Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Stijn Wijffels (Gullegem/Hulste)

Geplaatst op 16/10/2021, Auteur: Pitts


Het duivenverhaal ten huize Wijffels begint al van lang voor Stijn (30) geboren was; vroeger speelde peter Lucien Wijffels met de duiven, net als zijn broer Gerard Wijffels en zijn nonkel Jules Sintobin. Vooral deze laatste boekte in die tijd grootse successen.

Vader Guy Wijffels speelde reeds van jongs af aan samen met Lucien op de snelheid. Later sprong ook Stefanie, de zus van Stijn, op de kar en met hun drieën speelden ze de pannen van het dak op de snelheid, noem het maar gerust snelheidsspecialisten! Ook Stijn begon zich meer en meer bezig te houden met de duiven en speelde een tijd samen met zijn zus in tandem, tot zij ging studeren en jammer genoeg minder tijd had voor de duiven. Toen werd het voor het eerst ‘Stijn Wijffels’ alleen, weliswaar met de hulp van vader Guy. De snelheidsvluchten maakten stilaan plaats voor de halve fond en fondvluchten. Er werden duiven bijgehaald voor die afstanden, er werd gekweekt en getest, mét mooie resultaten!

 

Drukke slagerij

Toen Stijn en zijn echtgenote hun zinnen zetten op een slagerij, werd er gerenoveerd en verbouwd en de duiven moesten wijken voor zijn beroep als zelfstandig slager. Vader kon aanvankelijk de duiven nog alleen de baas, maar hoe beter de slagerij begon te draaien, hoe meer uren ook hij klopte tot er amper nog tijd overbleef voor de verzorging van de duiven. Er werd ternauwernood een klein zolderhokje getimmerd aan de slagerij in Hulste en Stijn speelde hier onder de naam van zijn kinderen Lucie en Tuur Wijffels. Lucie heeft het ook in haar bloed: helpen eten en drinken geven en duiven in de hand nemen is haar geliefkoosde bezigheid. Omdat de oude duiven nog in Gullegem aan de ouderlijke woonst zaten, werd er uiteindelijk beslist om enkel met jonge duiven verder te gaan op het hok in Hulste.

stijn-wijfels.jpg | Pitts

Rassen

Voor de snelheid en kleine halve fond bestaat de basis uit duiven van Willy Desmet (Moorsele) en Luc Deprez (Ingelmunster). Voor de halve fond werden duiven bijgehaald van Luc Christiaans (Ooigem) en het kruin van de MGPP One Loft Race. De allroundduiven van niemand minder dan Marc De Cock en Kurt Platteeuw vervolledigen deze basis.

 

Systeem en medisch luik

De oude duiven verblijven in Gullegem op tuinhokken, waarbij elk hok voorzien is van een open volière. Eind november, begin december worden de kweekduiven gekoppeld en de jonge duiven verhuizen naar het zolderhok in Hulste. Tot nu toe werden de jonge duiven niet of nauwelijks verduisterd, noch bijgelicht. Ze werden steeds gespeeld op de schuifdeur. Het opleren gebeurt eerst naar Kuurne (2 keer) daarna naar Gullegem (alle dagen met mooi weer), dan naar Moeskroen en dan gaan ze in de grote mand. Volgens Stijn blijkt het lappen met NO-wind heus niet zo slecht, gezien de geringe verliezen. Ze krijgen doorgaans een vluchtmengeling met gele en rode cribsmais, à rato van 30gr/duif per dag. Verder worden geregeld natuurlijke producten gebruikt zoals biergist, lookolie, appelazijn, kurkuma met zwarte peper, suikersiropen…

De dierenarts wordt ingeschakeld voor de verplichte inentingen en verder enkel als er iets niet pluis is met één of meerdere duiven.

hokken.jpg | Pitts

Verkoop van alle oude duiven + zomerjongen 2021

In de veiling die Pitts organiseert, brengt Stijn Wijffels ALLE oude duiven in verkoop. De duiven die dit jaar werden aangekocht zullen het nieuwe (kleine) kweekhok vormen om in de toekomst de eer in Hulste en Gullegem te verdedigen. Deze nieuwe aanwinsten werden reeds voorgekoppeld en mochten een ronde zomerjongen grootbrengen, die ook meteen in deze veiling worden aangeboden!

Dankwoord Marc De Cock (Temse)

 

Beste Stijn,

bij deze wens ik U te danken voor de eerlijke bediening.

"Double Remco", door mij gekweekt en gespeeld , behaalde titel van 4e nationale asduif op de fond in 2019.

Zijn vader bekwam ik van U waarvoor mijn oprechte dank

Ik wens U nog veel duivensucces en een geslaagde verkoop

 

Sportieve groeten,

Marc De Cock

schermafbeelding-2021-10-12-om-111409.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven