Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Van Haeken-Petre, (Attenhoven)

Geplaatst op 16/04/2020, Auteur: Pitts


Jong talent

De 27-jarige Michiel Van Haeken ging als piepjonge snaak reeds bij grootvader op de hokken, zo is waarschijnlijk de duivenmicrobe ontstaan. Door zijn drukke job als tuinaanlegger is het niet altijd vanzelfsprekend om veel tijd door te brengen tussen de duiven. De tandem die hij vormt met stiefvader Patrick Petre (52), maakt het wél een haalbare kaart, zo blijkt ruimschoots uit de behaalde resultaten!

Van 2006 tot 2008 werd op de snelheid gespeeld op een tuinhuisje wat aardig lukte met een reeks 1e prijzen en asduiven in de club, maar door tijdsgebrek wegens de studies van Michiel en drukte op het werk van zijn stiefvader werd er even gestopt met spelen.

In 2013 werd terug (én met succes) van start gegaan op de snelheid, maar al snel ging het naar de zware halve fond (beste jaarling in de club met 9/9 nationaal) en van de halve fond werd de sprong gemaakt naar de zware fond.

In 2015 werd voor de eerste keer met 1 duif deelgenomen aan Barcelona. Deze duif wist zich te klasseren en bij Van Haeken-Petre waren ze onmiddellijk verkocht aan het zware fondspel.

Slechts 2 jaar later volgde een schitterend seizoen met zowel op Agen als Barcelona een 1e plek in het sterke lokaal te Sint –Truiden, respectievelijk 45e Nationaal Agen (15e internationaal duivinnen) en een 11e Nationaal Barcelona!

van-haeken-petre.jpg | Pitts

Taakverdeling en hokbestand

Patrick neemt de dagelijkse trainingen voor zijn rekening. Michiel staat in voor de rest van de verzorging en het papierwerk. Door hun drukke werkschema is het tot nu toe niet mogelijk geweest om alle vluchten mee te spelen, maar er wordt gepiekt naar vooral Agen en Barcelona. In de toekomst hoopt deze tandem hun succesverhaal ook door te trekken naar meerdere vluchten.

Tot op heden werd enkel met duvinnen op nest gespeeld. In 2019 werden voor de eerste keer ‘paters’ gespeeld op Agen en zij deden het heus niet zo slecht. Voor het komende seizoen willen ze zowel duiver als duivin op nest gaan spelen, hierdoor werd de vliegploeg verdubbeld tot 35 duivinnen en 35 duivers.

Verder bestaat het hokbestand uit een 15-tal kweekkoppels en enkele voedsterkoppels. Maximum 60 jongen worden gehouden voor eigen gebruik, eventueel aangevuld met wat late jongen uit de beste koppels. De voornaamste kweeklijnen die de sterke basis vormen zijn Clerinx, Grolleman, Paauwe en Saya.

 

Medisch en spel

Bij Van Haeken-Petre geen geheimen: er wordt maximum 2 keer gekuurd tegen tricho in het seizoen en 2 keer voor de koppen. Regelmatig wordt er wel op controle gegaan bij Raf Herbots en op zijn advies eventueel bijgestuurd waar nodig.

Vanaf september tot maart wordt een winter/rust mengeling gevoederd. In geval van extreme koude wordt dit aangevuld met wat rui. In het seizoen geven ze in Attenhoven 3 soorten mengelingen: bij thuiskomst en begin van de week 'Relax' van Vanrobaeys. 2e helft van de week de 'Dynamik' van Vanrobaeys en dag van de inkorving 'Turbo Energy', eveneens van Vanrobaeys. Van zodra de duiven op nest zitten, is het vollebak (2/3 Dynamik en 1/3 Turbo).

“Eens het nestspel begonnen, gaan we regelmatig lossen op ongeveer 30 km. Naarmate de belangrijke vluchten naderen, wordt dit opgedreven tot 60 en 100km. Zo werden bijvoorbeeld op de dag van de inkorving van Agen alle duiven nog gelost om 7u 's morgens in Chimay. We merken dat het zeer belangrijk is dat de duiven blijven eten eens ze op nest zitten. Door die intensieve trainingen lukt dit zeer goed”, aldus Michiel. “De duiven mogen vrij hun partner kiezen. Degenen die geen partner kiezen, hebben pech. En als er een teveel aan duivinnen is, brengen we een paar kartonnen dozen op het hok en laten we ze lesbisch worden. Wat soms tot hilarische beelden zorgt als er zich een koppeltje van 3 duivinnen heeft gevormd en ze met z'n allen tegelijk willen broeden. Zo was onze 2e en 3e aankomst van Agen 2019 een ‘lesbo’-koppel!”

En hij voegt er nog aan toe: “Iedereen heeft goede duiven. Het is aan de melker om de juiste motivatie te zoeken voor zijn duiven en om zo van een goede duif een superduif te maken!”


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven