580 duiven. Sourdun (332 duiven): 1-6-8-9-11-12-13-15-16-17-20-21-enz. (32/45). Argenton (245 duiven): 2-3-5-6-7-8-10-12-32-57 (11/14).

Een harde klap

Net toen alles op wieltjes leek te lopen kreeg het koppel een harde klap te verwerken. Eind 2014 is Maurice, de vader van Rob, overleden. De kwekers waren bij pa ondergebracht en ook de eerste ronde jongen werden daar gespeeld. De tweede en derde reeks verhuisden wel richting Donk. En ook daar kwam vader heel regelmatig een handje toesteken bij de verzorging. Naast de emotionele pijn omwille van het verlies ontstaan er nu ook praktische problemen. Een vriend wordt bereid gevonden om de duiven van pa tijdelijk op te vangen. Maar logistiek valt het voor Kristin en Rob nog moeilijk te belopen. Noodgedwongen moeten er een zestigtal duiven in de verkoop gebracht worden. Het uitsorteren bleek zelfs voor hun mentor Johny Jonckers een moeilijk te klaren klus. Logisch ook als je ziet wat voor een kwaliteit hier uiteindelijk op de verkoopstafel is beland.


De kwekers waren bij Rob's vader gestationeerd. Door het overlijden van Maurice moeten deze duifjes nu richting Donk verhuizen.

Jonckers Johny, Jos en Jules Engels en Gaby Vandenabeele

In de stambomen van de duifjes zie je de drie bloedlijnen die het hok Jonckers tot aan de top van het nationale halve fond gebeuren gebracht hebben. Vooreerst Zabel, een zoon van de stamvader van het hok de ‘Schoon Vooruit’. Zabel zou zich tot een superkweker ontpoppen. Gekoppeld aan Beauty, een halfzus van olympiade duif Marieke, van Jos en Jules Engels (Putte) zorgde het paar voor een hele resem topduiven zoals ondermeer: Clif die 3de nat. Bourges van 12394duiven vloog. Een broer van Clif werd vader van Fado (6de nat KBDB asduif zware halve fond '11). Een halfbroer van het al eerder geciteerde Marieke van de gebroeders Engels is Littel Joe. Hij zorgde voor een hele rij van supervliegers en kwekers. Nog een topkweker is de 09/801  die 1ste West-Europese asduif zware halve fond in 2011 werd. Ook afstammelingen van Messi in de stambomen. De beste vliegduif ooit bij Jonckers. Een derde steunpilaar van het hok is ook hier de quasi onvermijdelijke Gaby Vandenabeele. Met afstammelingen uit diens wereldberoemde bloedlijnen. Bliksem, Kolonel, Gaby, Jonge Bliksem, Dirk, Wittenbuik, Rudy, Neptunuske en één van de huidige topkweeksters op het hok Jana. Absolute topklasse dus!

 

 

De veiling is gestart op 17/10/2016 en zal eindigen op woensdag 26/10/2016 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min.
Kijkdag in Heusden-Zolder op zondag 23 oktober 2016 van 10-13u.  
Klik hier om naar de veiling te gaan 

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven