Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Vanavond (woensdag 2 november) eindigt de totale verkoop van Henri en Betsy Roox

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Vanavond eindigt de totale verkoop van Henri en Betsy Roox

 

De kijkdag van afgelopen zondag maakte duidelijk dat de interesse voor de totale verkoop van de kolonie Henri en Betsy Roox erg groot is. Enkele honderden kijklustigen verdrongen zich rond de tentoongestelde duifjes. De positieve signalen die konden opgevangen worden over de kwaliteit van de duifjes laten vermoeden dat er deze avond nog flink zal geboden worden.

Daarom deze goede raad. Wacht zeker niet tot op het allerlaatste moment om je bod te plaatsen. Indien er op de laatste seconden voor het afsluiten massaal wordt geboden loop je het risico dat je bod net te laat wordt geregistreerd en je alzo het duifje van je voorkeur aan je neus ziet voorbij gaan.

Het heeft trouwens ook geen enkele zin om pas op het allelaatse moment je bod te willen uitbrengen. Als er tussen 19.45 en 20.00 uur een bod wordt geplaatst op een duifje verlengt de veiling voor dat excemplaar automatisch tot 20.15 uur. Om het even of er een bod is uitgebracht om kwart voor acht dan wel op enkele seconden voor acht uur. Dus neem zeker geen onnodig risico en voorkom alzo een grote ontgoocheling.

 

Een veiling zonder risico's voor de kopers. Alle duifjes hebben de ultrastrenge selectienorm gehaald!

 

Henri Roox, 65 jaar en gepensioneerd Ford-man, neemt afscheid van de duivensport en legt zijn voorzittersfunctie bij Vriendenkring Veldwezelt neer. Dat Henri, Harie voor de vele vrienden, ermee stopt heeft verschillende redenen. Deze super gedreven melker met een echte winnaarmentaliteit heeft nochtans weer een prima jaar achter de rug met o.m. vier gewestelijke zeges en tal van ereplaatsen in provinciale en nationale wedstrijden: 10de nat. Chateauroux van 18.658 jaarse (3de prov.), 4de nationaal Bourges 10.173 jaarse (1ste zonaal en 2de prov.); 7de semi-nationaal Nevers jonge (7de prov.), 3de zonaal Chateauroux jaarse (8ste prov.), 2de prov. Gien, enz. “
Er bestaat geen enkele sport waarmee je zo fel benadeeld wordt door de ligging. Provinciaal en nationaal komen we door het huidige spelsysteem hier niet of nauwelijks aan de bak. Ik kan me niet langer totaal inzetten voor deze liefhebberij die ik 20 jaar met hart en ziel beoefend heb. Al die zgn. grote kampioenen hebben makkelijk praten als ze de ligging mee hebben,” zegt Henri, die deze “ongelijkheid” aangeeft als een van de hoofdredenen voor het einde van zijn duivensport. Bij deze ambitieuze melker gaat al zijn tijd naar de duivensport. Thuis is hij van ’s morgens tot ’s avonds met zijn duiven bezig en in zijn vereniging steekt hij ontzaglijk veel tijd en inzet. Zijn duiven hebben hem nog nooit ontgoocheld. Maar in zijn vrijwilligerswerk voor de duivensport heeft hij al menigmaal het deksel op de neus gekregen. Henri wil het zo niet gezegd hebben, maar het is zeker ook een van de redenen waarom hij ermee stopt. Als het dan ook nog familiaal niet altijd voor de wind gaat is de rekening heel snel gemaakt.

 

Definitief einde en totale verkoop

Of deze openbare totale verkoop het definitieve einde is? Henri: Ik zal u eerlijk antwoorden. De liefhebbers mogen me gerust geloven. Ik heb mijn beste duiven niet aan de kant zitten, alles gaat weg via Pitts. Er zijn genoeg liefhebbers die me gevraagd hebben om eerst iets aan hen te verkopen. Maar dat doe ik niet. Ik wil gene ‘kal’(praatjes) achter mijn rug.” Of hij de duivensport dan volledig vaarwel zegt? “Zonder duiven gaat het ontzettend moeilijk worden. Maar hier aan huis zal ik het houden bij enkele duifjes zoals de 200-99, de intussen onvruchtbare stamvader van mijn kolonie samen met zijn trouwe duivin.

 

Enorm strenge selectieheer

Henri speelde zijn duiven op 3 systemen: zuiver weduwschap met duivers, zuiver weduwschap met duivinnen en totaal weduwschap. Hij staat bekend als een secure en zeer strenge selectieheer. Een voorbeeld: de jonge duiven moeten minstens 3 x per tiental hebben gevlogen en daar moet minstens één echte kopprijs bij zijn. “De piepers die niet aan deze voorwaarden voldeden, konden hier nooit jaarduif worden. En ja, hoor, ik heb er vorig jaar eentje weggedaan die 13 op 13 had gevlogen, maar slechts twee keer per tiental. Volgens mij is een strenge selectie de enige manier om aan topduiven te geraken en sterk te spelen.”

Henri Roox is altijd een enorm strenge selectieheer geweest. Ik heb er vorig jaar eentje weggedaan die 13 op 13 had gevlogen, maar slechts twee keer per tiental.... 

Een eigen stam
Door de jaren heen heeft Henri een eigen stam opgebouwd. Vooral met duiven van vriend en neef Hubert Caenen. Het was met een ronde jonge van Berke en enkele duiven van nonkel Albert Roox dat hij in 2001 voor eigen rekening begon te spelen. Later kocht hij, alweer samen met Berke Caenen, een ronde late jongen bij Harie Geraerts, de sterk spelende coiffeur van Neeroeteren. Henri kocht ook alle jaren bons van prima liefhebbers zoals van Jos Thoné (As), Jean Duchateau (Spouwen), Roger Bruninx (Membruggen), Leon Geelen (Veldwezelt), Vanlint en Herbots. Het ging telkens om late jonge die onmiddellijk op de kweek werden gezet. Bijzonder was de relatie met wijlen Pros Roosen, van wie Betsy naar verluidt heel veel gedaan kreeg. De lof voor de betreurde grootmeester uit Kermt blijft dan ook heel groot ten huize Roox.  Iedereen weet het: Henri is een duivenvakman, die vele uren per dag met zijn duiven bezig is, alles goed in de gaten hield en onverbiddelijk prestaties van zijn duiven eiste. 

Ondanks moeilijke ligging een mooi palmares
In zijn handgeschreven dagboek lezen we dat Henri, ondanks dus een aartsmoeilijke ligging, zeven provinciale zeges op de teller heeft staan: La Souterraine in 2004 met de jonge, Gien in 2007 met de jaarse, Orleans in 2008 met de oude, Orleans in 2012 derby’s en niet-derby’s, Gien in 2013 met de oude, Gien in 2015 met de oude. Bovendien zijn heel wat liefhebbers uitstekend bediend geweest met duifjes of eieren van Henri. Een typisch voorbeeld vinden we terug in zijn 7de plaats nationaal Bourges in 2015 tegen 14.496 jaarse, goed voor 5de provinciaal en 3de zonaal C. In die uitslag ging liefhebber Herman Berden (Sven en Sandra Froyen) hem net vooraf, met een duif die hij als bon van Henri Roox had gekocht.

Dit seizoen gingen Henri en Betsy (uiterst links) nog met een TV toestel aan de haal in de 'Kom op tegen kanker' wedstrijd. 

 

En nu???
Rooxke is een heel sympathieke liefhebber, altijd wat bedachtzaam, maar een echte duivenvakman, die bovendien veel voor de duivensport in zijn gemeente en in Limburg heeft gedaan. Samen met zijn Betsy was hij heel vaak present op alle mogelijke kampioenenvieringen, al was het maar om bons te vragen voor zijn eigen vereniging. Wat komt er in de plaats van de duivensport? Henri: “Betsy hoopt maar dat ik dikwijls met haar op vakantie zal gaan. Maar ergens ver weg aan het strand liggen, da’s toch niet mijn ding. We zullen wel zien waar Betsy mee afkomt….” En uiteraard zal ik veel gaan letten bij Berke Caenen, hier op een boogscheut vandaan. Berke heeft me trouwens al gevraagd om met hem mee te gaan naar de Bourges-viering in het provinciehuis, als duivenvriend en…… als chauffeur.”

 Lege hokken? Het wordt wennen voor Henri en Betsy. Alleen nog enkele duifjes zoals de 200-99, de intussen onvruchtbare stamvader van zijn kolonie, en zijn trouwe duivin mogen er hun oude dag slijten.

 

Auteur: Piet Aelberts 

De veiling eindigt op woensdag 02/11/2016 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min. 

  

Klik hier om naar de veiling te gaan  

  


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven