Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Satelliethok van Twan Bongers onder de hamer

Geplaatst op 01/12/2016, Auteur: Superuser


Uwe Späth: Totale verkoop satelliethok van Twan Bongers

 

De Duitse liefhebber Uwe Späth (Bexbach) kampt met een zeer ernstige longaandoening en moet nu op dokters advies onmiddellijk stoppen met de duivensport. Om te begrijpen welke duiven de hokken bevolken moeten we even terug in de tijd. Rond de eeuwwisseling besluit Twan Bongers uit Odiliapeel om zich te gaan toeleggen op het lange afstandswerk. Hij begint de uitslagen te bestuderen en komt tot de slotsom dat hij duiven van Jan Aarden en Jan Van Wanrooy moet in huis halen om zich met succes te kunnen meten met de specialisten van het zware fondspel.

Daarvoor klopt hij ondermeer aan bij Cor de Heide (Made) en de Gebroeders Saya (Maastricht). En succes blijft inderdaad ook niet lang uit. Na eerst enkele jaren kweken wint hij reeds in 2005 de 1ste prijs Internationaal Perpignan met zijn NL02-0260950 Kimlynn. Daarna volgen er nog een hele reeks van topresultaten. In het voorjaar van 2011 moest ook Twan op doktersadvies echter zijn complete hokbestand verkopen. Al de beste vliegers en kwekers werden verkocht. Maar er werd besloten om met een omvangrijke groep van onervaren duifjes toch nog één seizoen door te gaan. Op Barcelona en Perpignan werden er telkens bijna 150 duiven ingekorfd. De resultaten waren verbluffend. Enorme prijspercentages en indrukwekkende  cijfers van prijzen per tiental.

Omdat spelen met de duiven voor Twan op gezondheidsvlak niet meer verantwoord was ging hij op zoek naar collega duivenliefhebbers, dit zowel in binnen- als in buitenland, die enkel met zijn duiven aan de wedstrijden zouden deelnemen. Eén van die satelliethokken werd het hok van Uwe Späth. De kwekers bleven wel steeds bij Twan waar hokverzorgers de jongen kweekten om hun bijhokken van duiven te voorzien.

Uiteraard zul je in de stambomen van de hier aangeboden duifjes dus vaak de al eerder geciteerde bloedlijnen van Aarden, Van Wanrooy en Saya zien opduiken. Inclusief afstammelingen van de internationale Perpignan winnares Kimlynn. Nog een zeer belangrijke pion op het kweekhok is ondertussen ook Jelle Jellema uit Steggerda geworden. Een liefhebber die de laatste jaren, en dat in de heel verre achtervlucht, enorme prestaties neerzet op de internationale zware fondvluchten. Tussen 2005 en 2009 verhuisden een vijftigtalduifjes van deze topliefhebber richting kweekhokken van Twan Bongers. Vandaar dus ook ondermeer afstammelingen van toppers zoals: Saffier, Nice boy, Little Thin, Wet Girl, White feather en Eifel. Een veiling die de liefhebbers van het ultrazware werk ongetwijfeld zal weten te bekoren.

 

Kijkdag in Heusden-Zolder op zondag 4 december van 10-13uur

 

De veiling eindigt op woensdag 7/11/2016 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven