Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Stefan Wutzmann (Sickte-Braunschweig, De): Belgische toprassen & top-stamvader 6e Duitse asduif all-round

Geplaatst op 29/12/2016, Auteur: Pitts / Davy


Stefan Wutzmann (Sickte-Braunschweig, De): Belgische toprassen & top-stamvader 6e Duitse asduif all-round

     

Kijkdag in Heusden-Zolder op maandag 26 december van 10-13 uur

     

De kolonie van Stefan Wutzmann is de voortzetting van de vroegere combinatie Horst & Stefan Wutzmann, een tandem van Stefan en zijn grootvader Horst.

 

Klik hier voor de veiling op Pitts.be van 26/12/2016 - 4/01/2017

     

wutzmann-11.jpg | Pitts

In de jaren ‘80 werd door grootvader Horst Wutzmann grote successen behaald met de bekende belgische rassen van Houben, Desmedt-Mathijs en Grondelaers op het hok.

Kleinzoon Stefan, 42 jaar oud, getrouwd in 2010 met ondertussen 2 kinderen (van 4 en 1 jaar) woon in Sickte, vlakbij de bekendere steden Braunschweig, Wolfsburg (waar de Volkswagen-autos komen vandaan) en Wolfenbüttel (waar de Jägermeister-liqueur komt vandaan).

Hij is sinds 1988 actief in duivensport, vele jaren dus samen met grootvader Horst (87 jaar en duivenmelker sinds 1946), maar door ziekte (dementie) heeft zijn opa zich de laatste jaren meer en meer teruggetrokken van de sport. Sinds 2016 speelt Stefan nu alleen maar onder zijn eigen naam.

Stefaan heeft 2 jaar lang een avondcursus gedaan om de Nederlandse taal te studeren, niet voor werk, puur en alleen maar voor de duivensport, als je veel in een vreemd land komt met name de bakermat van de duivensport, is het een beleefdheid (een beetje) de taal te kunnen spreken.

Hij is ook voorzitter van zijn vereniging en ook bestuurslid in clubverband, de transportvereniging en het regioverbond.

Er wordt voornamelijk met de duivinnen gespeeld, maar de uitblinkers komen vaak ook vanuit de doffers (1e prijzen, 6e nationale AS-doffer 2008)

Van 2006 - 2016

  • 6x 1e algemene kampioen in de vereniging,
  • 10x 1e kampioen met duivinnen in de vereniging,
  • 10x AS-duivin in de vereniging,
  • 28x 1e prijs
  • bovenop ook vele klasseringen in transport-vereniging, Regio-verbond etc.

Rassen

De beste oude duivin en de 1e prijsvlieger bij de jongen zijn volle zussen (beide kleinkinderen van de 'Oude Cools'-duivin van 2003). Gekruist met eigen Oude Soort en Figo-Lijn van Reynaert). "Ik heb de 'Oude Cools' nog, maar de oude dame legt natuurlijk niet meer."

De 'Oude Cools' is de eerste duif, die Stefan bij Rik Cools (Ruiselede) heeft gehaald. Maar nadien zijn er nog enkele gevolgd....

Andere "rassen" op de hokken: de eigen (opa's) oude soort (kruisingen Houben, Desmet, Horeman), Rik Cools, Vervoort (kleinkinderen 'Fieneke 5000'), Chris Debacker, Vanoppen-Luyten (o.a. zoon 'Pacco'), Reynaert (Figo-Lijn) en ook van goede melkers uit de buurt.

Patrick Vanoppen en Carlo Luyten heeft Stefan in 2011 door een verdwaalde en aangemelde duif leren kennen. Een duif van hun, gelost in zuid Frankrijk is bij hem binnengelopen. Hij heeft die duif terugbezorgd, een jaar later heeft ze de 6e nationaal gevlogen en is daarna naar de kweekhok verhuisd. Een dochter van haar heeft zich in 2016 in de top-10 op een nationale vlucht geklasseerd.

Uit duiven van Dieckmann (origine Koopman) werd de huidige vaandeldrager van het hok Wutzmann geboren. De 07288-06-152 werd in 2008 de 6e Duitse asduif all-round, De lijn van deze topduif vinden wij terug bij heel wat van de huidige prestatieduiven in Sickte.

Spel

Stefan speelt het totale weduwschap, waarbij zowel alle duivinnen, als duivers aan de wedstrijden deelnemen. De duivinnen komen na hun training binnen op het vlieghok, maar verhuizen tijdens de training van hun partners opnieuw naar hun verblijf in de aangrenzende voliëre, zodat de duivers op hetzelfde hok kunnen binnenkomen.

"We spelen hier de oostenlijn, we lossen de duiven meestal in Polen (tot 270 km in Duitsland), we starten de prijsvluchten met 150 km en gaan bijna iedere week iets verder tot 630km, de duiven moeten meestal vechten tegen de west- / of zuidwest wind. Dus iedere week hard werk voor die duiven."

Enkele uitschieters van dit seizoen: 1x eerste prijs oude duiven tegen 227 duiven (3e/1.184, 4e/1.643), beste oude duivin in de vereniging (3e in de Transport-vereniging) 1x eerste prijs bij de jongen tegen 880 duiven (7e/5.436 duiven, 11e/7.064).

Door het veeleisende beroepsleven en doordat Stefan nu noodgedwongen alleen zijn duivenhok moet runnen, dient het kweekhok ingekrompen te worden.

Zo werden de voorbije jaren reeds een gedeelte van de jonge duiven verkocht (o.a. op de voorjaarsbeurs in Houten). Kopers uit alle windstreken bewijzen de topkwaliteit op de hokken van Stefan Wutzmann.

Referenties

Zo kochten Tanja & Heinz Helbing een jonge duivin uit de stamvader 06-152, welk zich ontpopte tot een superkweekster die meerdere asduiven en winnaars in groot verband voortbracht. Deze duivin werd door Stefan teruggekocht om de lijn van de stamvader voort te zetten op de eigen hokken te Sickte.

Daniël Hagen kocht een jonge duivin in 2016 welke op 4 vluchten (170-350 km), 3 x per 20-tal vloog en asduif was in hun samenspel.

Cliff Stewart uit N-Ierland, kocht tijdens zijn bezoek in 2015 aan de beurs in Houten, 4 jonge duiven van Stefan Wutzmann, waarvan er 3 super presteerden, met kopprijzen tegen 1000-den duiven !

Uit dezelfde kweekduiven biedt Stefan Wutzmann nu 20-tal jonge duiven aan, samen met enkele jonge bewezen kweekduiven, met schitterende origine.

De veiling eindigt op woensdag 4/01/2017 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min.


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven