Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Standbeeld voor de duif in Lier: wachten is de boodschap

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


'De gilde ‘Heren van Lier’, opgericht in 1973, gaat ijveren om een standbeeld op de Grote Markt van Lier te krijgen. Het standbeeld moet het historisch en toeristische belang van de duif voor de stad Lier, bekend om zijn duivenmarkt, in de verf zetten.Jody Nys, verantwoordelijke duivencommissie: “Dit jaar hebben we eerst gesprekken gehad met verschillende kunstenaars. Het grote probleem was het prijskaartje. De meeste offertes voor een bronzen standbeeld komen uit boven de 20 000 euro. We moeten nu nog een aantal kunstacademici aanschrijven en onze ideeën voorleggen. Het zal een grote uitdaging zijn om de centjes hiervoor bijeen te krijgen. Het standbeeld zal dus nog niet voor morgen zijn, maar we hebben ook al de toelating van het stadsbestuur... Het gaat dus de goede kant op weliswaar, zeer langzaam...”


Belang
Het project zit in zijn eerste fase. De gilde richt zich op de Pallieteriaanse geest en de culturele waarde van haar stad Lierke Plezierke. Pallieter, naar het personage uit de gelijknamige roman van Felix Timmermans, was een levensgenieter. 
Lier staat bij melkers vooral bekend om zijn duivenmarkt, de grootste in zijn soort in Europa, zo zeggen de Lierenaars. Het internationaal gebeuren op zondagvoormiddag lokt in ieder geval duivenliefhebbers van binnen- en buitenland. De duivenmarkt zit verankerd in de geschiedenis van Lier en daarom ijveren de ‘Heren van Lier’ voor een standbeeld op de Grote Markt, de centrale plaats waar de duivenmarkt iedere zondag (vanaf 10 januari tot en met 17 april) plaatsvindt. Jody Nys: “Dit standbeeld moet het historisch en toeristische belang van de duif voor de stad Lier in de verf zetten. Maar het zal allicht toch nog niet voor morgen zijn.”

 

 

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven