Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Team Debo (Vichte) raast ongenadig door duivenland!

Geplaatst op 10/12/2021, Auteur: Pitts


We moeten eerlijk bekennen: geen mens die nadoet wat Geert Declercq uit Vichte de voorbije jaren presteerde... Na lange tijd zonder duiven, nam hij begin 2019 een herstart, schoot meteen naar de absolute top en bewees zwart op wit dat investeren in het beste van het beste zeker de moeite waard is! In deze verkoping brengt Team Debo in primeur én exclusief bij Pitts een ongeziene groep duiven onder de veilinghamer.

 

Historiek

Geert kreeg reeds in zijn jeugdjaren de duivenmicrobe te pakken bij zijn vader en zijn buren André en Jozef Verheye uit Waregem. Vanaf 1986 speelde deze inmiddels 57-jarige immo-makelaar een vijftal jaar zelfstandig op de snelheid en halve fond. Ook toen bewees Geert reeds wat van duiven te kennen: vrijwel onmiddellijk werd de 2e nationale Asduif behaald en werd hij 1e kampioen WVJB. Daarbovenop sierden al snel meerdere provinciale overwinningen en nationale top-10 noteringen zijn palmares. Omwille van een echtscheiding toen, werd de duivenkiel noodgedwongen opgeborgen. In 2019 werd in februari/maart herstart met late jongen en jongen uit aangekochte duiven op veilingsites. Het succesverhaal dat hierop volgde, daar kan menig liefhebber alleen maar van dromen...  

 

Hokbestand

Zo’n 25-tal kweekkoppels worden rond 23 november gekoppeld. De 1e leg hiervan wordt jaarlijks integraal verkocht. De weduwnaars worden 14 dagen later gekoppeld zodat ze mee zijn met de 2e leg en deze wordt behouden. “Aangezien ook onze weduwnaars gekoppeld worden aan een kweekduif worden daarvan 2 jongen gekweekt. Wij hebben een 25-tal koppels om de eieren van onze kweekduiven onder te verleggen. Verder wordt er ook gewerkt met 6 kweekboxen. Onze zomerjongen komen enkel uit deze boxen. De beste kweekduivers krijgen gedurende het jaar meerdere vrouwelijke partners en de meesten hiervan worden uitgelaten maar ook een 2-tal ronden worden in de volières gehouden. Zo worden uiteindelijk een 200-tal jongen buiten gelaten.” aldus Geert.

 

Heldere kijk op systeem en hokken

De jonge duiven worden verduisterd vanaf +/- 10 maart, van 18u tot 8u. Eind juni worden ze dan bijgelicht van 5u ‘s morgens tot 22u30. Ze mogen aanvankelijk vrij samen op de hokken en 2 weken voor de Nationale vlucht vanuit Bourges worden de geslachten gescheiden en komen ze op de schuifdeur. Geert: “Vroeger werden de jongen heel veel gespeeld maar ervaring leert me dat ze het jaar daarop minder presteren. Ge kunt jongen ook ‘opbranden’... Nu staat alles in het kader van het spel met oude duiven en gaan de jongen enkel mee om ervaring op te doen. Het spel met jongen is ook verre van leuk, het is altijd wel iets: adeno, rota, herpes, one eye cold en noem maar op...”

 

Alle oude en jaarse vliegduiven doen aan winterkweek en worden nooit verduisterd en ook niet bijgelicht. Wel worden ze voor het seizoen tijdens het opleren nog eens 5 dagen gekoppeld. Geert merkt op dat zonder winterkweek de duiven niet genoeg ‘bakvast’ zijn.

Momenteel zitten zo’n 50 weduwnaars en 50 duivinnen klaar om zich volgend jaar te bewijzen. Dit is een relatief groot aantal omdat alle jongen van de 4e ronde volgend jaar verder getest zullen worden. De oude en jaarse vliegers worden allen gespeeld op weduwschap met thuisblijvende partners: “Als ik mij haast om naar huis te komen en het kot is leeg, dan zal ik me de tweede keer niet meer haasten...” vinden ze bij team Debo.

Tijdens de leervluchten lukt het meestal om de duiven op 5 dagen in Frankrijk te krijgen. Geert doet het in de aanloop van het seizoen verder wel rustig aan: de eerste maand(en) wordt maar 1x daags getraind en 1x daags gevoederd. Eenmaal het serieuze werk voor de deur staat, wordt er omgeschakeld naar 2x daags.  

 

“Wij gebruiken enkel Beyers Galaxy light en boven Parijs wordt bijgevoederd met Beyers Galaxy Energy. Wij zijn zeer fervente gebruikers van alle ‘Winners’ producten. Het systeem wordt hier al 2 jaar met succes toegepast. Ook de producten van Schroeder vallen in de smaak.

Medisch gezien hebben wij de luxe om in contact te komen met meerdere dierenartsen. 1x jaar bij Pascal Lanneau, 1x per jaar bij Deweerdt en bij Schroeder en enkele malen per jaar bij Emiel Demeester( Degudap). Qua hokvesting hebben wij over het algemeen primitieve hokken. 1 nieuw hok van 6 meter pannen, een tweedehands hok van Grymonprez en een tweedehands hok van Demeire, allen met dakpannen. Er werd nadien wel ontdekt dat er doorheen 2 hokken een waterader loopt. Dit werd onderzocht nadat reeds 2 jaar duiven achter blijven, duiven op andere hokken binnen lopen en de prijzen zeer wisselvallig waren. Er werd besloten om er vanaf volgend jaar niet meer op te spelen. De betere hokken zijn volières waarin de duiven dag en nacht vertoeven. Enkel bij vertrek en thuiskomst kunnen ze via een middengang naar hun bakken.”

 

debo.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven