Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Valentijn, Carnaval en een gebroken lente

Geplaatst op 19/02/2018, Auteur: pitts


Als we dit schrijven noteren we 14 februari. Valentijn. Hartjes en pakjes versieren sociale media en huiskamers. Valentijnse menu’s in restaurants, bloemen voor Valentijn, parfum d’amour en andere lieftallige bedoeningen. Kortom: 14 februari is de feestdag van zij die nog veel liefde in petto hebben. Schril contrast met mijn jeugd waar mijn grootouders en ouders die dag normaal deden, net zoals de andere 364 dagen in het jaar. Zagen ze elkaar nu graag of niet, pakjes kwamen alleen op tafel bij een verjaardag. Zelfs onder de kerstboom was er in die jaren geen plaats voor te commercieel gedoe. 

valentijn-en-duiven.jpg | Pitts

En Valentijn valt midden het carnavalgebeuren. Dus opgelet met zotskappen die je de liefde verklaren. Behalve als hij of zij een duivenmelker is. Je moet inderdaad heden ten dage prettig gestoord zijn om nog als duivenmelker door het leven te gaan. De partner van een duivenmelker moet inderdaad stapelverliefd zijn op die zotskap die zich alle dagen van het jaar inspant voor fijne en rechtvaardige duivensport anno 2018. Ja, hier en daar breekt er een ‘veer’ in een relatie wanneer de duivenpassie de bovenhand haalt op het gezinsleven. Nochtans zou de duif volgens christelijke bronnen een symbool zijn van diepe liefde.

De joden schenken dan weer duiven als liefdesgeschenk omdat het de reiniging van de moeder betekent na de geboorte van een kind. Ook bij de hindoes geeft de duif thuis in het verhaal van diepe liefde. In China en Japan staat de duif garant voor een lang leven. Misschien is dat de reden waarom sommigen in die landen diep in de geldbuidel tasten voor een duifje.  In de Griekse mythologie staat Afrodite dikwijls met een duif afgebeeld. Afrodite, de godin van de liefde, durfde als eens de gedaante van een duif aan te nemen. Dit zou evenwel pure ernst geweest zijn en niet te wijten aan carnavaleske strapatsen van harentwege.

Maar er is ook een donker kantje aan onze teerbeminde duif. Dat kantje komt heden goed van pas om mijn pen niet te laten stokken. Deze morgen kwam er bij ons thuis een duif aangevlogen als boodschapper van de dood. In het Hindoeïsme zou dit gebruikelijk zijn. Een duivenvriend kwam plots te overlijden. Hij laat zijn jonge echtgenote en jonge kinderen verweesd achter. Moeilijk te vatten en te irreëel om dit een plaats te geven in het verdere leven van deze zwaar getroffen familie en vriendenkring. Valentijn krijgt vanaf 2018 voor deze naasten een andere betekenis voor de dagen die ons allen resten in dit korte aardse bestaan. Ook mijn wereld staat even stil. De gedachten glijden af naar een sfeer van Allerheiligen en de lente moet nog beginnen. Een gebroken lente.

Juist. Valentijn. Zie elkaar graag en maak van elke dag een feest. Niet alleen op 14 februari.  Tot ziens vriend. Je blijft voor altijd in ons hartje, zo lang dat nog tikt!


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven