Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Van Haute Andre (Moerzeke): van snelheidsvirtuoos tot nationale top op de zware halve fond

Geplaatst op 20/12/2021, Auteur: Pitts


Voor Andre begon het duivenavontuur reeds in 1972. Terwijl hij eigenlijk jarenlang gekend was als snelheidsvirtuoos, koos hij vanaf 2013-2014 ook voor de halve fond en zware halve fond. Intussen vinden we wekelijks zijn naam terug op de bovenste lijntjes van de uitslagen, en dit van pure vitesse tot zware halve fond! 

andre.jpg | Pitts

De rassen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn logischerwijze dan ook niet de minste. Er werden in de laatste 7-8 jaar kosten nog moeite gespaard om toppers binnen te halen van wereldhokken en dit duidelijk met succes! Rechtstreekse duiven van Jos  Vercammen, Vermeerbergen-Wilms, Philippe Dobbelaere, Luc Delaere, Gaston Van De Wouwer, PEC, Wout Spierings, Hok Verhestraeten, Joël Verschoot, Marc Vlaeminck, Andreas Drapa, Broeckx-Van Hees en David Vermassen verhuisden naar Moerzeke om het kweekhok te vormen. Ook duiven uit de lijnen van Gaby Vandenabeele, Leo Heremans en Bart Geerinckx vonden een nieuwe thuishaven op de hokken van Andre.

 

Hokbestand en spelsysteem

Dit formidabele kweekhok bevindt zich op zolder en telt intussen zo’n 40 koppels. Ze worden gekoppeld op 1 december en kweken een eerste ronde van 75 stuks en nog een tweede ronde van zo’n 40 jonge duiven. Er worden bijkomend nog een 40-tal zomerjongen gekweekt, enkel uit de allerbeste duiven.

De vroege jonge duiven worden verduisterd vanaf maart tot 21 juni en nadien enkel ‘s avonds bijgelicht van 17u tot 23u. De leervluchten beginnen van op 5km (2x), dan 2x 15km, 2x 35km, Quiévrain, Noyon en Sermaises. De jonge duiven die voor de halve fond en fond bestemd zijn, worden op de schuifdeur gespeeld, terwijl de jongen voor de snelheid (ongeveer 25 stuks) op nest mogen komen.

Bij de oude duiven speelt Andre zowel met duivers als duivinnen, beiden met thuisblijvende partners. De weduwnaars worden net als de kweekduiven gekoppeld op 1 december en de vliegduivinnen komen pas begin maart op eieren en mogen enkel ‘vuil’ broeden. Andre: “Sinds we gestart zijn met het duivinnenspel, waren de resultaten meteen zeer bevredigend, ondanks het feit dat ik in principe jarenlang het traditioneel weduwschap met duivers gewend was… Het spel met de duivinnen kent voor mij nog veel geheimen, ook qua training, want echt lang trainen doen ze niet. Maar zolang de resultaten goed zijn, hoef ik hier eigelijk niet van wakker te liggen. Het systeem dat ik toepas is behoorlijk simpel: de duivinnen verblijven in een kleine volière voor het hok en mogen bij slecht weer wel naar binnen. Vóór de inkorving mogen ze tien minuten naast of bij hun duiver en bij thuiskomst blijven ze samen tot de volgende ochtend.”

 

Medisch en voeding in detail

Het is dierenarts Johan Van der Cruyssen uit Oosterzele die de medische begeleiding verzorgt, hoewel controles enkel worden uitgevoerd bij eventuele problemen. In maart worden alle duiven geënt tegen paramyxo en in oktober tegen paratyphus.

Het minutieuze verzorgingsschema ziet er als volgt uit:

Zaterdag bij thuiskomst: opbouw Beyers elite of sport (Paloma) met daarop lookolie en Recovery (Beyers).

Zondag: Vandenabeele-mengeling van Beyers of D008 ‘start’ van Paloma, terug met lookolie en Recovery.

Op maandagochtend: Vandenabeele-mengeling van Beyers of D008 ‘start’ van Paloma met Probac 1000 (Brockamp) of Lactobac (Van der Cruyssen).

Op maandagavond: opbouw Beyers elite of sport (Paloma) met Probac 1000 (Brockamp) of Lactobac (Van der Cruyssen).

Dinsdag krijgen ze terug opbouw Beyers elite of sport (Paloma)

Woensdag: Energy (Beyers) of Olympic Diamond D008 van Paloma met tarwekiemolie, gedroogd met Energy (Beyers).

Donderdag:  Energy (Beyers) of Olympic Diamond D008 van Paloma aangevuld met kaasblokjes, tarwekiemolie en Powerfly (Pro.Bel.Fly)

Via het drinkwater wordt vooral Belgasol gegeven van De Weerd: dit bij thuiskomst, de dag erna en bij warm weer ook de dag van de inkorving. Op maandag wisselt het naar Maxi recup van Paloma en op woensdag CMK van Brockamp (spieropbouw).

 

KAMPIOENSCHAPPEN 2020

OVV INTERPROVINCIAAL

2° interprovinciale kampioen oude/jaarlingen

13° interprovinciale kampioen jonge

15° algemeen kampioen

PROVINCIALE KAMPIOENSCHAPPEN KBDB OOST VL

3° provinciale kamp 1+2 oude (27° national)

4° provinciale kamp 1+2 jaarlingen

5° provinciale asduif jonge (16° national)

LOKERSE FONDCLUB :

3° ALGEMENE KONING LOKERSE FOND (1+2)

2° kampioen 1+2 lichte fond oude

1° kampioen 1+2 lichte fond jaarlingen

3° kampioen 1+2+3  fond jonge

2° asduif oude 4137762/17

SERMAISES Land Van Aalst

1° algemene Koning 1+2

7° kampioen oude 1+2

7° kampioen oude 1+2+3

5° kampioen jaaarlingen 1+2

1° kampioen jonge 1+2

1° kampioen jonge 1+2+3

2° Asduif jonge :4134094/20

AJD bijde Vlaanderen

2° kampioen 1+2 lichte fond oude&jaarse

GENTSE VIJFDAAGSE

1° Elite cup (oude+jaarse)

1° nationale asduif Elite Cup 2020

1° provincial ISSOUDUN OUDE (4137762/17)

2563 oude

1° national zone B1 3129d

snelste van 9474 duiven

7° national v 10603d

Quievrain Kastel

1° kamp meeste prijzen

1° kamp 1+2 jaarlingen

 

KAMPIOENSCHAPPEN 2021

Ondanks niet mogen spelen gedurende 4 weken wegens uitbraak van de vogelgriep in de buurt, toch nog volgende noteringen:

SERMAISES Land Van Aalst

1° kampioen jaarse 1+2

4° algemene Koning 1+2

4° kamp 1+2+3 oude

5° kamp 1+2+3 jaarse

4° asduif oude

5° en 6° asduif jaarse

LOKERSE FONDCLUB :

3°algemene koning oude/jaarse

4° kamp 1+2 oude

 

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven