Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Van Limbergen-Maes (Lede, O.-Vl.): 1e Chevrainvilliers HAFO Dender 18/05/19 (BE18-4002636) +Premium!

Geplaatst op 16/11/2019, Auteur: Davy - Leo


Gert (°1986) Van Limbergen & Andy Maes uit Lede (Oost-Vlaanderen) winnen de eerste prijs uit Chevrainvilliers op 18/05/19 van 1.219 oude+jaarse duiven in het samenspel overkoepeling Hafo Dender.

Gert Van Limbergen & Andy Maes uit Lede (Oost-Vlaanderen) winnen de eerste prijs uit Chevrainvilliers op 18/05/19 van 686 jaarse duiven in het samenspel overkoepeling Hafo Dender.

https://www.pitts.be/nl-BE/resultaten-57/chevrainvilliers-180519-hafo-dender-1219-oude-686-ja-14562/

 

 • Chevrainvilliers (320 km) 18/05/19:
  • overkoepeling Hafo Dender
   • 1.219 oude+ jaarse duiven: 1, 7, 16, 20, 38, 63, 65, 66, 76, 87, 129, 135, 140, 146, 151, 186, 187, 188, 208, 214, 222, 228, 250, 251, 395 25op48
   • 686 jaarse duiven: 1, 5, 9, 12, 32, 33, 39, 44, 71, 78, 83, 85, 102, 103, 111, 114, 118, 124, 135, 136, 210 21op43
   • https://www.pitts.be/nl-BE/resultaten-57/data-192/14562/
  • regionaal
   • 267 oude duiven: 16, 23, 46, 70 4op5
   • 358 jaarse duiven: 1, 3, 7, 8, 19, 20, 26, 29, 49, 53, 57, 59, 68, 69, 72, 74, 76, 80, 84, 85, 129, 168, 169 24op43

 

Klik hier voor Meer Mooie Resultaten 2019

 

Foto's & info: Gert Van Limbergen - Davy & Leo Deckers - Pitts.be

190921-van-limbergen-gert-lede-croppedxs.jpg | Pitts

Historiek

De 32-jarige Gert, zelfstandig aannemer algemene verbouwingen en afwerking heeft recent een handel in bouwmaterialen opgestart.

Hij is officieel begonnen met reisduiven in 1994. Maar reeds op zeer jonge leeftijd had hij een voorliefde voor dieren, in het bijzonder vogels en duiven. Gestart met kanaries, vinken, parkieten, dwergpapegaaien... later kwamen hier sierduiven en pauwstaarten bij, tot hij eind 1994 van wijlen Remi Van Hauwe uit Lede een koppel reisduiven kreeg.

Zijn grootvader, die eerder ergens in de jaren 1960 zijn duiven allemaal had weggedaan wegens zijn drukke job, was tijdens zijn schooljaren dé verzorger van dienst. Met de duiven, hulp en raad van Remi en niet te vergeten overbuurman Maurice D'Hondt, begon hij te kweken en de duiven op te leren.

Toen Gert in 1998 voor de allereerste keer aan een wedvlucht deelnam, pakte hij meteen de eerste prijs op Quiévrain bij de jaarlingen. Hoewel de duiver in kwestie nooit nog een andere prijs won, was Gert door deze overwinning helemaal verkocht aan de duivensport!

Als piepjonge beginneling kreeg hij enorm veel steun van andere liefhebbers. Gert kreeg overal duiven van de beste liefhebbers van de streek, zelfs van de besten van ons land. Ze brachten schotels, drinkpotten, woonbakken, manden en vooral heel veel goeie raad!

In 1999 kweekte hij twee supers, die later gedoopt werden tot 'De Goeien Bleken' en 'De Blauwe Wittepen'.

Die laatste noemden we ook wel "Poulidor" of "Den eeuwigen tweede". Het was een steengoede duif die waarschijnlijk wel 10 à 15 tweede prijzen won uit Quiévrain, maar nooit een eerste prijs kon veroveren. Meermaals werd hij op het nippertje geklopt door 'De Goeien Bleken', die hij nog steeds ziet als de beste duif die Gert ooit op het hok heeft gehad: deze won in zijn 3-jarige vliegcarrière maar liefst 17 zuivere eerste prijzen van Quiévrain tot Dourdan!

Terwijl 'De Blauwe Wittepen' nooit één goed jong gaf, ontpopte 'De Goeien Bleken' zich tot de absolute stamvader van de kolonie.  Samen met een duivin van kozijn en snelheidsvirtuoos Gert De Swaef uit Hofstade, vormde hij jarenlang de basis van het volledige vlieg- en kweekhok. Een duivin uit dit koppel ging terug naar Hofstade en hieruit kweekte Gert De Swaef zijn 'Kleine Crayon', een superkweker die bij Gert onder andere vader werd van de 1ste Provinciale Asduif Snelheid Oost-Vlaanderen.

Die oude soort zit momenteel nog steeds in heel veel van zijn duiven verweven. 'De Goeien Bleken' stierf begin 2017 op 18-jarige leeftijd toen hij ten prooi viel aan een roofdier. Hij was nochtans nog helemaal niet versleten...

 

Tandem

Jarenlange vriendschap met Andy Maes uit het West-Vlaamse Wingene, mondde uit in het oprichten van de tandem.

De kweekduiven uit Wingene kwamen naar Lede en het kweekhok werd gezamenlijk. Verder zijn ze elk van de twee baas op hun eigen hok. 

Gert staat in voor de verzorging van de kwekers en het koppelen.

De jongen worden in principe verdeeld over beide hokken. Dit spreken we gewoon onder elkaar af. Meestal ging de volledige eerste ronde + de onderleg naar Wingene en de tweede ronde bleef in Lede.
Dit jaar heeft Gert de eerste ronde voor zichzelf gehouden en heeft Andy een selectie gemaakt uit welke koppels hij de tweede leg wilde meenemen naar Wingene.

 

Vluchten

Oorspronkelijk werden de duiven in Lede gespeeld tot Limoges, maar de betere had Gert toch op de Noyon-vluchten (170km).

Vanaf 2013 werd geïnvesteerd in duiven voor alle afstanden. Andy wil zich vooral toeleggen op de vluchten tussen 500 en 800 kilometer.

Hij wilt reeds van in het begin van het jaar kunnen uitblinken op de grote snelheid en de halve fond.

Om aan de wensen van beide hokken te voldoen, kweken wij nu naar een type 'allround-duif' die zich kan onderscheiden op de snelheid en tegelijk het uithoudingsvermogen heeft om ook met succes de zware halve fond en dagfond af te haspelen. Uit de kweekresultaten blijkt dat de kruisingen met de Gaby Vandenabeele-soort deze selectie het beste doorstaan.

 

Speelwijze

In Lede worden de duivers én duivinnen gespeeld op weduwschap met thuisblijvende partners.
De jongen werden tot nu toe een beetje gespeeld zoals het het beste uitkwam op die moment.

In 2016 had Gert bijvoorbeeld slechts één hok ter beschikking om jongen te huisvesten.
Ze werden pas gespeend op 1 april, niet verduisterd, niet gescheiden en eind juni zaten die jonge gastjes al in Noyon!

Ze zaten van bij het begin kerngezond en trainden enorm hard, daarom dat ze ook snel konden opgeleerd worden.
De resultaten waren werkelijk verbluffend, tot ze midden augustus enorm begonnen te ruien en hij geen kans meer maakte tegen de concurrerende duiven die wél nog pluimen hadden.

 

Kweek

De voorbereiding van de kweek is voor hem ongeveer het grootste werk rond het volledige duivengebeuren en er wordt weinig of niks aan toeval overgelaten.

Bij het samenstellen van de koppels let Gert op alles en er wordt vooral aan compensatiekweek gedaan.

Inteelt kan, maar eerlijk gezegd heeft hij hier zelden goede resultaten mee gehad.

Hij gaat sinds enkele jaren ook bij verschillende bevriende liefhebbers de duiven koppelen en aangezien Gert elk jaar moet teruggaan, neemt hij aan dat zij content zijn van zijn werk.

Als voorbereiding van het vliegseizoen, probeer ik alles op punt te hebben vóór het seizoen aanvangt. Als je ziet dat het na één of twee vluchten niet lukt en je moet beginnen kuren of sleutelen aan je systeem, dan ben je meestal al een half seizoen kwijt. Dit probeert hij te vermijden, maar forme kan je niet forceren en een duif is tenslotte nog steeds een vogel in de lucht...

 

Verduisteren

De jonge duiven werden vroeger nooit verduisterd en toch heeft Gert altijd mooie uitslagen neergezet met deze jongen. Het probleem is vooral dat je de nationaals niet of nauwelijks haalt als je niet verduistert. Dit jaar werden de jongen voor de eerste keer ooit wél verduisterd, met alle gevolgen vandien: véél meer verliezen, minder goed trainen en vooral meer last van de kinderziektes.

Toen ik vorig jaar tegen een bekende en bewezen liefhebber nog pronkte met het feit dat ik in 25 jaar nog nooit adeno-problemen op het hok had gehad, nooit last van 'het vliesje' en bijna nooit verliezen kende bij de jonge duiven, deed hij de volgende uitspraak: “Probeer ze eens te verduisteren, je zal dan wel verliezen kennen en ze zullen zéker adeno krijgen!...” Ik moet zeggen: hij had groot gelijk!

 

Trainen

Tijdens de winterperiode krijgen de duiven wekelijks één keer de vrijheid.

De weduwnaars en de vliegduivinnen trainen in het begin van het seizoen één keer daags en vanaf midden april ongeveer wordt dit twee keer per dag. 's morgens een uur, 's avonds meestal maar een half uurtje.
De weduwnaars trainen vrij, maar met gesloten ramen, de duivinnen met de vlag, hoewel dit meer gewoonte is dan noodzaak. Soms haalt hij de vlag weg na een uur en blijven ze nog meer dan een half uur of zelfs langer vliegen...

Gert heeft een hekel aan duiven die slecht binnenkomen. Wie niet binnen is meteen na het signaal, krijgt een streepje achter zijn/haar naam. Drie streepjes zijn voldoende om een duif uit de vliegploeg te verwijderen.

Als de grote forme komt, zijn er wel eens duiven die alleen wegtrekken, akkoord, maar ik heb nog nooit een goede duif gehad die hij drie streepjes heeft moeten geven...

De jonge duiven mogen eenmaal daags vrij trainen gedurende een tweetal uur, maar ze moeten wel wegtrekken alvorens ze opgeleerd worden. Sommige jaren is dit zeer snel, andere jaren duurt het maanden eer ze beginnen weg te trekken. Hij heeft jongen gehad die nog dons op de kop hadden en bijna twee uur wegtrokken; het jaar nadien op hetzelfde hok lagen de meesten al met eieren eer ze naar behoren begonnen te trainen... H

Het opleren gebeurt bijzonder snel, zowel voor de oude als voor de jonge duiven: 1x 5 kilometer, 1x 12 km, 2x 20 km en dan gaat het direct naar Noyon (170km). Sinds enkele jaren geeft Gert nooit nog duiven mee op Quiévrain (66km) omdat hij er steeds enorm veel kwijtraakte...

In 2016 leerde hij zijn jonge duiven op in één week tijd: maandag 5km, dinsdag 10km, woensdag 15km, donderdag en vrijdag 20km en zaterdagnamiddag korfde Gert ze in voor Noyon. Iedereen verklaarde mij gek of geloofden het niet, maar die zondag speelde ik wel een formidabele uitslag bij elkaar... Van de 66 jonge duiven, korfde ik de week nadien er 63 terug in en dit aantal bleef stabiel.

 

Motivatie

De vliegduivinnen vertoeven dag en nacht in een volière en zitten op kapjes. Zij krijgen hun duiver te zien voor de inkorving.

Belangrijk is dat de duiven zich dienen aan te passen aan zijn systeem, niet omgekeerd. Als er duivinnen zijn die onderling willen paren, dan haal ik die uit de vliegploeg. Soms is dit geen gemakkelijke beslissing als de duivin in kwestie naar behoren presteert...

De weduwnaars krijgen enkel de schotel, maar naar het eind van het seizoen toe wordt de duivin wel getoond of ergens een kapje opgehangen om wat extra leven in de brouwerij te krijgen.

Ongeveer alle duiven zitten op roosters, omdat er weinig tijd is om te kuisen wegens zijn drukke job. Ook in de bakken van de weduwnaars liggen roosters en deze worden wekelijks op zaterdag schoongemaakt.

De weduwnaars krijgen eten, grit en water in hun bak apart. Dit is vrij veel werk, maar noodzakelijk omdat op ongeveer elk hok telkens één duif baas is op de vloer en de anderen geen kans hebben om te komen drinken of eten.

Bij het binnenkomen van de training voorziet hij steeds een snuifje snoepzaad in de potjes. Verder geen liefdadigheid, wie later aankomt van de training heeft pech en moet wachten tot de volgende voederbeurt.

 

Hokbestand

Het hokbestand bestaat uit een 50-tal 'kweekkoppels', hoewel de naam 'kweker' een serieuze titel is, vind ik persoonlijk...

Uiteraard zitten hier een aantal bewezen kweekduiven tussen, maar ook veel 'probeersels'. Bijgehaalde duiven worden bijna nooit gespeeld, maar meteen op de kweek gezet. Het is een keuze die je maakt.

Verder is er plaats voor 72 weduwnaars, maar er zitten er nooit meer dan 48 en na enkele vluchten daalt dit aantal vrij snel.

Gert is van mening dat een duif zijn kwaliteit moet tonen van in het begin. Duiven die van Noyon steeds een halve dag te laat komen en totaal leeggevlogen zijn, zullen zelden kampioenen worden op de halve fond of fond.

Hij houdt ook niet van bange duiven. Wie 'slechte' manieren heeft op het hok of tijdens de training, gaat er nogal snel van tussenuit.

De vliegploeg wordt vervolledigd door 40 à 50 duivinnen op weduwschap. Voor hen geldt hetzelfde principe, wie de regels niet volgt, gaat eruit, dikwijls nog vóór de eerste vluchten...

Er wordt een relatief groot aantal jongen gekweekt en afhankelijk van wie de eerste of tweede ronde neemt en hoeveel er besproken zijn voor bons of kopers, varieert dit aantal elk jaar.

Voor 2019 werden er 150 stuks geringd voor zichzelf.

Veel te veel in feite, maar de roofvogels hebben dit aantal intussen al aanzienlijk doen dalen!

 

Rassen

Qua rassen houdt de oude lijn uit 'De Goeien Bleken' BE99-4513818 nog steeds stand.
De lijn van de 'Crack' BE02-4449444 is hier een zijtak van.

Er worden geregeld duiven uitgewisseld met Gert De Swaef uit Hofstade en ook heeft de grijze soort uit 'Den Oude Grijzen' van Gebroeders De Meerleer uit Hillegem hier meerdere vruchten afgeworpen.

Bij Willy De Cremer in Denderhoutem werd aangeklopt voor late jongen uit zijn 'Kolonel' en 'Koningin' (lijn 'Goldwing' Vandenabeele) en Adriaan Bauwens uit Vlierzele leverde misschien wel één van de betere bijdragen van de laatste jaren. Hier werden verschillende duiven bijgehaald uit zijn beste kweekkoppel (Baeck x de Vandenabeele-soort van Rik Bernaerts) en met enorm goed resultaat!

Er werd ook geïnvesteerd in duiven van 'grote' namen zoals vooral Gaby Vandenabeele (onder andere ook via Gebroeders en Kenny Raets, Vliermaal), maar ook Kurt en Raf Platteeuw, Geerinckx, Rudi De Saer, De Rauw-Sablon, Houfflijn, Foxwood en de aankoop via Pitts van twee duivinnen uit de verkoping van Johan Tant, twee duivers van Dirk Tibergyn (ras Emiel Denys) en bons die ik aankocht van Willy François uit Serskamp.

Vorig jaar werden ook duiven gehaald bij Rudy Kerre uit Berlare. Hij was naar mijn mening in het loodzware seizoen 2018 de beste liefhebber op de zware halve fond in ons lokaal en behaalde ook reeds tal van provinciale en nationale topnoteringen.

 

Medisch luik

Voor de aanvang van het seizoen wordt dierenarts Rudi Hendrikx bezocht voor volledige controle van de vliegploeg. Zijn raad wordt nauwgezet opgevolgd. Dit jaar was de diagnose vrij simpel: een sms'je “alles in orde”.

Hij heeft een eigen microscoop zodat ik trichomonose, coccidiose en wormen makkelijk kan opsporen. Dit probeer ik meermaals per jaar te doen. Als hij zelf niks vindt, doet hij ook niks, indien hij tóch iets ziet dat tegenvalt, gaat Gert meestal eerst nog op controle bij Rudi Hendrikx of bij Johan Vandercruyssen in Oosterzele en geeft hij de nodige medicatie op hun advies. Goede vriend en dierenarts Jo Cattoir uit Eeklo staat in voor de verplichte jaarlijkse inentingen.

De kweekduiven worden zo natuurlijk mogelijk gehouden, maar krijgen tijdens het eerste broedsel altijd een kuur tegen tricho. Voor paramyxo worden alle duiven tweemaal per jaar geënt: in september en in maart. In oktober staat een kuur tegen paratyfus op het menu, gevolgd door de enting.

Als er toch eentje ziek wordt (of gekwetst), krijgt deze steeds de kans om in een bakje apart te herstellen, ze wordt gecontroleerd, indien nodig zelfs blind gekuurd en voorzien van een stevige dosis vitaminen. Hangt er na enkele dagen geen vlees meer aan, dan wordt ze uit haar lijden verlost. Goede duiven worden zelden écht ziek en als ze ziek worden, geraken ze er snel bovenop.

 

Voeding

Qua voeding wordt tijdens het sportseizoen gebruikt gemaakt van 3 zelf samengestelde mengelingen: zuivering, light en sport.

Deze mengelingen heeft Gert door de jaren heen zelf ontwikkeld, getest en aangepast waar nodig.

De kweekduiven krijgen gans het jaar door de mengelingen van Bonduelle: 2/3 zuivering + 1/3 ruimengeling. Tijdens het kweekseizoen wordt dit rui, aangevuld met een erwtenmengeling.

De jonge duiven krijgen meestal alleen zuivering, de weduwnaars en vliegduivinnen eten de 'light'-mengeling en worden 2 dagen opgevoederd met sport en snoepzaad.

Voor alle duiven staat er gans het jaar door wekelijks één dag gerst op het menu (meestal op maandag of dinsdag).

Op vlak van bijproducten heeft Gert een klein 'geheimpje' waar hij nu al enkele jaren op vertrouwd: zijn eigen samengesteld 'bruin poeder'. Het is een mengeling van natuurproducten die ervoor zorgen dat de duiven levendig zijn, beter bestand zijn tegen allerlei kwalen en hen een boterzacht gevederte geeft.

Sinds enige tijd liet hij het ook testen door een aantal bevriende duivenliefhebbers en de reacties zijn zéér positief, al zegt hij het zelf. De samenstelling ervan neemt hij mee in mijn graf.

Verder wordt er bijna wekelijks thee gemaakt met honing voor alle duiven (op zondag of maandag) en wordt er vertrouwen gesteld in de producten van dierenarts Rudi Hendrikx: Thuiskomst, Re-Force, Conditie-tonic, Rui-mineral en Letalook.

Gele druppels tegen tricho worden geregeld gebruikt en heel af en toe sliepzand om te koppen zuiver te houden, maar dit is eerder uitzondering dan regel.

Een wekelijks bad wordt gebruikt als barometer voor de forme: de duiven die het snelste droog zijn, hebben volgens mij de beste conditie. Duiven die niét in bad willen, dat zie ik niet graag.

 

van-limbergen-gert-lede.jpg | Pitts

Resultaat Chevrainvilliers oude+jaarse duiven 18/05/19:

Chevrainvilliers 18/05/19 Hafo Dender (1.219 oude + 686 ja)*

CHEVRAINVILLIERS 18-05-19 1.219 Oude Deelnemers:81 LOSTIJD:10.00

1 VAN LIMBERGEN-MAES LEDE 48 38 319578 BE 400263618 13.46290 1411.0442 1
2 BOEYKENS KRIS BUGGENH 28 6 326677 BE 414324517 13.53090 1401.1452 2
3 BOEYKENS KRIS BUGGENH 28 8 2 BE 401761418 13.54030 1395.7573 3
4 BOEYKENS KRIS BUGGENH 28 19 3 BE 401762918 13.56180 1382.4672 4
5 THIERENS DANNY&TOM MOERZEK 16 7 333683 BE 400030718 14.02078 1378.1151 5
6 BOEYKENS KRIS BUGGENH 28 5 4 BE 414200417 13.57040 1377.9963 6
7 VAN LIMBERGEN-MAES LEDE 48 18 2 BE 400253018 13.52470 1372.8560 7
8 BOEYKENS KRIS BUGGENH 28 2 5 BE 404800215 13.58260 1370.0979 8
9 THIERENS DANNY&TOM MOERZEK 16 15 2 BE 421739818 14.03458 1368.8810 9
10 CARDON C EN GEERT AALST 18 8 317991 BE 421617716 13.52300 1367.7032 10

https://www.pitts.be/nl-BE/resultaten-57/data-192/14562/

Resultaat Chevrainvilliers jaarse duiven 18/05/19:

Chevrainvilliers 18/05/19 Hafo Dender (1.219 oude + 686 ja)*

CHEVRAINVILLIERS 18-05-19 686 Jaarse Deelnemers:71 LOSTIJD:10.00

1 VAN LIMBERGEN-MAES LEDE 43 33 319578 BE 400263618 13.46290 1411.0442 1
2 BOEYKENS KRIS BUGGENH 21 1 326677 BE 401761418 13.54030 1395.7573 2
3 BOEYKENS KRIS BUGGENH 21 12 2 BE 401762918 13.56180 1382.4672 3
4 THIERENS DANNY&TOM MOERZEK 10 1 333683 BE 400030718 14.02078 1378.1151 4
5 VAN LIMBERGEN-MAES LEDE 43 13 2 BE 400253018 13.52470 1372.8560 5
6 THIERENS DANNY&TOM MOERZEK 10 9 2 BE 421739818 14.03458 1368.8810 6
7 VAN DEN DRIESSCHE NIE AALST 13 1 317415 BE 400343018 13.52420 1364.0524 7
8 DE SMET KRIS&KATO&JEL LEDE 8 4 319302 BE 400172118 13.54500 1359.6962 8
9 VAN LIMBERGEN-MAES LEDE 43 1 3 BE 400257018 13.55270 1357.3073 9
10 DE MEYER R&L&M&L HAMME 10 7 335162 BE 415807418 14.07120 1355.8333 10

https://www.pitts.be/nl-BE/resultaten-57/data-192/14562/

 

be17-4221819.jpg | Pitts
be17-4221837.jpg | Pitts
be02-4449444.jpg | Pitts
be16-4238371.jpg | Pitts

Meer info over deze duiven bij Premium Inhoud:

Premium inhoud

Lees het volledige artikel.

Er is extra informatie dat u als Premium lid kunt lezen als u bent aangemeld.

Word premium lid!

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven