Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Van den Langenbergh Alfons, Louisa en Peter (Rijkevorsel)

Geplaatst op 16/01/2022, Auteur: Pitts


Het vitessebloed van Leo Heremans via oa ‘Olympic Sperwer’, ‘Gilbert’ en ‘De Jan’ vormt de basis van deze kolonie die zelfs tot 700km kan toppen! Supersnelle duiven mét uithouding, daar zoeken we toch allemaal naar?!

img-20220106-wa0004.jpg | Pitts

90% Heremans

Peter Van den Langenbergh (51) kreeg in 1986 de duivenmicrobe te pakken via een collega duivenliefhebber. Al snel volgde vader Alfons en ook moeder stapte mee in hun duivenavontuur. Terwijl oorspronkelijk de focus op de pure vitesse lag, werd stilaan overgeschakeld naar de kleine en grote halve fond.

Door zijn job als verzorger bij grootmeester Leo Heremans (Vorselaar), kreeg Peter enkele jaren geleden de kans om de kwaliteit van deze snelheidsvirtuoos ook naar het eigen hok te brengen. Meermaals verhuisden eieren en kleine jongen naar Rijkevorsel, waar Peter’s vader Alfons en moeder Louisa (‘Wiske’) het grootste deel van de verzorging voor zich namen. De volledige basis van het hok Van den Langenbergh bestaat dan ook nu nog voor 90% uit Heremans-duiven. In de loop der jaren kwamen ook duiven erbij van Lambrechts-Lismont, Johan De Belser, Gebr Herbots, Wim Storms en Bart Verbeek.

Het kweekhok bestaat momenteel uit 25 kweekkoppels. Zij worden eind november gekoppeld en daaruit worden zo’n 50 jonge duiven van de eerste ronde en nog een 30-tal van de tweede ronde gespeend. De jongen worden niet verduisterd of bijgelicht en de motivatie verloopt vrij simpel via zowel het nestspel als het systeem van de schuifdeur.

Peter: “Wanneer de jongen goed wegtrekken, liefst zo’n 40 minuten, worden ze weggevoerd vanaf 6km tot in Duffel. Nadien gaan ze de mand in voor Brussel en dan gaat het naar Quiévrain om zo meteen de halve fond op te gaan.”

 

Met 10 weduwnaars op klassiek weduwschap en 25 vliegduivinnen worden de vluchten voor oude en jaarse aangevangen. Zij worden ‘s winters ook gekoppeld samen met de kweekduiven. Gedurende het sportseizoen komen ter motivatie enkele duivers bij de vliegduivinnen die standaard gewoon gespeeld worden vanuit de volière. Het opleren van de oude en jaarse vliegduiven geschiedt van zodra het weer het toelaat en vanaf april worden ze voorbereid door enkele snelheidsvluchten om nadien naar de halve fond en zelfs kleine fond te gaan.

 

Verzorging

De tuinhokken en het zolderhok boven de garage bieden ruimte aan 3 afdelingen jonge duiven, 2 hokken voor weduwnaars, een kweekhok en een buitenren voor de vliegduivinnen.

Als mengelingen worden ‘kweek vital Quatro’, ‘super dieet’ en ‘zuivering Basic Line’ van Van Tilburg gebruikt. Ook van Beyers wordt kweekmengeling gegeven. De vliegduiven krijgen een netjes afgemeten hoeveelheid voer, dat wordt bepaald in functie van de te vliegen afstand in het weekend. Door dit voer gaan geregeld bijproducten als biergist, roodsteen, vitamineral, lookolie en levertraan, volgens het systeem van Leo Heremans.

Op medisch vlak gaan Alfons en Peter naar verschillende dierenartsen, aangezien hun vaste waarde intussen met pensioen is. De inenting voor paramyxo gebeurt meestal in februari-maart en bij de jonge duiven als ze pas gespeend zijn, met een herhaling enkele weken later.

 

Veiling Pitts

Omwille van familiale redenen werd er afgelopen jaar niet veel gespeeld. Door een slepende ziekte van moeder Wiske, die de jonge duiven verzorgde maar helaas op 22 november 2021 overleed, werden dit jaar slechts 6 vluchten gespeeld op de vitesse. Ondanks de omstandigheden, presteerden de vliegduivinnen nog behoorlijk sterk; zo werden onder andere nog de 3 eerste prijzen gespeeld op Argenton in het lokaal in Beerse. De titel van 1e asduif halve fond en kleine fond ontglipte echter door het vroegtijdig stoppen met spelen afgelopen zomer… Omdat het voor vader Alfons teveel duiven zijn om te verzorgen zonder zijn partner, komen deze in veiling via Pitts. Een mooie, uitgeselecteerde groep duiven uit het allerbeste van vooral Leo Heremans, waarmee vader Van den Langenbergh jarenlang hard speelde tot zelfs 700km.

img-20220106-wa0008.jpg | Pitts
img-20220106-wa0006.jpg | Pitts
img-20220106-wa0010.jpg | Pitts
img-20220106-wa0011.jpg | Pitts
img-20220106-wa0012.jpg | Pitts
img-20220106-wa0013.jpg | Pitts
img-20220106-wa0014.jpg | Pitts
img-20220106-wa0015.jpg | Pitts
img-20220106-wa0003.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven