Van Landschoot Gebr. – Maldegem (O-Vl) bezitten topkolonie
Geplaatst op 22/05/2017, Auteur: PHIL
De Pollepelstraat is gelegen in het Vossenhol, een rustig landelijk deel van Maldegem. Germain en Eddy Van Landschoot hebben er hun ganse leven gewoond. Eerst in het ouderlijk huis en dan op twee percelen ernaast waar zij een eigen woonst bouwden.
Vader Van Landschoot speelde al met de duiven op de snelheid maar hij was meer de hobbyist. Zijn twee zonen hielpen hem de laatste jaren en toen hij overleed bleven zij spelen maar veranderden in 1993 de naam in Van Landschoot Gebroeders. Nu spelen zij voornamelijk op de snelheid en de kleine halve fond maar willen uiteindelijk naar de grote halve fond.

Eddy en Germain Van Landschoot
Naast de hokken die op het grondgebied van Germain staan, werden nog hokken gebouwd in de tuin bij Eddy waar gespeeld wordt onder de naam Van Landschoot-De Roo, in feite het tweede hok Van Landschoot. Germain staat in voor het hokmanagement van de kolonie Van Landschoot Gebr. Er wordt samen beslist over het koppelen van de kwekers, aankoop duiven, samenkweek enz. Tijdens het vliegseizoen gaan de broers altijd samen inkorven maar bij thuiskomst van de duiven blijft Germain thuis om de duiven te verzorgen en gaat Eddy met de toestellen naar de verschillende verenigingen waar ze dat weekend ingekorfd hebben.

De vlieghokken
Snelheid en Halve Fond
Germain :” Ik speel zeer graag de vluchten op Pontoise maar we zijn nu een hok met zomerjongen aan het klaarzetten om dit seizoen ook aan de vluchten uit Blois, Tours, Orleans, Bourges enz. te kunnen deelnemen. We hebben ook besloten om vanaf volgend seizoen onze vroege ronde jonge duiven van de hand te doen en te spelen met jonge van de 2de en 3de ronde. Reeds 3 jaar na mekaar verliezen we zo’n 60% van onze vroege ronde aan de roofvogels. Dit jaar kweekten wij 40 vroege jonge duiven en er zijn er nu nog 24 over. Hier zitten tijdens de periode dat de eerste ronde buiten komt 4 slechtvalken die systematisch onze duiven uitgedund hebben. Nu zie je ze niet meer omdat ze nu in de bossen rondom ons voldoende voedsel vinden maar in de winterperiode doen ze zich vol enthousiasme aan onze jonge duiven te goed. Vandaar ons besluit om enkel nog met de latere rondes te spelen om een goede ploeg jaarlingen te hebben voor de halve fond. Dit seizoen zullen wij ons moeten verdedigen met amper 24 vroege jonge, niet echt een sterke positie!”
Het hok van de derde ronde jonge duiven met daarvoor de volières.
Rassen en hokbestand
Germain vertelt : “In 2006 haalden wij 18 jonge duiven bij van Gaston Van de Wouwer. Daar halen wij goede kweek uit.
Ook het ras van Philippe Dobbelaere uit Olsene doet het goed op het kweekhok.
Verder haalden we in die periode ook bij van Georges De Keyser uit Messelbroek.
In 2009 werden 40 eieren uit de weduwnaars gehaald bij Chris De Backer uit Beveren-Leie, waaronder nazaten uit zijn Panamarenco die prachtige kweekresultaten geven.
De laatste jaren doen we ook aan samenkweek en verwisselen we duiven met Johan Demon uit Knokke-Heist. Ook hier met goed resultaat.
Meer recent kwamen we via Gaston Van de Wouwer in contact met de tandem Dierickx-Visschers uit Zele waar we 2 duiven kregen om uit te kweken. Hier hebben we nu jaarlingen uit die zich zullen moeten bewijzen.
En dan is er nog onze goede vriend sinds jaren, Luc Van Hoecke uit Oedelem waar we een zeer goede verstandhouding mee hebben. Als we iets te kort hebben hoeven we maar te spreken. Zo kweekte Luc dit jaar 12 jonge duiven voor ons om de tegenslag met de slechtvalken wat op te vangen. Wij kweken ook samen of verwisselen duiven.
Luc bracht ons tevens in contact met Franky Catteeuw uit Handzame. Deze liefhebber heeft het zeer druk met zijn transportbedrijf en heeft dus, alhoewel hij over een zeer sterke kolonie beschikt, weinig tijd om zich met zijn hobby bezig te houden. Daar hebben we nu jaarlingen van zitten die zich dit jaar op de halve fond zullen moeten tonen. “
Het kweekhok telt een 10-tal vaste kweekkoppels en een 6-tal “probeerders’.
Zij worden op 25 november gekoppeld. Hun eerste leg wordt ondergelegd bij de weduwnaars en er komt een tweede ronde (onderleg) let een 2-tal weken verschil. Dan kweken ze daarna nog een 2-tal rondes.
Het weduwnaarshok telt 10 jaarlingen en 15 oude duiven. Duivinnenspel is niet aan de orde in deze kolonie.
Bij het inkorven wordt de duivin altijd voor een kwartiertje getoond. Vanaf mei trainen ze normaal 2 keer per dag maar op de dag van inkorving gaan ze niet meer los. Bij aanvang seizoen krijgen ze hun duivin voor een 6-tal dagen tijdens het opleren en vanaf dan zitten ze op weduwschap.
De jonge duiven worden op de schuifdeur gespeeld na de 2de Clermont. Ze zitten verduisterd van maart tot einde mei en worden niet bijgelicht.
Geen zware kost
Germain voedert tijdens het vliegseizoen met Versele, voornamelijk Gerry Plus en Junior Plus en met Vanrobaeys.
Het is een 50/50 mengeling maar bij zwaarder weer wordt wat meer Vanrobaeys gegeven.
De jonge duiven worden op 24 dagen gespend en krijgen nog 3 weken kweek. Dan volgt 3 à 4 weken rui om dan te starten met de mengeling Versele/Vanrobaeys.
De weduwnaars worden afzonderlijk gevoederd en drinken uit fonteinen op de grond. Ze worden binnengeroepen van training met wat snoep in de bak en ’s avonds na de training geeft Germain ze elk nog wat pinda’s uit de hand. Naar het einde van de week toe krijgen ze een grotere lepel voer in het potje. Na elke voederbeurt worden de restanten opgeruimd.
Vefder krijgen ze een gritmix met extra roodsteen en vitamineral. In de fonteinen gaat enkel Belgasol. Bij thuiskomst krijgen ze eerste Belgasol en pas op dag 2 BS van De Weerd.
Niet kuren als het niet nodig is
Dierenarts Wim Boddaert begeleid deze kolonie. Germain gaat een 4-tal weken voor de kweek op controle.
Voor paratyfus wordt 10 dagen gekuurd.
Ook nadat de vliegploeg 2 keer Arras en 1 keer Clermont heeft afgewerkt.
Verdere controles zijn er om de 6 weken.
Bij adeno krijgen de jonge duiven 3 weken rust.
De ogen worden bij inkorven en thuiskomst gedruppeld.
Een wekelijks bad met badzout staat eveneens op het programma en ongedierte wordt betreden met de groene spuitbus van Natural.
Topduif BE15-4022948 : 5de asduif Meetjesland – snelheid oude

Deze werd gekweekt uit het stampkoppel ras Gaston Van de Wouwer.
Vader is de BE09-4058940 ‘den 40’, de stamvader die zelf menig eerste prijzen vloog en de moeder is de BE09-4058907 , stammoeder van de kolonie die onmiddellijk op het kweekhok werd gezet.
Resultaten 2016:
Arras : 3/269
Clermont : 1/110, 2/171, 5/434, 3/251, 7/322, en 9/287.
Nu in 2017 tot eind april :
Clermont : 1/1137 en 30/680.
Topper BE13-4161488 – broer van de BE15-4022948
..

Resultaten 2016
Clermont : 11/293
Fontenay :2/259, 6/1096, 14/1019, 19/366, 11/206.
In 2017 tot eind april:
Clermont: 2/542.
BE15-4022925, een echte topper en een zuivere Gaston Vande Wouwer

Resultaten in 2016
Arras : 4/274
Clermont : 7/164, 1/945, 3/1214, 7/1337
Ondertussen staat het seizoen niet stil voor de Gebroeders Van Landschoot die sterk blijven presteren.
Succes gewenst in 2017 !
Naar overzicht van reportages
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.